Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie
Hematologie
Verpleegafdeling B1

Beschermende maatregelen bij een verminderde afweer

Beschermende maatregelen bij een verminderde afweer

Als u geïsoleerd wordt verpleegd

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Door uw ziekte en de behandeling die u heeft gehad, is uw afweer tegen bacteriën verminderd. Bacteriën van buitenaf, maar ook bacteriën die u zelf bij u draagt, kunnen voor een infectie zorgen. Om de kans op een infectie te verkleinen, is het noodzakelijk een aantal beschermende maatregelen te treffen. In deze folder leest u meer over deze maatregelen.

Verminderde afweer
Door de chemotherapie, mogelijk aangevuld met radiotherapie, heeft u minder witte bloedlichaampjes (leukocyten) in uw lichaam. Dit zorgt voor een verminderde afweer.

Waarschijnlijk is ook het aantal rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes verminderd. Door een tekort aan rode bloedlichaampjes (bloedarmoede) kunt u zich meer vermoeid en mogelijk duizelig gaan voelen. Bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling.

Door een tekort aan bloedplaatjes kunt u sneller blauwe plekken, tandvlees- of neusbloedingen of onderhuidse puntbloedinkjes krijgen. Een tekort aan rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes kan behandeld worden met (bloed)transfusies.

Beschermende maatregelen
Hieronder leest u welke maatregelen nodig zijn om u zo goed mogelijk te beschermen. Deze maatregelen hebben gevolgen voor u, de verpleging, de artsen en uw bezoek.

De patiëntenkamer:



Persoonlijke hygiëne:



Bezoek:




Voeding:

Tijdens de opname krijgt u kiemarme voeding. Dit is voeding met zo min mogelijk ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels. Daarnaast krijgt u alleen zachte producten aangereikt om de kans op bloedingen zo veel mogelijk te voorkomen. De belangrijkste aandachtspunten bij voeding zijn de bereidingswijze en de houdbaarheid van de voedingsmiddelen.

Algemene richtlijnen:

In de folder 'Hygiënische voedingsrichtlijn Hematologie' vindt u meer regels over het omgaan met voedingsmiddelen. Deze folder ontvangt u als u naar huis mag.

Mondverzorging:

In de periode dat u behandeld wordt is een goede verzorging van uw mond heel belangrijk. In normale omstandigheden vormt het mondslijmvlies een bescherming tegen het binnendringen van allerlei bacteriën, schimmels en virussen die in de mond voorkomen. Door de chemotherapie verliest het mondslijmvlies deze beschermende functie, waardoor wondjes in de mond kunnen ontstaan.

Bovendien vermindert uw afweer door de behandeling en bent u extra vatbaar voor infecties. Wondjes in de mond raken daardoor sneller ontstoken. De verpleegkundige beoordeelt elke dag de toestand van uw mondslijmvlies.

Algemene richtlijnen:

Controle van het bloed
De verpleegkundige neemt regelmatig bloed bij u af om de bloedwaarden te controleren. Als het aantal rode bloedlichaampjes en/of bloedplaatjes te laag zijn, krijgt u een bloedtransfusie of een transfusie van bloedplaatjes.

Nieuwe witte bloedcellen in uw bloed geven aan dat uw afweer weer herstelt. Na een stamceltransplantatie duurt dat gemiddeld 12 tot 14 dagen.

Overige controles
Om een infectie vroegtijdig te herkennen, voert de verpleegkundige regelmatig controles uit zoals het meten van de temperatuur en de bloeddruk.

Begeleiding en vragen
Veel mensen ervaren het als een zware tijd om geïsoleerd te worden verpleegd. Ervaren verpleegkundigen en een medisch maatschappelijk werker en fysiotherapeut begeleiden u in deze periode.


Vragen

Als u vragen heeft kunt u deze stellen aan de verpleegkundige of uw behandelend arts. De hematoloog of arts-assistent komt dagelijks bij u langs.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.



Foldernummer: jul 23