Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp

Gebroken sleutelbeen bij kinderen (clavicula)

Gebroken sleutelbeen bij kinderen (clavicula)

Virtual Fracture Care

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen (clavicula). De behandeling is het dragen van een sling. Dit is een soort mitella.

Samenvatting
  • Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen.
  • Deze breuk herstelt doorgaans zonder klachten.
  • We maken geen standaard poliklinische controle-afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
  • U mag de sling verwijderen zodra de pijn dit toelaat, dat kan meestal na 1 tot 2 weken. ’s Nachts hoeft de sling niet om. Gebruik de sling niet langer dan 4 weken.
  • Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het bewegen van de schouder en arm om stijfheid van de schouder te voorkomen. Gebruik de schouder en arm op geleide van de pijnklachten.
  • Een instructievideo voor het opnieuw aanbrengen van de sling kunt u vinden in de app.
  • Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur contact opnemen via de Breuklijn: (0314) 32 92 50.

De behandeling

Een gebroken sleutelbeen komt vaak voor bij kinderen. De behandeling bestaat uit een sling. Bij kleine kinderen lukt het meestal niet hen een sling te laten dragen. Dat is niet erg. Een sleutelbeenfractuur herstelt in principe altijd volledig.

0-4 weken
  • Sling dragen, verwijderen zodra de pijn dit toelaat. Start zo snel mogelijk met bewegen van schouder en arm om stijfheid van de schouder te voorkomen. Doe dit op geleide van pijn.
4-6 weken
  • Bewegen van de schouder op geleide van de pijn.
Na 6 weken
  • Uw kind kan weer geleidelijk starten met sporten en gymmen.

Instructies

Voor een goede genezing zijn de volgende instructies belangrijk:
Herstel
Vervangen sling
Een instructievideo voor het vervangen of opnieuw aanbrengen van de sling kunt u vinden in de app.

Oefeningen
Het is belangrijk dat uw kind de arm beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal bewegen van de arm, oefent uw kind ook. Specifieke oefeningen zijn niet nodig.

Vragen?

U kunt ons gewoon bellen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op of kijk op www.slingeland.nl.

Contact
De Breuklijn is op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer (0314) 32 92 50.


App Virtual Fracture Care
In de app Virtual Fracture Care vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden. U kunt ook de QR-code hieronder scannen met de camera op uw mobiele telefoon. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.
Link naar Virtual fracture app


Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).Foldernummer: 2331 - nov 21