Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp

Sleutelbeen uit de kom (sleutelbeen luxatie)

Sleutelbeen uit de kom (sleutelbeen luxatie)

Virtual Fracture Care

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw sleutelbeen is uit de kom gegaan (sleutelbeeln luxatie). De behandeling bestaat uit een soort draagband (sling), een korte rustperiode en specifieke oefeningen voor de schouder. Wij raden u aan om in de eerste week contact op te nemen met een fysiotherapeut om u te helpen bij het herstel.

Samenvatting

 • Uw sleutelbeen is uit de kom geweest. Deze kan mogelijk iets uit de kom blijven staan, maar dit is niet erg. De pijnklachten en de functie van het gewricht herstellen vaak volledig.
 • We maken geen standaard poliklinische controle afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
 • U draagt de eerste week een sling. U kunt meteen starten met oefenen op geleide van de klachten, volgens de instructies.
 • Een instructievideo voor het opnieuw aanbrengen van de sling kunt u vinden in de Virtual Fracture Care app.
 • Het is belangrijk dat u begint met oefeningen om te voorkomen dat de schouder stijf wordt.
 • Geschikte oefeningen vindt u in deze folder of in de Virtual Fracture Care app.
 • Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u op werkdagen van 10.00 – 12.00 uur contact met ons opnemen via de Breuklijn: (0314) 32 92 50. Doe dit laagdrempelig bij aanhoudende klachten.

De behandeling

Een sleutelbeen uit de kom komt vaak voor. Bij u is het sleutelbeen in slechts lichte mate verplaatst (Rockwood type 1-2, zie onderstaand plaatje), dit herstelt vaak goed. De behandeling bestaat uit een sling, een korte periode van rust en specifieke oefeningen voor de schouder. U mag direct na uw bezoek starten met oefenen. Zo heeft u minder pijn en geneest uw schouder het snelst.

schouder-uit-de-kom-1

Eerste week
 • Eventueel de sling om ter ondersteuning
 • Oefenen op geleide van de klachten
Week 1-6
 • Sling zo veel mogelijk afdoen
 • Oefenen op geleide van de klachten
Vanaf week 6
 • Gebruik de schouder weer zoals voor uw blessure, op geleide van de klachten
 • Oefeningen blijven herhalen tot de functie weer volledig terug is
 • U mag weer sporten en gymmen. Het kan tot 3 maanden duren voordat dit weer klachtenvrij lukt.

Instructies
Voor een goede genezing zijn de volgende instructies belangrijk:
Herstel
Oefeningen
Nadat uw sleutelbeen uit de kom is geweest kan er stijfheid en krachtsverlies van de schouder optreden. Hieronder staan specifieke oefeningen die u kunt doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Deze kunt u ook vinden in de Virtual Fracture Care app.

Belangrijk! Forceer niets tijdens het oefenen. Pijn kan een teken zijn van overbelasting. Als u pijn voelt, stop dan met oefenen. U mag wel vermoeidheid of spierpijn voelen.
Ga pas verder naar de volgende stap in de oefeningen als u de eerdere oefeningen kunt uitvoeren. Blijf de oefeningen van de voorgaande weken herhalen.

Wij adviseren u de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen tijdens uw herstel, om u te begeleiden bij de oefeningen.


Wanneer welke oefening
Week 1
 • Doe de oefeningen op geleide van de pijn. U mag de sling omhouden ter ondersteuning.
 • Beweeg de vingers en hand door 10 tot 15 keer per dag een vuist te maken.
 • Strek en buig uw elleboog 10 tot 15 keer per dag.
 • Druk uw onderarm tegen de buik. Houd dit een aantal seconden vol en laat los.
 • Druk uw bovenarm tegen de zijkant van uw borstkas. Let erop dat uw onderarm tegen uw buik aanligt. Houd dit een aantal seconden vol en laat los.
 • Ga iets gebukt voorover staan en maak kleine cirkelbewegingen met de elleboog (pendelbeweging) (1).
 • Herhaal deze dagelijks 10-15 keer achter elkaar, 3 tot 4 keer per dag.
dislocated-shoulder-exercise-1

Week 2-6
U mag onderstaande oefeningen doen op geleide van uw klachten. Probeer de sling zo veel mogelijk af te doen. Ga naar de volgende stap in het schema als u een oefening volledig kunt uitvoeren. Herhaal de oefeningen dagelijks 10-15 keer achter elkaar, 3 tot 4 keer per dag. De schouder mag ook buiten de sling volledig worden bewogen als de pijn dat toelaat: u kunt er niets mee beschadigen.
 • Druk uw gestrekte arm tegen de zijkant van uw lichaam. Houd dit een aantal seconden vol en laat los (2).
 • Ga iets gebukt voorover staan en laat uw arm gestrekt naar beneden hangen. Maak kleine cirkelbewegingen links- en rechtsom (3).
 • Buig en strek de elleboog terwijl u gebukt voorover staat (4).
 • (Loop) met de hand over uw borstkas naar de gezonde schouder en probeer het schouderblad aan te tikken. Ondersteun uw elleboog met uw andere hand (5).
 • Plaats uw handen tegen elkaar voor uw borstkas en zet ze tegen elkaar. U voelt de spieren aan de voorkant van uw schouder aanspannen (6).
 • Strek uw arm. Breng deze naar voren en til omhoog tot schouderhoogte (7). Probeer de arm hier even vast te houden.
 • Til uw gestrekte arm naar opzij tot aan schouderhoogte. Maak eventueel gebruik van een muur om wat steun te hebben (8). Probeer de arm hier even vast te houden.
 • Beweeg de arm rustig met een gestrekte of gebogen elleboog naar achteren (9).
 • Herhaal de voorgaande oefeningen waarbij u de arm nu rustig boven het niveau van de schouder tilt. U mag uw arm zo ver bewegen als de pijn toelaat.
 • Wissel de oefeningen af en voer deze uit in een rustig tempo. Herhaal deze dagelijks 10 tot 15 keer achter elkaar, 3 tot 4 keer per dag.
dislocated-shoulder-exercise-2 dislocated-shoulder-exercise-3-4
dislocated-shoulder-exercise-5-6
dislocated-shoulder-exercise-7-8-9

Vanaf week 6 Vragen?
U kunt ons gewoon bellen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op of kijk op www.slingeland.nl.

Contact
De Breuklijn is op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer (0314) 32 92 50.

App Virtual Fracture Care
In onze app vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden.

U kunt ook de QR-code scannen. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.

QR

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 2348-okt-23