AlgemeenMet een Insuline Tolerantie Test (ITT) kunnen we onderzoeken of uw hypofyse en bijnieren voldoende werken.
Werking van hormonenDe hypofyse is een centrale hormoonklier in de hersenen. De hypofyse maakt verschillende hormonen aan, waaronder het groeihormoon en het hormoon ACTH.
GroeihormoonHet groeihormoon is van belang om de organen en weefsels van volwassenen in een goede conditie te houden. Door een ziekte van de hypofyse, of in de buurt van de hypofyse, kan de aanmaak van het groeihormoon verstoord zijn.
ACTHHet hormoon ACTH zorgt ervoor dat de bijnier meer van het hormoon cortisol gaat maken. Cortisol is belangrijk voor meerdere processen in het lichaam, waaronder:
- het waak-slaapritme;
- de spijsvertering;
- het immuunsysteem;
- de verwerking van stress.
Door een ziekte van de bijnier of de hypofyse kan de aanmaak of afgifte van cortisol verstoord zijn.
ThermostaatDe hypofyse functioneert als een thermostaat: wanneer een hormoonklier elders in het lichaam, zoals de bijnier, te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt, zal de hypofyse een stimulerend hormoon afgeven zodat die hormoonklier meer hormonen gaat aanmaken (bijvoorbeeld ACTH).
De voorbereidingVoor het onderzoek gelden de volgende voorbereidingen:
- Voor het onderzoek dient u nuchter te zijn. Dit houdt in dat u de avond voor het onderzoek vanaf 00.00 uur 's nachts niet meer mag eten, drinken en roken.
- Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.
- Uw behandelend arts heeft met u afgesproken of u voor het onderzoek dient te stoppen met het innemen van uw medicijnen. Als dit niet is afgesproken, dan neemt u uw medicijnen op de dag van het onderzoek niet in en neemt u uw medicijnen mee naar het ziekenhuis.
- Zorg ervoor dat iemand u na het onderzoek naar huis kan begeleiden, omdat u nog last kunt hebben van de bijwerkingen van het onderzoek.
Waar meldt u zichU meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van verpleegafdeling A1.
Het onderzoekInsuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt. Dit stimuleert de aanmaak van het groeihormoon en het hormoon ACTH in een gezonde hypofyse. Bij een Insuline Tolerantie Test wordt nagegaan of er voldoende cortisol en groeihormoon wordt aangemaakt.
Tijdens het onderzoek ligt u op bed. De verpleegkundige brengt een infuusnaaldje in uw arm in, dat tijdens het gehele onderzoek blijft zitten. Na een half uur neemt een verpleegkundige bloed af door de infuusnaald en door middel van een vingerprik. Vervolgens krijgt u via de infuusnaald NovoRapid® (insuline) toegediend. Na 20 minuten neemt de verpleegkundige bloed bij u af. In totaal neemt de verpleegkundige vijf keer bloed bij u af, tot twee uur na toediening van de insuline.
Na het onderzoek wordt het infuusnaaldje verwijderd. Voordat u naar huis gaat, krijgt u een broodmaaltijd aangeboden om het glucosegehalte in uw bloed weer te verhogen.
Als u gegeten heeft en zich goed voelt, mag u weer naar huis. We raden u aan om u op te laten halen, omdat u nog last kunt hebben van de bijwerkingen.
BijwerkingenNa het toedienen van de insuline wordt uw bloedsuiker lager. Een half uur na toediening kunt u de volgende bijwerkingen krijgen:
- zweten;
- slaperigheid en geeuwen;
- hongergevoel;
- misselijkheid;
- hartkloppingen.
De verpleegkundige controleert of er bijwerkingen bij u optreden. Als u zelf merkt dat u last van de bijwerkingen krijgt, meld dit dan bij de verpleegkundige. De bijwerkingen duren meestal een half uur tot een uur en gaan vanzelf over.
Duur van het onderzoekHet onderzoek duurt twee tot drie uur.
Na het onderzoekUw arts bespreekt de uitslag van de Insuline Tolerantie Test met u tijdens een controleafspraak. Als u nog geen controleafspraak heeft gemaakt, maakt de verpleegkundige deze voor u. Meestal duurt het twee à drie weken voordat de uitslag er is.
VragenVoor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij de medewerkers van de polikliniek Endocrinologie. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 59.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.