Algemeen
Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder te herstellen. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen.
Ontslaggesprek
De verpleegkundige van de afdeling voert een ontslaggesprek met u. Hij/zij bespreekt met u uw vertrek uit het ziekenhuis, de controle en/of nabehandeling, de algemene leefregels en speciale instructies.
Uw vertrek uit het ziekenhuis
Nazorg
Tijdens uw opname in het ziekenhuis is met u besproken of u na uw ontslag uit het ziekenhuis nog zorg nodig heeft. Meer informatie over zorg na een ziekenhuisopname, vindt u in de folders 'Zorg aan huis na een ziekenhuisopname', 'Opname in een zorginstelling na een ziekenhuisverblijf' en 'Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname'. Deze folders zijn aanwezig op de verpleegafdeling.Medicijnen
Een apothekersassistent of verpleegkundige bespreekt met u wat er verandert in uw medicijngebruik: welke medicijnen zijn nieuw en met welke medicijnen kunt u stoppen. Voor nieuwe medicijnen wordt het recept doorgegeven aan uw eigen apotheek of aan apotheek Oude IJssel of het recept wordt aan u meegegeven. Apotheek Oude IJssel bevindt zich in het ziekenhuis (in het TEC-gebouw, boven de huisartsenpost). Een actueel medicatieoverzicht kunt u altijd opvragen bij uw eigen apotheek.
Vervoer
Uw familie of een kennis kan u ophalen als u weer naar huis mag. U kunt ook een taxi nemen.
Controle en/of nabehandeling
De arts heeft met u gesproken over een eventuele controle of nabehandeling. Voor de controle wordt een afspraak gemaakt op de polikliniek. De verpleegkundige bespreekt met u welke afspraken voor u gemaakt zijn.Bijvoorbeeld:
- Vervolgonderzoek
Als een vervolgonderzoek is afgesproken, zal de verpleegkundige u hierover voorlichting geven. - Afspraak verpleegkundig consulent
Mogelijk is tijdens uw ziekenhuisopname een gespecialiseerd verpleegkundige bij u geweest, bijvoorbeeld de diabetesverpleegkundige. Indien van toepassing is er een vervolgafspraak voor u gemaakt op de polikliniek.
Nawerking anesthesie
Afhankelijk van het soort verdoving kunnen de volgende nawerkingen optreden:
Narcose
Wanneer u onder narcose bent behandeld, kan het voorkomen dat u zich enige tijd na uw ontslag nog niet helemaal fit voelt. U kunt wat keelpijn hebben. Dat komt omdat u tijdens de narcose bent beademd door middel van een buis in uw keel. Het kan ook voorkomen dat u last van spierpijn hebt.
Ruggenprik
Wanneer u een ruggenprik hebt gekregen, kunt u last hebben van rugpijn. Dit heeft te maken met uw houding tijdens de operatie. De rugpijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen. U kunt ook last van hoofdpijn hebben. Neem wat meer rust. Als u plat op bed gaat liggen, kan dat de hoofdpijn verminderen. Deze klachten verdwijnen binnen een week.
Plaatselijke verdoving
Bij plaatselijke verdoving kunt u last houden van tintelingen in uw arm en hand. Deze tintelingen verdwijnen in de loop van weken tot maanden vanzelf.
Algemene leefregels
Voeding
U dient voorzichtig te zijn met zware maaltijden, vooral als u onder volledige narcose bent behandeld. Eet regelmatig kleine hoeveelheden
licht verteerbaar voedsel en drink voldoende.
Roken
Roken, vooral kort na een operatie, veroorzaakt vaak klachten van duizeligheid, misselijkheid en braken. Wij adviseren u daarom om te stoppen met roken.
Alcohol
Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken.
Activiteiten
Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehandeling is uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie. Adviezen:
- Zorgt u voor voldoende rust en neem de tijd om te herstellen.
- Wij raden u af de eerste dagen na de operatie auto te rijden en zware machines te bedienen.
- U bepaalt, in overleg met uw bedrijfsarts, wanneer u weer kunt gaan werken, tenzij uw specialist u hierover nadrukkelijk heeft geadviseerd.
