Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Geelzucht en fototherapie thuis bij uw pasgeboren kind

Geelzucht en fototherapie thuis bij uw pasgeboren kind

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Omdat uw baby geel ziet heeft de kinderarts met u besproken fototherapie thuis te gaan geven. In deze folder leest u hier meer over.

Algemeen

Ongeveer de helft van de baby's wordt enkele dagen na de geboorte een beetje geel. Dat is normaal. Het lichaam maakt namelijk steeds nieuwe rode bloedlichamen aan en breekt oude af. Bij die afbraak komt een gele galkleurstof (bilirubine) vrij. Meestal verdwijnt de gele kleur na een paar dagen vanzelf weer.

Te veel bilirubine

Soms wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed te hoog. Dit komt vaak voor bij te vroeg geboren baby’s en baby’s die met een kunstverlossing zijn gehaald. De baby ziet dan kort na de geboorte al geel. In dat geval wordt er een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Als uit dit bloedonderzoek blijkt dat het bilirubine-gehalte te hoog is, dan wordt de baby met fototherapie (lichttherapie) behandeld. Door middel van blauw licht wordt de gele kleurstof afgebroken en daalt het bilirubine-gehalte. Fototherapie kan in het ziekenhuis en thuis worden gegeven. In deze folder gaan we in op de behandeling thuis.

Bilisoft

In het Slingeland Ziekenhuis maken we gebruik van de Bilisoft. Dit is een matras dat blauw licht afgeeft. Het matras legt u in de wieg of het bedje van uw baby. Via een speciaal kastje wordt er blauw licht naar het matras geleid. Het blauwe licht helpt om het bilirubine-gehalte van uw baby sneller af te breken. U krijgt de Bilisoft in bruikleen mee naar huis.

Het gebruik van de Bilisoft

Van de verpleegkundige krijgt u instructies hoe u de Bilisoft gebruikt. In de tas die u mee naar huis krijgt zit ook een geschreven handleiding. Lees deze zorgvuldig door voordat u met de behandeling start.

Via onderstaande QR-code kunt u een filmpje met gebruiksinstructies bekijken:



U kunt de Bilisoft reinigen met een vochtige doek. De hoes van het matras kunt u bij zichtbare verontreiniging en/of tenminste na 24 uur weggooien en vervangen door een nieuwe. Heeft u meer hoezen nodig? Dan kunt u deze op de couveuse-afdeling halen.

Richtlijnen voor gebruik

Volg deze richtlijnen om te voorkomen dat de beschermende lagen en glasvezels van de lichtmatras beschadigd raken. Het niet volgen van deze richtlijnen kan leiden tot afname van de lichtintensiteit bij de lichtmatras:

De behandeling

Uw baby moet zoveel mogelijk uur per dag op de Bilisoft liggen. Ook gedurende de nacht en tijdens voedingsmomenten. Af en toe mag u de behandeling kort onderbreken, bijvoorbeeld om in bad te gaan.

Billen

Uw baby mag alleen een luier aan tijdens de behandeling. Zo komt er zoveel mogelijk huid in contact met het blauwe licht. Geef uw baby vóór iedere voeding een schone luier. Hiermee voorkomt u irritatie van de billen. Het schoonmaken van de billen mag met billendoekjes.

Ogen

Het blauwe licht van de Bilisoft is fel. Plaats daarom altijd een beschermbrilletje over de ogen van uw baby. Controleer regelmatig of het brilletje nog goed zit en niet over de neus en/of mond is gezakt. Wees hier alert op. Kijk zelf ook zo min mogelijk in het licht.

Door het afdekken van de ogen kan de knipperfunctie worden belemmerd. Hierdoor kan er vuil in de ogen ophopen. Controleer de ogen vóór ieder voedingsmoment en reinig deze zo nodig met water en een gaasje.

Huid

Gebruik tijdens of na het badje geen bodylotion, vette zalf, alcohol of olie. Het blauwe licht kan dan huidirritatie veroorzaken. De huid kan op sommige plekken door de fototherapie wat licht verkleuren. Dat komt doordat de bilirubine op sommige plekken sneller uit de huid verdwijnt. Dit is normaal. Na afloop van de fototherapie verdwijnt deze verkleuring helemaal uit de huid.

Temperatuur

Uw baby kan het warm krijgen in de Bilisoft en zelfs wat gaan transpireren. In dat geval kunt u de Bilisoft openen zodat uw baby kan afkoelen.

Controle

Tijdens de fototherapie wordt de daling van het bilirubine in het bloed dagelijks gecontroleerd. De verloskundige neemt hiervoor dagelijks bloed af bij uw baby. Tijdens bloedafname moet de Bilisoft uitgezet worden. U dient dit bloed zelf (en zo snel mogelijk) in te leveren de op de couveuse-afdeling van het Slingeland Ziekenhuis (routenummer B0). De kinderarts beoordeelt de uitslag en bepaalt of de behandeling wordt voortgezet of kan stoppen. De verpleegkundige belt u dagelijks om de bloeduitslag te bespreken.

Einde van de behandeling

Een dag na het stoppen van de fototherapie wordt het bilirubine-gehalte in het bloed nogmaals gecontroleerd. Wanneer het bilirubine-gehalte voldoende laag blijft wordt de behandeling definitief gestopt. U levert de Bilisoft zo snel mogelijk weer in op de couveuse-afdeling van het ziekenhuis. Het lichtmatras kan dan weer voor andere kinderen gebruikt worden.

Vragen

Heeft u vragen? U kunt dag en nacht contact opnemen met de couveuse-afdeling van het Slingeland Ziekenhuis (0314) 329298.

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).



Foldernummer: dec 23