Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Urine opvangen bij kinderen

Urine opvangen bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De arts heeft u gevraagd om de urine (plas) van uw kind op te vangen. De urine wordt daarna onderzocht in het laboratorium. Om de urine goed te kunnen onderzoeken moet de urine schoon zijn. Er mogen geen bacteriën of andere stoffen in de urine aanwezig zijn.

In deze folder leest u hoe u schone urine kunt opvangen bij uw kind. Er zijn aparte instructies voor zindelijke en niet-zindelijke kinderen.

Urine opvangen bij niet-zindelijke kinderen

Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, is het belangrijk dat de vrije plas wordt opgevangen. Volgt u hiervoor de volgende stappen.
  1. Zet een schoon potje klaar. Leg het dekseltje binnen handbereik om het potje goed af te sluiten.
  2. Was uw handen met zeep en warm water.
  3. Geef uw kind veel te drinken. Kinderen jonger dan 2 jaar plassen meestal binnen 20 tot 30 minuten.
  4. Maak het geslachtsdeel als volgt schoon:
    Bij een meisje
    Spreid de schaamlippen en spoel deze schoon met warm water (niet te heet). U hoeft de schaamlippen niet poetsen en gebruik geen zeep. U kunt hiervoor onder de douche een zachte straal gebruiken of uw kind in bad doen.
    Bij een jongen
    Bij een jongen kunt u indien mogelijk de voorhuid voorzichtig terugtrekken. Spoel de penis daarna met lauw water schoon.
  5. Leg uw kind met blote billen op het aankleedkussen. Zodra uw kind gaat plassen, vangt u de urine op in het schone potje. Het eerste beetje plas hoeft u niet op te vangen. Hier zitten vaak de meeste bacteriën in.
  6. Als uw kind al loopt, kunt u hem met blote billen laten rondlopen. Houd uw kind goed in de gaten. Als uw kind gaat plassen, houd dan snel een schoon potje onder de urinestraal. Het eerste beetje plas hoeft u niet op te vangen. Hier zitten vaak de meeste bacteriën in.
  7. U kunt helpen de plas op gang te brengen door een koud en nat watje op de onderbuik te leggen. Ook helpt het om met twee vingers te trommelen op de onderbuik. Doe dit twee slagen per seconden, gedurende één minuut. Houd dan één minuut pauze.
  8. Sluit het potje met de urine af met de deksel. Raak de binnenkant van het potje niet aan.


Urine opvangen bij zindelijke kinderen

Bij zindelijke kinderen kunt u het middelste gedeelte van de urine opvangen (midstream urine). Volgt u hiervoor de volgende stappen:
  1. Zet een schoon potje klaar. Leg het dekseltje binnen handbereik om het potje goed af te sluiten.
  2. Was uw handen met zeep en warm water.
  3. Maak het geslachtsdeel als volgt schoon:
    Bij een meisje
    Spreid de schaamlippen met één hand. Veeg met een nat watje van voor naar achteren. Houd de schaamlippen gespreid tijdens het plassen.
    Bij een jongen
    Trek de voorhuid iets terug en maak het eind van de penis met een watje schoon.
  4. Als het plassen begint, mag het eerste gedeelte van de plas weglopen. Houd daarna het potje onder de urinestraal. Als er voldoende urine in het potje zit (ongeveer halfvol) dan mag u het potje verwijderen. Uw kind kan daarna gewoon uitplassen.
  5. Draai de deksel goed op het potje. Raak de binnenkant van het potje niet aan.

Urine wegbrengen

Breng de urine bij voorkeur binnen twee uur naar het laboratorium of een bloedafname-locatie van het Slingeland Ziekenhuis. Als dit niet mogelijk is, kunt u het potje met urine maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

Meer informatie

Op de website www.thuisarts.nl vindt u onder ‘Mijn kind heeft blaasontsteking’ meer informatie en een filmpje over het opvangen van urine bij kinderen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u deze stellen aan het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (0314) 32 95 92.

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).



Foldernummer: jan 24