MedicijnenAls u medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u de voorschriften in de bijsluiter opvolgt. De werking van medicijnen is doorgaans beter als u zich aan deze voorschriften houdt.
Als u diabetes mellitus heeft, kan het zijn dat uw diabetesregulatie verandert door de ingreep. Vooral als uw activiteiten of voedingsgewoonten (tijdelijk) veranderen. Handel als volgt:
- Bij gebruik van tabletten mag u het gebruik voortzetten zoals is voorgeschreven.
- Bij gebruik van insuline kunt u door middel van zelfcontrole en zelfregulatie uw diabetes regelen.
Heeft u vragen en bent u bij uw huisarts onder controle voor uw diabetes, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Bent u onder controle bij de internist en heeft u vragen, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.
DieetAls een diëtist tijdens uw ziekenhuisopname u een advies heeft gegeven over een dieet, krijgt u dit advies schriftelijk mee bij uw vertrek uit het ziekenhuis.
Speciale instructies
Mobiliteit/activiteitWij adviseren u om:
- niet te tillen
- niet te lopen
- niet stil te staan
- niet te fietsen
- geen auto te rijden
- niet te zwemmen
- uw been/voet niet te belasten
- niet te sporten
- anders ........................................................................
Overleg met uw arts wanneer u deze activiteiten weer mag uitvoeren.
Wij adviseren u om te:
- lopen met gestrekt been
- lopen met krukken
- anders ........................................................................
Wondverzorging- Pleister verschonen: dagelijks/om de .... dag(en)/wekelijks
- Anders: ....................................... dagelijks/om de .... dag(en)/wekelijks verschonen
- Drukverband af na .....................................................
- Drainverzorging door .................................................
- Elastische kous aanhouden tot en met de controleafspraak
- Anders ........................................................................
Hulp- en verbandmiddelen- Mitella/sling
- Krukken
- Spalk
- Verbandschoen(en)
- VAC-pomp
- Kathetermateriaal ......................................................
- Anders ........................................................................
Voeding- Normaal
- Zacht/licht verteerbaar
- Laxerend/vezelrijk
- Vloeibaar
- Extra drinken, .... liter per 24 uur...............................
- Geen alcohol drinken gedurende .... weken
- Anders ........................................................................
Speciale maatregelen- Oefeningen doen, volgens instructie
- Been hoog leggen als u zit of ligt
- 'Glooiend' zitten, volgens instructie
- Bij pijn en/of zwelling koelen met ijs (legt u wel iets tussen het ijs en uw huid, bijvoorbeeld een theedoek)
- Niet op geopereerde zijde liggen tot aan controleafspraak
- Arm hoog houden op kussen/laten rusten in mitella of sling
- Geen knellend ondergoed/sokken dragen gedurende .... weken
- Na plaatselijke verdoving uw arm 24 uur ondersteunen met ..................................................
- Aan shuntarm geen bloeddruk meten, niet tillen met shuntarm en niet op liggen
- Niet persen bij toiletgang gedurende .... weken
- Anders ........................................................................
Lichamelijke hygiëne- Douchen ja/nee/mits .................................................
- Na douchen pleister/verband verschonen
- Wond afdekken met ..................................................
- Na ontlasting wond spoelen
- Anders ........................................................................
Medicijnen- Zo nodig paracetamol 500 mg (4 x daags 1 à 2 tabletten of zetpillen)
- Herstart bloedverdunnende medicatie in overleg met uw specialist
- Antibiotica
- Anders ........................................................................
Problemen of vragen na uw opname
Neem bij problemen of vragen na uw opname in het ziekenhuis contact op met uw huisarts. Uw huisarts is op de hoogte van uw situatie. Indien nodig overlegt de huisarts met de specialist in het ziekenhuis. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u de huisartsenpost bellen.Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op verpleegafdelingen en poliklinieken. Op de website www.slingeland.nl kunt u een
digitaal suggestieformulier invullen (ga naar Patiënt > Praktische zaken > Klacht of suggestie).
Wanneer u een klacht heeft, kunt u de folder '
Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.