Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp

Malletvinger

Malletvinger

Virtual Fracture Care

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U heeft een malletvinger, ook wel hamervinger genoemd. Bij een malletvinger kunt u het kootje aan de top van uw vinger niet strekken. Dit komt omdat de pees is afgescheurd of omdat een stukje bot met de pees is afgebroken.

Samenvatting

 • De pees aan de top van uw vinger is beschadigd, waardoor u uw vinger niet meer kunt strekken. Dit heet een malletvinger.
 • Dit letsel herstelt doorgaans zonder restklachten.
 • We maken geen standaard poliklinische controle-afspraak, deze is over het algemeen niet nodig.
 • De malletvinger kan met of zonder breuk voorkomen. Let op dat u het behandelschema passend bij uw letsel volgt.
 • U moet de spalk continu, 24 uur per dag, dragen; non-stop.
 • U krijgt op de Gipskamer een verwijzing voor een handtherapeut. U kunt een afspraak maken met de handtherapeut na 6 weken (bij een breuk), of 8 weken (bij een afgescheurde pees).
 • Meer informatie vind je in de app.
 • Als er tijdens het herstel vragen of problemen zijn, kunt u op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur contact opnemen via de Breuklijn: (0314) 32 92 50.


De behandeling

Een malletvinger komt vaak voor. Een operatie is meestal niet nodig. Er zijn twee manieren om een spalk te ontvangen:
Een malletvinger kan wel of geen breuk hebben. De zorgverlener op de afdeling Spoedeisende Hulp vertelt u of er sprake is van een breuk of van een scheur in de pees.

Behandeling bij een breuk
0-6 weken
 • Continu dragen spalk.
6-8 weken
 • Start handtherapie (na advies therapeut starten met oefeningen).
 • Spalk dragen in de nacht en bij risicomomenten.

Behandeling zonder breuk (scheur pees)
0-8 weken
 • Continu dragen spalk.
8-10 weken
 • Start handtherapie (na advies therapeut starten met oefeningen).
 • Spalk dragen in de nacht en bij risicomomenten.


Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.

HerstelWanneer contact opnemen?

Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de Breuklijn. Als een controle noodzakelijk is, maken we een afspraak. Neem ook contact op met de Breuklijn als:

Spalk vervangen

U mag de spalk tussentijds absoluut niet zelf verwijderen. Neem bij een te ruime spalk of om hygiënische redenen contact op met de Breuklijn.

Oefeningen
Het is belangrijk dat u geen oefeningen doet met de vinger voordat u bij de handentherapeut bent geweest. Als u mag beginnen met oefeningen, zal de handentherapeut u specifieke oefeningen geven.

Vragen?

U kunt ons gewoon bellen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op of kijk op www.slingeland.nl.

Contact
De Breuklijn is op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer (0314) 32 92 50.App Virtual Fracture Care

In de app Virtual Fracture Care vindt u meer informatie over uw letsel. Ook kunt u oefeningen vinden om het herstel te bevorderen. De app kunt u zowel in de Appstore (iPhone) als de Google Store (Android) vinden. U kunt ook de QR-code hieronder scannen met de camera op uw mobiele telefoon. U wordt dan automatisch naar de app verwezen.
Link naar app virtual fracture care

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 2329 - nov 21