Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Neonatologie

Geelzucht en fototherapie bij uw pasgeboren kindje

Geelzucht en fototherapie bij uw pasgeboren kindje

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw pasgeboren kindje heeft een gelige huid. Mogelijk drinkt uw kindje minder goed en is het wat suf. Omdat het bilirubinegehalte te hoog is en de geelzucht bij uw kindje niet vanzelf weggaat, heeft de kinderarts fototherapie voorgesteld. In deze folder leest u wat geelzucht is en wat fototherapie inhoudt.

Gele kleur

Ongeveer de helft van alle pasgeboren baby's krijgt twee of drie dagen na de geboorte een gelige huid. Soms is ook het oogwit geel. Meestal verdwijnt deze gele kleur vanzelf binnen twee weken. In sommige gevallen is fototherapie nodig.

Te veel bilirubine

Rode bloedlichamen in het bloed vervoeren zuurstof naar diverse organen in het lichaam. Het lichaam maakt steeds nieuwe rode bloedlichamen aan en de oude rode bloedlichamen worden afgebroken. Bij die afbraak komt bilirubine vrij.

De lever zorgt ervoor dat bilirubine via de ontlasting en urine het lichaam kan verlaten. Een baby heeft echter voor de geboorte heel veel rode bloedlichamen nodig om zuurstof te vervoeren. Ná de geboorte moeten deze rode bloedlichamen allemaal worden afgebroken. Er komt dan ineens veel bilirubine vrij. Als de lever deze hoeveelheid bilirubine niet kan verwerken, blijft er veel bilirubine aanwezig in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de huid (en mogelijk ook het oogwit) van uw kindje een gele kleur krijgt.

Verhoogde kans

Als uw kindje te vroeg geboren is of met een kunstverlossing is gehaald, heeft het meer kans op een te hoog bilirubinegehalte in het bloed.

Gevolgen

Een te hoog bilirubinegehalte kan schadelijk zijn voor de hersenen. Om dat te voorkomen is behandelen noodzakelijk.

Fototherapie

Met behulp van fototherapie wordt het teveel aan bilirubine in het bloed van uw kindje sneller door het lichaam verwerkt en uitgescheiden.

Uw kindje ligt in een couveuse onder een blauwe lamp met alleen een luier om. Het licht van deze lamp is te vergelijken met daglicht, zonder ultraviolette stralen. Het licht is erg fel, daarom krijgt uw kindje een speciaal brilletje op. Ook dienen we in de meeste gevallen extra vocht toe. De bilirubine kan het lichaam dan, via de urine, beter verlaten.

De fototherapie zorgt ervoor dat het bilirubinegehalte in het bloed afneemt. Iedere dag meten we het bilirubinegehalte door middel van een hielprik. Als het bilirubinegehalte laag genoeg is, hoeft uw kindje niet meer onder de lamp. Meestal verdwijnt de gele kleur ook, maar soms blijft de gele kleur nog een tijdje zichtbaar.

Voeding en verzorging tijdens de fototherapie

U kunt zelf uw kindje blijven verzorgen en blijven voeden als het fototherapie krijgt. Als u uw kindje voedt, kunt u voldoende tijd nemen om te knuffelen. Wel is het belangrijk dat uw kindje zoveel mogelijk onder de lamp licht. Ook meten we bij iedere voeding de temperatuur van uw kindje.

Smeer uw kindje niet in met badolie, bodylotion of vaseline. Dit kan verbranding van de huid veroorzaken.

Nader onderzoek

Als uw kindje kort na de geboorte al geel ziet en het bilirubinegehalte te snel stijgt en/of te hoog blijft, wordt uitgebreid bloedonderzoek gedaan. We bekijken de bloedgroep van moeder en kind, omdat bij een combinatie van bepaalde bloedgroepen ook een verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes kan ontstaan. Ook onderzoeken we de leverfunctie en tekenen van een infectie bij uw kindje.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stelt u deze gerust aan de kinderverpleegkundige of kinderarts.

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).



Foldernummer: 2025-dec 23