Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neonatologie
Kindergeneeskunde
Verpleegafdeling B0

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie

Afdeling voor pasgeborenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Welkom

1. De afdeling Neonatologie
Kennismakingsbezoek
De afdeling
Couveuse
Bewaking, observatie en behandeling van uw kind

2. Het verblijf
Hygiëne
Mobiele telefoon
Verpleegkundig oproepsysteem
Intercomsysteem
Babywatch
Informatie over de gezondheid van uw kind
Bezoek kinderarts
Grote visite
Verhuizen naar een andere plek
Derde verzorger
Bezoek
Privacy
foto's en filmopnames
Dagboek
Overplaatsing

3. Verzorging van uw kind
Zelf uw kind verzorgen
Kleertjes
Rooming-in

4. Voeding
Sondevoeding
Borst-/flesvoeding/cupfeeding
Uitkookprocedure
5. Medewerkers op de afdeling
Kinderartsen
Verpleegkundigen
Teamleider
Lactatiekundige
Prelogopedist
Medisch pedagogisch zorgverlener
Medewerker Gastenservice
Fysiotherapeut
Maatschappelijk werker

6. Voorzieningen
Borstvoedingskamer
Winkel
Thuiszorgwinkel
Apotheek
Koffie/thee/koelkast
Bezoekersrestaurant
Roken
Post
Website
Folders

7. Rechten en plichten
Inzage verpleegkundig dossier
Klachten
Informatie
Welkom
Uw kind is of wordt opgenomen op verpleegafdeling B0 van het Slingeland Ziekenhuis. Op verpleegafdeling B0 liggen kinderen van 0 tot en met 17 jaar. Verpleegafdeling B0 bestaat uit 3 units:
In deze folder kunt u lezen over de afdeling Neonatologie. Op de afdeling Neonatologie liggen pasgeborenen die specialistische zorg nodig hebben.

1. De afdeling Neonatologie

Kennismakingsbezoek
Als uw kind wordt opgenomen op de afdeling Neonatologie, is het mogelijk de afdeling van tevoren te komen bekijken. U kunt daarvoor telefonisch contact met ons opnemen. Het telefoonnummer is (0314) 32 92 98. Belt u vanuit het ziekenhuis, dan is het telefoonnummer 9298.

De afdeling
De afdeling bestaat uit drie kamers en twee couveusesuites. Afhankelijk van de situatie ligt uw kind in een couveuse of een wiegje.



Op de afdeling zijn twee couveusesuites aanwezig. In de couveusesuite kunt u samen met uw kind verblijven en meehelpen bij de zorg voor uw kind. We stemmen met u af wanneer u hiervan gebruik zou willen maken. Meer informatie over de couveusesuite vindt u in de folder 'Verblijf in een couveusesuite op de afdeling Neonatologie'.

De afdeling Neonatologie is afgesloten door middel van een schuifdeur. Deze deur kunt u openen met de rode voetknop. Als de verpleegkundige niet op de unit is, zit de schuifdeur op slot. Zo kunnen ongewenste bezoekers niet naar binnen. Als de deur op slot zit, meldt u zich dan bij de medewerker achter de balie op de kinderafdeling.

Couveuse
De meeste kinderen die op de afdeling Neonatologie worden opgenomen, komen in een couveuse te liggen. Er zijn verschillende redenen om een kind in een couveuse te leggen:
  • In de couveuse is het warm: er wordt steeds verse lucht aangezogen, die verwarmd en bevochtigd wordt.
  • In de couveuse is het schoon: het biedt bescherming tegen ziektekiemen.
  • In de couveuse heeft uw kind meestal alleen een luier aan. Hierdoor kunnen we uw kind goed observeren.
  • Er zijn verschillende medische apparaten aan de couveuse verbonden. Zo kunnen wij uw kind goed observeren en behandelen.

