Slokdarm-echocardiografie
Echocardiografie is een onderzoekmethode waarmee met behulp van ultrageluid een afbeelding van de hartcompartimenten en de hartkleppen wordt gemaakt. Voor sommige aandoeningen van het hart is een uitwendige echocardiografie minder geschikt. Dan is het mogelijk om de echomicrofoon in de slokdarm in te brengen. De slokdarm ligt namelijk direct tegen het hart aan. Dit onderzoek heet slokdarm-echocardiografie.
Afspraak
De secretaresse van uw behandelend arts heeft de afspraak voor u gemaakt.
Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk, als het kan minstens 24 uur van tevoren, naar de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (0314) 32 95 55. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.
Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen gebeuren als uw maag leeg is. U mag daarom vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. Tabletten mag u wel innemen, met een kleine hoeveelheid water. Het onderzoek gebeurt onder sedatie, dit betekent dat u een roesje krijgt. U heeft daarom enkele dagen voor het onderzoek een afspraak op het sedatie-spreekuur. Meer informatie over het sedatie-spreekuur leest u in de folder '
Sedatie met propofol'. Deze folder is voor u klaargezet in Mijn Slingeland.
In verband met de sedatie is het van belang dat u niet zelf auto rijdt na afloop van het onderzoek. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt of dat u met het openbaar vervoer of met een taxi naar huis gaat.
Dagopname
U wordt voor het onderzoek opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.
- Neem uw legitimatiebewijs en uw actuele medicatieoverzicht mee naar het ziekenhuis. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek.
- Als u een kunstgebit heeft, moet u deze uitdoen tijdens het onderzoek.
Bij suikerziekte
Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.
Waar meldt u zich?
Voor de dagopname meldt u zich 1,5 uur vóór het onderzoek bij de receptie van de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis. De receptionist verwijst u naar de juiste afdeling.
Het onderzoek
U wordt vanaf de afdeling met bed naar de onderzoekskamer gebracht.
Een cardioloog en een functielaborant voeren het onderzoek uit. U gaat op de linkerzij liggen en er wordt een flexibele, dunne slang achter op uw tong gelegd. Tegelijk met enkele slikbewegingen wordt deze slang voorzichtig in uw slokdarm geschoven. Deze slang blijft meestal niet langer dan 10 minuten in uw keel. Van het grootste deel van het onderzoek merkt u niet zo veel. Bij het inbrengen en verwijderen van de echomicrofoon kunt u de neiging hebben om te kokhalzen. U hoeft niet bezorgd te zijn voor benauwdheid. Tijdens het gehele onderzoek blijft de ademweg vrij.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek, inclusief de voorbereiding, duurt ongeveer 1 uur.
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de afdeling. Hier worden gedurende ongeveer 1 uur regelmatig controles verricht, zoals het meten van de bloeddruk. U mag dan nog niets eten of drinken. Als alle controles goed zijn, mag u naar huis. Uw keel blijft ongeveer 24 uur wat gevoelig.
Uitslag
De cardioloog bespreekt de uitslag met u tijdens een vervolgafspraak. De secretaresse van uw behandelend arts heeft deze vervolgafspraak voor u gemaakt, samen met de afspraak voor het onderzoek zelf.
Vragen
Als u vragen heeft over het onderzoek kunt u deze altijd stellen aan de cardioloog of de functielaborant. Zij beantwoorden uw vragen graag. Natuurlijk kunt u uw vragen ook telefonisch stellen. Het telefoonnummer van de polikliniek Cardiologie is (0314) 32 95 55. Meer informatie over hartaandoeningen vindt u in de folders van de Nederlandse Hartstichting. Deze folders kunt vragen aan onze medewerkers of bestellen bij de Nederlandse Hartstichting.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.