Algemeen
U bent op de Spoedeisende Hulp geweest vanwege een bloedneus. In deze folder leest u onder andere:
- welke leefregels er gelden na de behandeling;
- wat u kunt doen om een nieuwe bloedneus te voorkomen;
- wat u moet doen als u opnieuw een bloedneus krijgt.
Wat is een bloedneusBij een bloedneus komt er bloed uit een of beide neusgaten. Mogelijk proeft u het bloed. Dat komt omdat de neus en mond met elkaar in verbinding staan. Het slijmvlies in de neus is erg dun en gevoelig. Er lopen veel bloedvaatjes door dit slijmvlies. Deze kunnen stukgaan waardoor uw neus kan gaan bloeden.
Een bloedneus kan spontaan ontstaan, bijvoorbeeld door droge lucht, door een te hoge bloeddruk of op oudere leeftijd. Bloedvaatjes in de neus worden namelijk gevoeliger (door slijtage) naarmate men ouder wordt. Daardoor gaan ze makkelijker kapot.
Een klap op de neus, een gebroken neus, neuspeuteren of een voorwerp in de neus kunnen ook leiden tot een bloedneus. