Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Door ziekte eet uw kind (tijdelijk) minder of niet. Hierdoor krijgt uw kind mogelijk te weinig voedingsstoffen binnen en kan zo ondervoed raken.

Men spreekt van ondervoeding wanneer uw kind onbedoeld afvalt, spiermassa en conditie verliest, te weinig weegt, niet genoeg aankomt en/of onvoldoende groeit.

Oorzaken van ondervoeding

Ondervoeding kan verschillende oorzaken hebben:

Gevolgen van ondervoeding

Ondervoeding kan op korte en lange termijn gevolgen hebben.

Kortetermijngevolgen

De gevolgen op korte termijn kunnen zijn:

Langetermijngevolgen

De gevolgen op de lange termijn kunnen zijn:

Wat kunt u doen

Het is erg belangrijk dat uw kind voldoende eet. Het gaat er met name om dat uw kind voldoende eiwitten en calorieën (= energie) binnenkrijgt. Het kan voor uw kind moeilijk zijn om voldoende te eten. Bijvoorbeeld wanneer uw kind misselijk is, verminderde eetlust heeft of veel onderzoeken krijgt. Stimuleer uw kind daarom om regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Dit is vaak ook beter dan drie grote maaltijden.

In het ziekenhuis bieden wij uw kind twee of drie keer per dag een tussendoortje aan in het ziekenhuis. Dit gebeurt om 10.00 uur, 15.00 uur en eventueel nog om 19.00 uur. Uw kind kan dan vijf of zes keer per dag proberen iets te eten.

De tussendoortjes bevatten allemaal veel calorieën en eiwitten. Dit betekent dat uw kind soms een tussendoortje krijgt dat bij u bekend staat als ongezond. Bij ondervoeding of ter voorkoming van ondervoeding is het belangrijk om voeding met veel calorieën te eten. Dit voorkomt gewichtsverlies.

Tussendoortjes in het ziekenhuis

De volgende tussendoortjes bieden wij uw kind aan:

Wat kunt u doen als uw kind weer thuis is

Het is belangrijk om uw kind een keer per week te wegen. Daalt het gewicht? Bespreek dat dan met de specialist, huisarts of diëtist. Verder is het goed om ook thuis verdeeld over de dag kleine maaltijden te eten. Net zoals uw kind in het ziekenhuis kreeg.

Enkele praktische tips hierbij zijn:Heeft uw kind het gewenste gewicht bereikt? Geef het dan verder gezonde voeding. Met gezonde voeding voorkomt u welvaartsziekten (zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten). Voor meer informatie over gezonde voeding voor kinderen kunt u terecht bij het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).




Foldernummer: 1840-dec 23