Bewaking, observatie en behandeling van uw kind

Indien nodig meten wij het volgende:
Daarnaast kan het zijn dat de volgende behandelingen nodig zijn:
2. Het verblijf

Hygiëne
Om infectie te voorkomen, dienen u en uw bezoek zich te houden aan een aantal regels.
Mobiele telefoon
Op de afdeling Neonatologie wordt geadviseerd niet te bellen. Gezien bellen veel geluidsprikkels voor het kind geeft. Wel kan de mobiel gebruik worden voor het maken van foto’s en bijvoorbeeld het gebruik van WhatsApp. De smartphone/tablet moet als 'vies' worden beschouwd, zowel het display als het hoesje. Het reinigen van het display met de desinfecterende middelen die op de afdeling aanwezig zijn wordt door fabrikanten ontraden. Voor en na gebruik van uw smartphone of tablet dient u uw handen te wassen. Zeker als u daarvoor of daarna contact heeft met uw kind. U dient uw bezoek zelf te instrueren over bovenstaande regels en richtlijnen.

Oproepsysteem

Bij iedere couveuse en wieg is een rode knop waarmee u een verpleegkundige kunt oproepen als er hulp nodig is. De knop met een '!' kunt u indrukken als u een vraag heeft voor de medewerker Gastenservice.

Intercomsysteem
Op alle kamers hangt een intercom. De verpleegkundige schakelt het intercomsysteem in als zij de afdeling even verlaat. Mocht er een alarm afgaan op de afdeling, dan hoort de verpleegkundige dit via haar pieper die hij/zij altijd bij zich draagt. Ook gaat er een signaal af bij de balie.

Babywatch
Op de afdeling Neonatologie bestaat de mogelijkheid om uw kind te zien op uw digitale middel (smartphone, tablet of laptop). Boven het wiegje/de couveuse hangt een camera. Ook als u thuis bent en uw kindje nog op de afdeling Neonatologie ligt, kunt u de beelden van uw kindje zien.

Om de privacy te waarborgen en onbevoegden geen toegang tot de beelden te geven, krijgt u als ouder een gebruikersnaam en een wachtwoord om in te loggen. Het is belangrijk om altijd in te loggen via de browser Google Chrome.

U kunt zelf gebruikers toevoegen die van u mee mogen kijken op de babywatch.


Afbeelding: camera babywatch



Het is uw eigen verantwoordelijkheid wie u de bevoegdheid geeft om de beelden te bekijken via de babywatch. Denk hier goed over na. Nadat u bent ingelogd, ziet u live beelden van uw kindje. Voor verdere informatie over de babywatch verwijzen wij u naar de handleiding.

Informatie over de gezondheid van uw kind

U kunt de verpleegkundige van de afdeling Neonatologie dag en nacht bellen om te horen hoe het met uw kind gaat. De verpleegkundige geeft alleen informatie aan de ouders.

Bezoek kinderarts

Iedere ochtend bezoekt de kinderarts uw kind. De verpleegkundige die voor uw kind zorgt, is hier ook bij. De arts en verpleegkundige bespreken tijdens de visite met elkaar hoe het met de gezondheid van uw kind is. Eventueel passen zij, in overleg, de behandeling aan. U heeft dagelijks contact met de kinderarts over de nieuwe afspraken. De kinderarts neemt deze afspraken in de ochtend met u door. Daarnaast heeft u wekelijks een uitgebreid gesprek met de kinderarts. Twee keer per week, op dinsdag en vrijdag, is deze visite aan bed bij uw kind.

Grote visite
Eenmaal per week wordt uw kind uitvoerig besproken met het volledige artsenteam. Deze bespreking vindt niet op de afdeling plaats.

Verhuizen naar een andere plek
We proberen u van tevoren te vertellen wanneer uw kind naar een andere plek op de afdeling verhuist. Helaas lukt dit niet altijd. U kunt dan bij de verpleegkundige informeren waar uw kind ligt.

Derde verzorger
Als uw kind langer dan een week in het ziekenhuis verblijft, mag u iemand als derde verzorger van uw kind aanwijzen. Deze derde verzorger mag het kind bezoeken en verzorgen als u er niet bij bent. Hij/zij moet dan wel eerst instructies van de verpleging of ouders hebben gekregen. Indien een derde verzorger binnen een week wenselijk is, is dit altijd bespreekbaar.

