Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gipskamer

Verwijderen van K-draden

Verwijderen van K-draden

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U of uw kind heeft een botbreuk opgelopen. Deze botbreuk is te zien op een röntgenfoto. Tijdens een operatie zijn de botten weer in de juiste stand gezet. Om de breuk goed vast te zetten, heeft de arts metalen pennen gebruikt. Deze pennen worden ook wel K-draden genoemd (Kirschner-draden). Na de operatie heeft u of uw kind gips gekregen om de breuk verder te laten genezen.

In deze folder leest u wat de K-draden precies doen en hoe deze weer verwijderd worden.


K-draden in polsK-draden in elleboog


De K-draden

K-draden maken de twee delen van het bot niet aan elkaar vast, maar ze houden de botdelen in de juiste stand. Hierdoor vormt zich nieuw bot en groeit de breuk weer aan elkaar. Als er voldoende nieuw bot is gevormd, zijn de K-draden niet meer nodig en worden ze verwijderd.

Wanneer K-draden verwijderen
U of uw kind heeft na de operatie een afspraak op de gipskamer. Soms is dit na 4 weken als de K-draden gelijk verwijderd kunnen worden. Maar meestal is dit na 2 weken, wanneer het gips vervangen wordt en de insteekopeningen rondom de K-draden worden gecontroleerd.

Na 4 weken verwijdert de gipsverbandmeester het gips en wordt er een röntgenfoto gemaakt. De arts beoordeelt op basis van de röntgenfoto of er voldoende nieuw bot is gevormd en of de K-draden verwijderd kunnen worden. De gipsverbandmeester verwijdert dan de K-draden op de gipskamer.

Verloop van het verwijderen van de K-draden
Een verdoving is bij het verwijderen van de K-draden niet noodzakelijk, omdat de ingreep enkele seconden duurt en qua pijn vergelijkbaar is met het geven van een injectie. Het advies is wel om 1 uur voor de afspraak paracetamol in te nemen.

Om het bot zit een vlies, het botvlies. Dit is gevoelig bij aanraking. Wanneer de K-draad eruit getrokken wordt, is dit ook het enige wat een pijnscheut geeft. De K-draden worden verwijderd met behulp van een kleine tang. U of uw kind krijgt daarna een pleister.

Afhankelijk van wat de arts besluit, krijgt u of uw kind wel of geen gips om de breuk verder te laten genezen.
U of uw kind mag de verwijderde K-draden meenemen naar huis.

Na het verwijderen van de K-draden
Als u of uw kind na het verwijderen van de K-draden geen gips krijgt, houd dan rekening met de volgende leefregels:

Douchen
De wondjes genezen meestal binnen een paar dagen. Na 1 dag mag u of uw kind gewoon douchen. Spoel na gebruik van shampoo of badschuim de wond na met behulp van de douchekop.

In bad of zwemmen
Zolang de wondjes open zijn, mag u of uw kind niet in bad of zwemmen in verband met een verhoogde kans op een infectie.

Lopen, tillen, sporten
Vermijd in het begin grote kracht op het bot waar de K-draden zijn verwijderd. De wond en het bot moeten herstellen. U of uw kind mag wel voorzichtig gaan bewegen. Voelt u of uw kind geen pijn, dan kunt u het bewegen steeds verder uitbreiden.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. De gipskamer kunt u van maandag tot en met vrijdag bellen tussen 08.00 en 09.00 uur. Het telefoonnummer is (0314) 32 95 39.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 2310-feb 23