Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp

Bloedneus

Bloedneus

Adviezen na behandeling op de Spoedeisende Hulp

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U bent op de Spoedeisende Hulp geweest vanwege een bloedneus. In deze folder leest u onder andere:
Wat is een bloedneus
Bij een bloedneus komt er bloed uit een of beide neusgaten. Mogelijk proeft u het bloed. Dat komt omdat de neus en mond met elkaar in verbinding staan. Het slijmvlies in de neus is erg dun en gevoelig. Er lopen veel bloedvaatjes door dit slijmvlies. Deze kunnen stukgaan waardoor uw neus kan gaan bloeden.

Een bloedneus kan spontaan ontstaan, bijvoorbeeld door droge lucht, door een te hoge bloeddruk of op oudere leeftijd. Bloedvaatjes in de neus worden namelijk gevoeliger (door slijtage) naarmate men ouder wordt. Daardoor gaan ze makkelijker kapot.

Een klap op de neus, een gebroken neus, neuspeuteren of een voorwerp in de neus kunnen ook leiden tot een bloedneus. Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen kan het langer duren voordat een bloedneus stopt.

Een bloedneus is meestal niet gevaarlijk. Ook de behandelingen zijn niet gevaarlijk.

Behandeling

Er zijn meerdere manieren om een bloedneus te stoppen. Welke manier wordt gebruikt, is onder andere afhankelijk van waar in de neus de bloeding is ontstaan.

Hieronder is aangekruist welke behandeling bij u is gedaan.


Leefregels na de behandeling
Houdt u zich de eerste 2 tot 3 dagen na de behandeling aan onderstaande adviezen om een nieuwe bloedneus te voorkomen:

Als u opnieuw een bloedneus krijgt

Volg de volgende adviezen op als u na een tijd opnieuw een bloedneus krijgt:
Bij bloedneus hoofd licht voorover buigen en neus dichtknijpen

Problemen of vragen
Hieronder is aangevinkt met wie u contact kunt opnemen bij problemen of vragen:

Als u vaak een bloedneus heeft kunt u contact opnemen met uw huisarts. De huisarts kan met u de mogelijkheden bespreken om de kans op herhaling te verkleinen.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.

De tekst in deze folder is voor een deel overgenomen van de website www.sehzorg.nl


Foldernummer: 2275-jan 23