Bezoek

Ouders, broertjes en zusjes zijn alle uren van de dag welkom. Een broertje of zusje mag niet op bezoek komen als hij/zij verkouden is, een kinderziekte heeft of in contact is geweest met kinderen met een kinderziekte. Andere kinderen tot 12 jaar die niet tot het gezin van het kind behoren mogen niet op bezoek komen. Andere bezoekers kunnen alleen samen met u uw kind bezoeken.

In het belang van uw kind zijn er de volgende richtlijnen voor bezoek:Privacy
In verband met de privacy mogen verpleegkundigen alleen informatie geven aan de ouders van het kind. Bespreek met uw bezoek dat ze de aandacht alleen op uw kind richten in verband met de rust en privacy van andere kinderen. Attendeer bezoek ook op de bezoekrichtlijnen en hygiënevoorschriften.

Foto's en filmopnames
Het is toegestaan om foto's en/of filmopnames van uw kind te maken. Vraagt u andere patiënten/bezoekers/medewerkers eerst om toestemming voordat u een opname maakt waar zij op staan.

Dagboek

U kunt eventueel een dagboek bijhouden. Veel ouders ervaren het als zeer prettig de gebeurtenissen later nog eens terug te lezen. Er gebeurt veel in korte tijd, te veel om het allemaal te onthouden. Het dagboek kunt u bij uw kind laten zodat de verpleegkundige hierin ook kan schrijven.

Overplaatsing
Als uw kind ernstig ziek is, kan de arts uw kind laten overplaatsen naar een ander ziekenhuis waar een speciale afdeling voor ernstig zieke pasgeborenen is: de NICU (Neonatale Intensive Care Unit). Een NICU is aanwezig in alle academische ziekenhuizen en enkele grotere ziekenhuizen. Uiteraard bespreekt de arts dit met u.

3. Verzorging van uw kind

We werken op de afdeling volgens het principe van ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ). Het doel van OGZ is het verminderen of voorkomen van stress bij uw kind. Voorbeelden daarvan zijn het dimmen van het licht, weinig geluid op de afdeling, uw kind niet onnodig wakker maken en uw kind verzorgen in een comfortabele houding.

Meer informatie over de manier waarop we uw kind benaderen, kunt u vinden in de folder 'Ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling Neonatologie'.

Zelf uw kind verzorgen
Indien mogelijk betrekken wij u zo snel mogelijk bij de verzorging, zodat u uw kind zoveel mogelijk zelf kunt verzorgen. Door veel op de afdeling aanwezig te zijn leert u snel de signalen van uw kind te herkennen en hierop te anticiperen. U wordt de expert in de zorg voor uw eigen kind.

Kleertjes
Zodra uw kind in de wieg ligt, mag hij/zij eigen kleertjes aan. Zorgt u zelf voor voldoende schone babykleertjes. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van kleding.

Help mee aan veilige zorg
Patiënten moeten erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Het Slingeland Ziekenhuis werkt daarom mee aan landelijke afspraken om goede en veilige zorg te garanderen.

Er zijn een aantal aandachtspunten waar u als ouder/verzorger zelf op kunt letten om de zorg voor uw kind zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen:
Op onze website vindt u meer informatie over veilige zorg in het Slingeland Ziekenhuis. Ga naar www.slingeland.nl en klik vervolgens op Slingeland algemeen > Veiligheid zorg.

4. Voeding

Sondevoeding
Uw kind kan voeding krijgen via een sonde. Dit is een slangetje dat via de neus en slokdarm naar de maag gaat. Via deze sonde kan men ook afgekolfde moedermelk geven.

Gedurende de opname kunt u leren zelf sondevoeding geven. Dit gebeurt via de hevelmethode. De verpleegkundige legt u uit hoe dit gaat en begeleidt u bij het geven van sondevoeding.

Borst-/flesvoeding/cupfeeding
Als de conditie van uw kind het toelaat krijgt uw kind borst- of flesvoeding. U kunt uw kind zelf voeden. Uw kind kan moedermelk uit de borst, een cupje of flesje drinken. De kinderarts geeft aan hoeveel en hoe vaak uw kind voeding nodig heeft.

Als u borstvoeding wilt geven en uw kind is nog te zwak om zelf uit de borst te drinken, dan kunt u de melk kolven. Kolven kan thuis, maar ook in het ziekenhuis. Er is een kolfapparaat op de afdeling aanwezig.

