Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Door ziekte eet uw kind (tijdelijk) minder of niet. Hierdoor krijgt uw kind mogelijk te weinig voedingsstoffen binnen en kan zo ondervoed raken.

Men spreekt van ondervoeding wanneer uw kind onbedoeld afvalt, spiermassa en conditie verliest, te weinig weegt, niet genoeg aankomt en/of onvoldoende groeit.

Oorzaken van ondervoeding
Ondervoeding kan verschillende oorzaken hebben:
Gevolgen van ondervoeding
Ondervoeding kan op korte en lange termijn gevolgen hebben.

Kortetermijngevolgen
De gevolgen op korte termijn kunnen zijn:
Langetermijngevolgen
De gevolgen op de lange termijn kunnen zijn:
Wat kunt u doen
Het is erg belangrijk dat uw kind voldoende eet. Het gaat er met name om dat uw kind voldoende eiwitten en calorieën (= energie) binnenkrijgt. Het kan voor uw kind moeilijk zijn om voldoende te eten. Bijvoorbeeld wanneer uw kind misselijk is, verminderde eetlust heeft of veel onderzoeken krijgt. Stimuleer uw kind daarom om regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Dit is vaak ook beter dan drie grote maaltijden.

In het ziekenhuis bieden wij uw kind twee of drie keer per dag een tussendoortje aan in het ziekenhuis. Dit gebeurt om 10.00 uur, 15.00 uur en eventueel nog om 19.00 uur. Uw kind kan dan vijf of zes keer per dag proberen iets te eten.

De tussendoortjes bevatten allemaal veel calorieën en eiwitten. Dit betekent dat uw kind soms een tussendoortje krijgt dat bij u bekend staat als ongezond. Bij ondervoeding of ter voorkoming van ondervoeding is het belangrijk om voeding met veel calorieën te eten. Dit voorkomt gewichtsverlies.

Tussendoortjes in het ziekenhuis
De volgende tussendoortjes bieden wij uw kind aan:

Wat kunt u doen als uw kind weer thuis is
Het is belangrijk om uw kind een keer per week te wegen. Daalt het gewicht? Bespreek dat dan met de specialist, huisarts of diëtist. Verder is het goed om ook thuis verdeeld over de dag kleine maaltijden te eten. Net zoals uw kind in het ziekenhuis kreeg.

Enkele praktische tips hierbij zijn:Heeft uw kind het gewenste gewicht bereikt? Geef het dan verder gezonde voeding. Met gezonde voeding voorkomt u welvaartsziekten (zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten). Voor meer informatie over gezonde voeding voor kinderen kunt u terecht bij het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl


Foldernummer: 1840-jun 22