Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne Geneeskunde

Synacthen®-test

Synacthen®-test

Onderzoek naar de werking van de bijnier

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Met een synacthen®-test onderzoeken we of uw bijnier voldoende van het hormoon cortisol kan maken. De aanmaak of afgifte van cortisol kan verstoord zijn door een aandoening aan de bijnier, hypofyse of hypothalamus.

Werking van hormonen
De bijnier wordt aangestuurd door de hypofyse. De hypofyse is een centrale hormoonklier in de hersenen, die functioneert als een thermostaat. Wanneer een hormoonklier elders in het lichaam, zoals de bijnier, te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt, zal de hypofyse meer hormonen afgeven, bijvoorbeeld meer ACTH. ACTH zorgt ervoor dat de bijnier meer van het hormoon cortisol aanmaakt.

Cortisol is belangrijk voor meerdere processen in het lichaam, waaronder:
De voorbereiding
Voor het onderzoek gelden de volgende voorbereidingen:
Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie bij de hoofdingang. Daar hoort u waar u wordt verwacht.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek bootsen we het stimuleren van de bijnier na met een middel dat vergelijkbaar is met ACTH, namelijk Synacthen®. Vervolgens kijken we of uw bijnier voldoende cortisol aanmaakt.

Tijdens het onderzoek ligt u op bed. De verpleegkundige brengt een infuusnaaldje in uw arm in. Deze blijft het gehele onderzoek zitten. Na een half uur neemt de verpleegkundige bloed af door de infuusnaald. Vervolgens spuit hij/zij Synacthen® in via de infuusnaald. Om de cortisolproductie te kunnen controleren, neemt de verpleegkundige na het inspuiten van de Synacthen® twee keer bloed af: één keer na een half uur en één keer na een uur.

Bijwerkingen
Na het toedienen van Synacthen®, kunt u zich misselijk voelen en tijdelijk een warm gevoel krijgen. Deze bijwerkingen ontstaan direct na het inspuiten en verdwijnen weer na 10 minuten.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt in totaal twee uur.

Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u direct weer naar huis.

De uitslag
Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van de Synacthen®-test met u tijdens een controleafspraak. Als u nog geen controleafspraak heeft gemaakt, maakt de verpleegkundige deze voor u. Meestal duurt het twee à drie weken voordat de uitslag er is.

Vragen
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij de medewerkers van de polikliniek Endocrinologie. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 59.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.



Foldernummer: 1819-jul 18