Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Neonatologie

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw kind ligt in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding toegediend. Onder bepaalde voorwaarden mag u als ouder zelf sondevoeding geven aan uw kind in het ziekenhuis. Dit gebeurt dan via de hevelmethode.

U bent niet verplicht om zelf sondevoeding te geven aan uw kind. Wanneer u dit niet wilt, kunt u dit aangeven bij de kinderverpleegkundige die uw kind verzorgt.

In deze folder leest u over sondevoeding en de hevelmethode en wanneer ouders sondevoeding mogen geven aan hun kind.

Sondevoeding
Sondevoeding is vloeibare voeding die via een sonde (dun slangetje) in de maag loopt. De sonde wordt in de neus ingebracht en loopt door tot in de maag. Baby's krijgen afgekolfde moedermelk of zuigelingenvoeding via de sonde. Kinderen krijgen dunne vloeibare voeding. De samenstelling hiervan is afgestemd met een kinderarts of diëtist.

Sondevoeding kan de normale voeding in zijn geheel vervangen maar het kan ook een aanvulling zijn op wat uw kind zelf kan of mag eten en drinken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kind sondevoeding nodig heeft:


Wanneer mag u zelf sondevoeding geven
Het geven van sondevoeding is een risicovolle handeling. De kinderverpleegkundige mag een gedeelte van het hevelen van sondevoeding aan u overdragen als hij/zij u hiervoor een uitgebreide instructie geeft. Als u de instructie heeft gekregen dan mag u via de hevelmethode sondevoeding geven aan uw kind. Wij noteren dit in het kinderverpleegkundige dossier van uw kind.

Hevelmethode
Met deze methode geeft u sondevoeding door zelf de voeding in de sonde te hevelen door middel van een spuit.

Voor het goed uitvoeren van de hevelmethode doorloopt u de volgende stappen:

 1. Was uw handen
  Hygiëne is belangrijk bij het geven van sondevoeding.
 2. Kinderverpleegkundige controleert de sonde
  Uw kind heeft een maagsonde in. De kinderverpleegkundige controleert altijd eerst of de sonde goed zit vóór het aansluiten van de voeding.
 3. Aansluiten van de sondevoeding
  De kinderverpleegkundige sluit een 20 cc spuit aan op de sonde, zonder de stamper. De kinderverpleegkundige giet vervolgens de voeding in de spuit. De voeding loopt niet meteen vanzelf door de sonde. De kinderverpleegkundige zet de stamper voorzichtig op de spuit om de voeding wat aan te duwen. Door de zwaartekracht loopt de voeding langzaam in de maag. Als u de spuit hoog houdt, loopt de voeding sneller door de sonde. Als u de spuit lager houdt, loopt de voeding minder snel door de sonde. Uw kind voelt niets van het inlopen van de voeding als het inlopen rustig gebeurt. Wel vult de maag zich en dit geeft een verzadigd gevoel. Afhankelijk van de hoeveelheid voeding kunt u de voeding in 1 tot 20 minuten hevelen. In deze tijd kunt u de mond van uw kind verzorgen of uw kind op de fopspeen laten sabbelen voor de mondmotoriek.
 4. Afsluiten van de sonde
  Wanneer u klaar bent met hevelen, mag u een beetje lucht door de sonde laten hevelen zodat alle voeding in de maag zit. Uw kunt het spuitje van de sonde draaien en het dopje erop doen. Vraag de verpleegkundige indien deze nog bij u op de kamer aanwezig is, of gebruik de handbel om de verpleegkundige te vragen de sonde door te spuiten met lucht of water.
Mondverzorging
Voor kinderen die uitsluitend sondevoeding krijgen, is een goede mondverzorging belangrijk om ontstekingen en infecties te voorkomen. Infecties en ontstekingen ontstaan onder andere omdat er minder speeksel aangemaakt wordt en omdat kinderen die uitsluitend sondevoeding krijgen, minder kauwen.

De mond kan het beste op de volgende manieren worden schoongemaakt:

Een infectie die veel voorkomt is spruw. U ziet dan witte puntjes achter op de tong of in de mond. Raadpleeg de verpleegkundige als u dit opmerkt. De verpleegkundige zal dit dan bespreken met de specialist.

Wanneer direct stoppen
U dient direct te stoppen met het geven van de voeding wanneer:

Waarschuw dan direct de kinderverpleegkundige. Hij/zij bekijkt wat er aan de hand is en hoe het op te lossen is.

Vragen
Als u vragen heeft over het geven van sondevoeding, dan kunt u altijd bij een kinderverpleegkundige terecht.


Foldernummer: 1811-jan 22