U bent op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) behandeld voor brandwonden.
BrandwondenEr zijn verschillende soorten brandwonden. Dit onderscheid is van belang omdat de behandeling per type brandwond verschilt.
Eerstegraads brandwondBij een eerstegraads brandwond is de (opper)huid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms wat gezwollen. De huid lijkt op een ‘verbranden door de zon’ huid als u te lang in de zon bent geweest op een zomerse dag.
Oppervlakkige tweedegraads brandwondBij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er is sprake van blaarvorming.
Diepe tweedegraads brandwondBij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast. De hitte heeft langer kunnen doordringen in het huidweefsel en er is dan ook duidelijk sprake van een wond. De wond is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Ook hier kan blaarvorming optreden.
Derdegraads brandwondBij een derdegraads brandwond is de wond wit of zwart, droog en leerachtig. Bij deze brandwond voelt u nauwelijks pijn omdat hierbij de zenuwen in de huid zijn aangetast. Derdegraads brandwonden komen meestal voor in combinatie met tweede- en eerstegraads brandwonden.
Behandeling- Bij alle brandwonden kunt u een pijnstiller (paracetamol) slikken tegen de pijn.
- Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals ‘after sun’.
- Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
- Grote blaren worden doorgeprikt en kapotte blaren zoveel mogelijk verwijderd. In sommige gevallen kan operatief ingrijpen noodzakelijk zijn.
Verzorging brandwonden thuis- Bij diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden is het nodig dat u het verband dagelijks verwisselt. Hierbij spoelt u de oude zalf af met water. Vervolgens brengt u opnieuw zalf aan op de wond. Als de wond eenmaal genezen is, bestaat de nabehandeling uit het vet houden van het litteken met crème.
- Als de brandwond zich op of in de buurt van een gewricht bevindt, moet u dit gewricht zo snel mogelijk weer bewegen. Beweging voorkomt dat de gewrichten stijf worden.
- Bij het genezen van de brandwond kan de huid jeuken. Probeer niet te krabben.
- Vermijd het eerste jaar felle zon op het litteken of smeer de plek van het litteken goed in met een zonnebrandcrème met factor 20 of hoger.
ControleMet kleine brandwonden wordt u voor controle verwezen naar uw huisarts. Bij ernstigere brandwonden komt u binnen 1 tot 3 dagen na uw eerste bezoek terug op de polikliniek chirurgie of Spoedeisende Hulp. Bij het verlaten van de Spoedeisende Hulp wordt deze vervolgafspraak gelijk gemaakt.
ComplicatiesKrijgt u koorts en wordt de wond warm en rood, dan is dat een teken van ontsteking. Het is belangrijk dat u dan contact opneemt met uw arts.
Op de lange termijn kunnen de volgende complicaties optreden:
- Littekenvorming;
- Contracturen: door een blijvende samentrekking van weefsels kan verkromming ontstaan van één of meer gewrichten;
- Bewegingsbeperking;
- Sensibiliteitsverlies: door de brandwond zijn de oppervlakkige gevoelszenuwtjes aangedaan, waardoor het gevoel in de huid verminderd of geheel weg is.
VragenWanneer u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u bellen met de huisarts of de polikliniek chirurgie.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens omZodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op
www.slingeland.nl.