Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Radiologie

Dunne darmonderzoek bij kinderen

Dunne darmonderzoek bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In overleg met de behandelend arts van uw kind, heeft u samen besloten tot een röntgenonderzoek van de dunne darm. Bij dit onderzoek krijgt uw kind via een slangetje in de mond contrastvloeistof in de dunne darm toegediend. Door de contrastvloeistof is de darm zichtbaar op röntgenfoto's.

In deze folder leest u meer over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek. Dit zijn slechts richtlijnen, de behandelend arts, radioloog of physician assistant kan hiervan afwijken.

Röntgenstraling

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is de stralingsdosis geminimaliseerd. Overigens staat iedereen bloot aan straling vanuit de kosmos en directe omgeving. Van alle straling die een mens gedurende zijn leven kan oplopen, is het aandeel afkomstig van medische toepassingen beperkt. Dat neemt niet weg dat iedere toepassing zorgvuldig moet worden afgewogen en altijd beschermende maatregelen worden genomen om geen onnodige risico's te lopen.

U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. U dient dan een loodschort te dragen om u te beschermen tegen röntgenstralen.

Zwangerschap
In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Indien u zwanger bent, kunt u tijdens het onderzoek niet bij uw kind blijven. Het is raadzaam dat de andere ouder/verzorger met uw kind meegaat naar het onderzoek.

Voorbereiding

Probeer uw kind op het onderzoek voor te bereiden door op zijn/haar niveau uit te leggen wat er gebeurt tijdens het onderzoek.

Voor het onderzoek dient de dunne darm leeg te zijn zodat de contrastvloeistof zich goed kan verspreiden. Hiervoor dient uw kind een dieetvoorschrift te volgen dat afhankelijk is van zijn/haar leeftijd. Het is belangrijk dat uw kind veel drinkt en een voeding gebruikt volgens onderstaande richtlijnen.

U kunt stoppen met extra drinken geven als de ontlasting waterdun is.

Voorschriften


Zuigelingen, peuters en kleuters

Uw kind mag vanaf 4 uur voor het onderzoek niet meer eten.

Kinderen vanaf 6 jaar

Dag voor het onderzoek Vandaag gelden de volgende voorschriften:
Algemeen Vanaf het ontbijt: elk uur een groot glas water of appel-, druiven- of bessensap, roosvicee, ranja, andere limonadesiroop, frisdrank, thee, gezeefd sinaasappelsap of bouillon geven. Toegestane snoep: zuurtjes, pepermunt, marshmallows, menthos, vruchtenschijfjes en schuimpjes.
Voor het ontbijt Uw kind 20 ml Lactulosestroop laten innemen. Dit is een langzaamwerkend laxeermiddel. Mogelijk krijgt uw kind last van winderigheid en/of buikpijn.
Ontbijt
  • witbrood/beschuit (geen volkoren)
  • boter/margarine/halvarine
  • vleeswaren/kaas (zonder pitjes)/lichtgebakken of gekookt ei/jam zonder pitjes/suiker/vruchtenhagel
Lunch
  • heldere bouillon
  • gekookte aardappelen/aardappelpuree/witte rijst/macaroni/spaghetti
  • gaar gekookte groenten
  • vlees/vis/kip/jus (alle bereidwijzen toegestaan)
  • gladde vla, yoghurt, appelmoes, fruitcocktail
16.00 uur 20 ml Lactulosestroop toedienen.
18.00 uur
  • witbrood/beschuit (geen volkoren)
  • boter/margarine/halvarine
  • beleg (als bij ontbijt)
's avonds Tot bedtijd: ieder uur een groot glas water of frisdrank geven.
Dag van het onderzoek Niets meer eten of drinken, ook geen kauwgom. Tandenpoetsen kan, maar niet te veel water inslikken.


Kinderen vanaf ongeveer 12 jaar

Voor het onderzoek

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Het onderzoek

Een radioloog of physician assistant en een radiodiagnostisch laborant voeren het onderzoek uit. De laborant neemt u en uw kind mee naar de onderzoekkamer.

In het kleedhokje kunt u uw kind uitkleden. Hij/zij mag ondergoed en sokken aanhouden. Vervolgens gaat uw kind op de onderzoektafel zitten.

De radioloog of physician assistant brengt een slangetje van ongeveer 0.5 cm dik via de neus in de maag. Dit geeft een vervelend, kriebelig gevoel en kan kokhalzen opwekken. Als uw kind meehelpt door te slikken gaat het beter.

Zodra het begin van de slang in de maag zit, schuift de radioloog of physician assistant de slang door naar de dunne darm. Dit controleert de radioloog of physician assistant op het tv-scherm. Als de slang goed zit, plakt de radioloog of physician assistant het vast aan de wang. Hij laat contrastvloeistof, via het slangetje, in de dunne darm lopen. Soms volgt na de vloeistof nog lucht of water. Het slangetje geeft nu een wat kriebelig gevoel in de keel, maar verder heeft uw kind er geen last van.

Tijdens het maken van de foto's draait de radioloog of physician assistant uw kind af en toe. Dit gaat heel rustig. Na ongeveer 20 minuten zijn de foto's gemaakt. De radioloog of physician assistant verwijdert het slangetje. Soms maakt hij nog foto's nadat uw kind naar het toilet is geweest.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Wanneer het niet lukt het slangetje in te brengen, kan uw kind de contrastvloeistof drinken. Dan duurt het onderzoek anderhalf uur of langer.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan uw kind weer eten en drinken zoals het gewend is. Mogelijk heeft uw kind nog wat buikpijn. Door de contrastvloeistof is de ontlasting de eerste 2 dagen witgekleurd en eventueel hard. Geeft u uw kind daarom extra veel te drinken. Mocht uw kind toch last krijgen van een moeilijke stoelgang, geeft u hem/haar dan vezelrijke producten zoals brintapap, muesli, volkorenbrood, roggebrood, yoghurt, pruimen en andere vruchten met schil. Voor zuigelingen is sinaasappelsap geschikt.

De uitslag
De radioloog of physician assistant beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan de behandelend arts. Deze stelt u van de resultaten op de hoogte bij een volgend bezoek.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan gerust aan de behandelend arts, radioloog, physician assistant of aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).


Foldernummer: 1065-dec 23