De afgekolfde melk dient u koel te bewaren. De moedermelk kunt u in de koelkast op de afdeling Neonatologie zetten. Op het flesje plakt u een sticker. Hierop vermeldt u de naam van uw kind, de datum en de tijd. Deze stickers krijgt u op de afdeling.

U krijgt van ons iedere dag een kolfset voor het kolven. U krijgt ook zes steriele flessen per dag. Deze flessen zijn voor eenmalig gebruik. Indien nodig, krijgt u ook twee tepelhoedjes mee. Dit is een plastic hoesje dat u op uw tepel legt wanneer u uw kind aanlegt voor de borstvoeding.

Als uw kind langer in het ziekenhuis ligt, kan het nodig zijn om twee fopspenen, twee flessen en/of twee spenen te kopen. Overleg dit met de verpleegkundige.

Na gebruik moet u de fles, de speen, het tepelhoedje en de kolfset eerst onder koud stromend water afspoelen (als u warm water gebruikt plakken de eiwitten van moedermelk aan de fles en speen). Daarna spoelt u het met heet stromend water af en maakt het goed droog.

Meer informatie over kolven kunt u lezen in de folder 'Kolven van moedermelk'. In deze folder vindt u ook meer informatie over het aanschaffen van een kolfapparaat.

Uitkookprocedure

Wanneer u een fopspeen, tepelhoed, kolfset, fles of speen voor het eerst gebruikt, dient u deze vóór gebruik uit te koken. Na gebruik eenmaal per 24 uur uitkoken als uw kind in het ziekenhuis ligt. Volgt u bij het uitkoken de aanwijzingen op de verpakking. Staat er niets op de verpakking, dan geldt het volgende:5. Medewerkers op de afdeling

Kinderartsen
Een kinderarts is een arts die is gespecialiseerd in kindergeneeskunde. Eén of meerdere artsen behandelen uw kind. De arts die eindverantwoordelijk is voor de behandeling is de hoofdbehandelaar. De andere betrokken artsen zijn de medebehandelaars.

Verpleegkundigen
De verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in het verzorgen van te vroeggeborenen en zieke pasgeborenen. Sommige verpleegkundigen zijn hiervoor in opleiding. Uw kind wordt zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige verzorgt.

Teammanager
De teammanager is verantwoordelijk voor de organisatie van de verschillende units van de verpleegafdeling B0 en de polikliniek Kindergeneeskunde.

Lactatiekundige
Verschillende keren per week komt de lactatiekundige op de afdeling Neonatologie. Zij is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in het begeleiden van moeder en kind bij het geven van borstvoeding.

Prelogopedist

Op advies van de kinderarts krijgt u ondersteuning om uw kind goed te leren drinken. De prelogopedist kan gevraagd worden om mee te kijken tijdens een voedingsmoment van uw kind.

Medisch pedagogisch zorgverlener
Een medisch pedagogisch zorgverlener is gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen. Vaak bereidt een medisch pedagogisch zorgverlener een kind voor op een onderzoek of behandeling. Dit doet zij in samenwerking met de ouder(s). Wanneer u vragen heeft over het contact tussen u en uw kind of het gedrag van broertjes en/of zusjes, kunt u via de verpleging contact met een medisch pedagogisch zorgverlener opnemen. Voordat uw kind naar huis gaat komt de medisch pedagogisch zorgverlener bij u. Zij kan u adviezen geven omtrent rust en regelmaat voor thuis. Ook kan zij ondersteunen in de zorg, bijvoorbeeld bij het troosten van een kind tijdens een bloedafname wanneer ouders niet aanwezig zijn.

Medewerker Gastenservice
Ten aanzien van de dienstverlening is de medewerker Gastenservice uw aanspreekpunt. De medewerker komt regelmatig bij u langs. De medewerker Gastenservice maakt de voedingen voor uw kind voor 24 uur klaar. Ook zorgt zij ervoor dat de moedermelk die overblijft, wordt ingevroren en op naam en datum bewaard wordt in de diepvries op de afdeling. Als u een vraag heeft voor de medewerker Gastenservice, dan drukt u op het oproepsysteem op de knop '!'.

