Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kindergeneeskunde
Neonatologie


Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis


Algemeen
Uw kind ligt in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding toegediend. Onder bepaalde voorwaarden mag u als ouder zelf sondevoeding geven aan uw kind in het ziekenhuis. Dit gebeurt dan via de hevelmethode.

U bent niet verplicht om zelf sondevoeding te geven aan uw kind. Wanneer u dit niet wilt, kunt u dit aangeven bij de kinderverpleegkundige die uw kind verzorgt.

In deze folder leest u over sondevoeding en de hevelmethode en wanneer ouders sondevoeding mogen geven aan hun kind.

Sondevoeding
Sondevoeding is vloeibare voeding die via een sonde (dun slangetje) in de maag loopt. De sonde wordt in de neus ingebracht en loopt door tot in de maag. Baby's krijgen afgekolfde moedermelk of zuigelingenvoeding via de sonde. Kinderen krijgen dunne vloeibare voeding. De samenstelling hiervan is afgestemd met een kinderarts of diëtist.

Sondevoeding kan nodig zijn wanneer uw kind niet of onvoldoende eet (of drinkt), bijvoorbeeld als:Met het geven van sondevoeding kunnen wij uw kind in goede conditie brengen of houden zodat de groei gewoon doorgaat.

Wanneer mag u zelf sondevoeding geven
Het geven van sondevoeding is een risicovolle handeling. De kinderverpleegkundige mag een gedeelte van het hevelen van sondevoeding aan u overdragen als hij/zij u hiervoor een uitgebreide instructie geeft. Als u de instructie heeft gekregen dan mag u via de hevelmethode sondevoeding geven aan uw kind. Wij noteren dit in het kinderverpleegkundige dossier van uw kind.

Hevelmethode
Met deze methode geeft u sondevoeding door zelf de voeding in de sonde te hevelen door middel van een spuit.

Voor het goed uitvoeren van de hevelmethode doorloopt u de volgende stappen:

Was uw handen
Hygiëne is belangrijk bij het geven van sondevoeding.

Kinderverpleegkundige controleert de sonde
Uw kind heeft een maagsonde in. De kinderverpleegkundige controleert altijd eerst of de sonde goed zit vóór het aansluiten van de voeding.

Uw kind in de juiste houding helpen
Om de voeding goed in de maag te kunnen laten lopen, is het belangrijk dat uw kind de juiste houding heeft.

Baby/kind Juiste houding
Kind
  • Op uw schoot laten zitten
Baby
  • Tegen u aan laten liggen met het hoofdje tegen uw borst. Ondersteun met uw handen zijn/haar billen
  • Plat laten liggen in wieg/bedje

Inlopen van de voeding
De kinderverpleegkundige sluit een 20 cc spuit aan op de sonde, zonder de stamper. De kinderverpleegkundige giet vervolgens de voeding in de spuit. De voeding loopt niet meteen vanzelf door de sonde. De kinderverpleegkundige zet de stamper voorzichtig op de spuit om de voeding wat aan te duwen. Door de zwaartekracht loopt de voeding langzaam in de maag. Als u de spuit hoog houdt, loopt de voeding sneller door de sonde. Als u de spuit lager houdt, loopt de voeding minder snel door de sonde. Uw kind voelt niets van het inlopen van de voeding als het inlopen rustig gebeurt. Wel vult de maag zich en dit geeft een verzadigd gevoel.

Afhankelijk van de hoeveelheid voeding kunt u de voeding in 1 tot 20 minuten hevelen. In deze tijd kunt u de mond van uw kind verzorgen of uw kind op de fopspeen laten sabbelen voor de mondmotoriek.

Voor kinderen die uitsluitend sondevoeding krijgen, is een goede mondverzorging belangrijk. Bij het gebruik van sondevoeding wordt er minder speeksel aangemaakt. Dit vergroot de kans op ontstekingen en infecties. Een infectie die veel voorkomt is spruw.

Wanneer direct stoppen
U dient direct te stoppen met het geven van de voeding wanneer: Waarschuw dan direct de kinderverpleegkundige. Hij/zij bekijkt wat er aan de hand is en hoe het op te lossen is.

Leegmaken sonde

Wanneer u klaar bent met hevelen, mag u een beetje lucht door de sonde laten hevelen zodat alle voeding in de maag zit. Als het slangetje niet helemaal is doorgelopen, kan eventueel een kinderverpleegkundige 0,5 tot 1 milliliter lucht met een spuitje nageven.

De sonde kunt u zelf afsluiten door de spuit van het uiteinde te draaien en het dopje te sluiten.

Vragen
Als u vragen heeft over het geven van sondevoeding, dan kunt u altijd bij een kinderverpleegkundige terecht.


Foldernummer: 1811-sep 18