Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Motorvoertuig besturen met een ziekte/handicap

Motorvoertuig besturen met een ziekte/handicap

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Mag ik een motorvoertuig besturen met mijn ziekte/handicap
Mensen met een ziekte of handicap mogen niet altijd een motorvoertuig besturen. Onder motorvoertuigen verstaan we alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen of fietsen met trapondersteuning.

Neem contact op met de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) als u een rijbewijs heeft en u heeft een of meer van deze aandoeningen:Twijfelt u of u met uw ziekte een auto of ander motorvoertuig mag besturen, neem ook dan contact op met het CBR. Een medisch adviseur van het CBR bepaalt of u medisch gezien een motorvoertuig mag besturen.

Het is mogelijk dat u uw rijbewijs moet inleveren als het besturen van een motorvoertuig door uw ziekte of handicap te veel risico met zich meebrengt. Soms is het wel mogelijk om met enkele aanpassingen aan de auto, te blijven rijden.

U kunt problemen krijgen met de verzekering als u uw medische situatie niet doorgeeft aan het CBR.

Overleg met het CBR
Overleg met het CBR als u één van bovengenoemde aandoeningen heeft of als u twijfelt of u nog mag autorijden. In de meeste gevallen moet u een Gezondheidsverklaring invullen. Dit kan digitaal via www.cbr.nl (via DigiD logt u in op Mijn CBR). Ook kunt u de Gezondheidsverklaring op papier invullen en opsturen. Op de website van het CBR kunt u zien waar u de Gezondheidsverklaring kunt kopen.

Keuring
Een medisch adviseur van het CBR bepaalt vervolgens of u gekeurd moet worden of dat u gewoon kunt blijven rijden. Bij een keuring kijkt de medisch adviseur of u, eventueel met enkele aanpassingen, kunt blijven autorijden. Bij een ziekte die mogelijk erger wordt, kan het zijn dat u een rijbewijs krijgt voor bepaalde duur.

Meer informatie

Op www.wetten.overheid.nl staat waaraan u moet voldoen om een auto of ander voertuig te mogen besturen. U vindt er ook een opsomming en beschrijving van ziektebeelden (Regeling eisen geschiktheid 2000).

Vragen
Heeft u vragen? Kijk op www.cbr.nl of bel de klantenservice van het CBR. Het telefoonnummer is (088) 227 77 00.


Foldernummer: 1170-aug 22