Algemeen
Binnenkort krijgt u een venogram. Dit is een onderzoek waarbij een röntgenfoto wordt gemaakt van de ader die het bloed terugvoert naar uw hart.
Waarom is een venogram nodig?
- Met een venogram kunnen we zien of er voldoende ruimte is in de ader om eventuele extra (of nieuwe) pacemakerdraden of ICD-draden naar uw hart te brengen. Als er niet voldoende ruimte is, kijken we of dit aan de andere kant van het hart kan.
- Met een venogram kunnen we zien of er eventuele verstoppingen in de ader zijn.
- Een venogram laat zien waar de aders precies lopen. Zo bepalen we de meest geschikte plaats voor uw behandeling.
Zwangerschap
Bij het onderzoek wordt röntgenstraling gebruikt. Daarom is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. De arts overlegt met u of het onderzoek door kan gaan.
Afspraak
De secretaresse van uw behandelend arts heeft de afspraak voor u gemaakt.
Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk, als het kan minstens 24 uur van tevoren, naar de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer (0314) 32 95 55.
Voorbereiding
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn: u mag vooraf eten en drinken. U kunt ook al uw medicijnen gewoon innemen.
Contrastvloeistof
Bij het onderzoek wordt contrastvloeistof met jodium gebruikt. Deze vloeistof kan bij bepaalde groepen patiënten, de zogenaamde risicogroepen, leiden tot een allergische reactie. Uw arts gaat na of u tot een van de risicogroepen behoort. Als u tot een risicogroep behoort, nemen wij extra maatregelen voorafgaand aan het onderzoek. Zo wordt voorkomen dat u een allergische reactie krijgt. In de folder '
Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel' leest u welke maatregelen worden genomen. U kunt deze folder nalezen via folders.slingeland.nl.
Het onderzoek
Het onderzoek gebeurt in de behandelkamer. U gaat op de onderzoektafel liggen. De hartfunctielaborant brengt een infuusnaald in uw arm. De cardioloog of hartfunctielaborant spuit via de infuusnaald 10 tot 15 ml contrastmiddel in. Door het contrastmiddel wordt de ader naar uw hart zichtbaar. Deze wordt gefilmd door het röntgenapparaat. Het röntgenapparaat beweegt boven uw lichaam.
Als u ongemak of klachten heeft, geef dit dan aan bij de functielaboranten.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
De hartfunctielaborant verwijdert de infuusnaald en verbindt zo nodig de insteekplek. Er is verder geen nazorg nodig, u mag na het onderzoek weer naar huis.
Uitslag
De uitslag van het venogram wordt meestal direct met u besproken. Als het nodig is, wordt er voor u een afspraak gemaakt op de polikliniek Cardiologie.
Vragen
Als u vragen heeft over het onderzoek, kunt u deze altijd stellen aan de cardioloog of functielaborant. Natuurlijk kunt u uw vragen ook telefonisch stellen. Het telefoonnummer van de polikliniek Cardiologie is (0314) 32 95 55. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.