Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Kindergeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urine opvangen bij kinderen


Algemeen
De arts heeft u gevraagd om de urine (plas) van uw kind op te vangen. De urine wordt daarna onderzocht in het laboratorium. Om de urine goed te kunnen onderzoeken moet de urine schoon zijn. Er mogen geen bacteriën of andere stoffen in de urine aanwezig zijn.

In deze folder leest u hoe u schone urine kunt opvangen bij uw kind. Er zijn aparte instructies voor zindelijke en niet-zindelijke kinderen.

Urine opvangen bij niet-zindelijke kinderen
Bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, is het belangrijk dat de vrije plas wordt opgevangen. Volgt u hiervoor de volgende stappen.
 1. Zet een schoon potje klaar. Leg het dekseltje binnen handbereik om het potje goed af te sluiten.
 2. Was uw handen met zeep en warm water.
 3. Geef uw kind veel te drinken. Kinderen jonger dan 2 jaar plassen meestal binnen 20 tot 30 minuten.
 4. Maak het geslachtsdeel als volgt schoon:
  Bij een meisje
  Spreid de schaamlippen en spoel deze schoon met warm water (niet te heet). U hoeft de schaamlippen niet poetsen en gebruik geen zeep. U kunt hiervoor onder de douche een zachte straal gebruiken of uw kind in bad doen.
  Bij een jongen
  Bij een jongen kunt u indien mogelijk de voorhuid voorzichtig terugtrekken. Spoel de penis daarna met lauw water schoon.
 5. Leg uw kind met blote billen op het aankleedkussen. Zodra uw kind gaat plassen, vangt u de urine op in het schone potje. Het eerste beetje plas hoeft u niet op te vangen. Hier zitten vaak de meeste bacteriën in.
 6. Als uw kind al loopt, kunt u hem met blote billen laten rondlopen. Houd uw kind goed in de gaten. Als uw kind gaat plassen, houd dan snel een schoon potje onder de urinestraal. Het eerste beetje plas hoeft u niet op te vangen. Hier zitten vaak de meeste bacteriën in.
 7. U kunt helpen de plas op gang te brengen door een koud en nat watje op de onderbuik te leggen. Ook helpt het om met twee vingers te trommelen op de onderbuik. Doe dit twee slagen per seconden, gedurende één minuut. Houd dan één minuut pauze.
 8. Sluit het potje met de urine af met de deksel. Raak de binnenkant van het potje niet aan.

Urine opvangen bij zindelijke kinderen
Bij zindelijke kinderen kunt u het middelste gedeelte van de urine opvangen (midstream urine). Volgt u hiervoor de volgende stappen:
 1. Zet een schoon potje klaar. Leg het dekseltje binnen handbereik om het potje goed af te sluiten.
 2. Was uw handen met zeep en warm water.
 3. Maak het geslachtsdeel als volgt schoon:
  Bij een meisje
  Spreid de schaamlippen met één hand. Veeg met een nat watje van voor naar achteren. Houd de schaamlippen gespreid tijdens het plassen.
  Bij een jongen
  Trek de voorhuid iets terug en maak het eind van de penis met een watje schoon.
 4. Als het plassen begint, mag het eerste gedeelte van de plas weglopen. Houd daarna het potje onder de urinestraal. Als er voldoende urine in het potje zit (ongeveer halfvol) dan mag u het potje verwijderen. Uw kind kan daarna gewoon uitplassen.
 5. Draai de deksel goed op het potje. Raak de binnenkant van het potje niet aan.

Urine wegbrengen
Breng de urine bij voorkeur binnen twee uur naar het laboratorium of een bloedafname-locatie van het Slingeland Ziekenhuis. Als dit niet mogelijk is, kunt u het potje met urine maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

Meer informatie
Op de website www.thuisarts.nl vindt u onder ‘Mijn kind heeft blaasontsteking’ meer informatie en een filmpje over het opvangen van urine bij kinderen.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u deze stellen aan het secretariaat van de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (0314) 32 95 92.


Foldernummer: mei 21