Fysiotherapeut
De kinderfysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij/zij observeert en adviseert.

Maatschappelijk werker
De kinderarts kan in overleg met u een maatschappelijk werker inschakelen. De maatschappelijk werker kan u en andere naasten begeleiden bij het omgaan met de ziekte en de behandeling van uw kind.

6. Voorzieningen


Huiskamer
Als uw kind niet continu monitorbewaking of een infuus nodig heeft, kunt u zich in deze kamer terugtrekken met uw kind om borstvoeding te geven. Er is een rustbank aanwezig waar u gebruik van kunt maken. Overleg dit met de verpleegkundige. U kunt ook alleen of samen met uw visite gebruik maken van de huiskamer.

Winkel
In de centrale hal bij de hoofdingang is een winkel. U kunt daar onder andere tijdschriften, kranten, fruit en speelgoed kopen. De openingstijden zijn: Thuiszorgwinkel
Op het terrein van het Slingeland Ziekenhuis bevindt zich Thuiszorgwinkel Medipoint. Ook kunt u er onder andere terecht voor tepelhoedjes en flessen en spenen.

De openingstijden zijn: Apotheek
Op het ziekenhuisterrein is Apotheek Oude IJssel gevestigd. Hier kunt u met een recept medicijnen afhalen. Daarnaast is hier ook vitamine D en K verkrijgbaar. Daarnaast is de apotheek het verkooppunt van verschillende flessen en spenen. De apotheek is 24 uur per dag geopend.

Koffie/thee/koelkast
Op de afdeling staat een apparaat waar u als ouder of uw bezoek drinken kunt pakken. Er is een magnetron en een koelkast aanwezig waar u gebruik van kunt maken. Wanneer u van de koelkast gebruikmaakt, verzoeken wij u uw naam en openingsdatum op het product te vermelden.

Bezoekersrestaurant

In dit restaurant kunt u onder andere terecht voor koffie, broodjes of een warme maaltijd. Openingstijden bezoekersrestaurant: Roken
Het gehele ziekenhuisterrein is rookvrij. Dat betekent dat het niet is toegestaan om op het terrein van het Slingeland Ziekenhuis te roken.

Post
De post wordt op de afdeling bezorgd. Het is belangrijk dat de post als volgt is geadresseerd:

Naam patiënt
Verpleegafdeling B0
Slingeland ziekenhuis
Postbus 169
7000 AD Doetinchem

U kunt ook zelf post versturen. Net buiten de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis is een brievenbus waar u uw post, voorzien van een postzegel, in kunt doen.

Website
Op de website www.slingeland.nl vindt u informatie over de algemene gang van zaken in het ziekenhuis, de specialismen, opname & verblijf en voorzieningen. Ook kunt u op de website gratis een wenskaart verzenden naar een patiënt in het ziekenhuis.

Kindergeneeskunde heeft daarnaast een eigen kenniscentrum met medische informatie: https://kindergeneeskunde.slingeland.nl.

Folders
In de gang van verpleegafdeling B0 hangt een folderrek met diverse folders. Deze folders mag u meenemen om door te lezen.


7. Rechten en plichten


Inzage verpleegkundig dossier
Uw kind krijgt een verpleegdossier. De verpleegkundige noteert hierin de dagelijkse gegevens over de verzorging van uw kind. In overleg met de verpleegkundige kunt u hierin lezen wat er is gebeurd of nog gaat gebeuren.

Klachten
Bent u ontevreden of heeft u een klacht, dan kunt u het volgende doen:In de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' staat meer informatie. De folder is verkrijgbaar op de afdeling en te lezen op onze website www.slingeland.nl

Informatie

Ouders van kinderen tot 16 jaar hebben in het ziekenhuis rechten en plichten ten aanzien van informatie.

Rechten:
Ouders van kinderen tot 16 jaar hebben er recht op dat zorgverleners duidelijke informatie geven over:Bovengenoemde rechten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO).

Plichten:
Het is volgens de WGBO de plicht van ouders dat ze de arts en de verpleegkundigen duidelijk en volledig informeren. Alleen dan kunnen de zorgverleners een goede diagnose stellen en een deskundige behandeling geven.

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).



Foldernummer: 356-jul-23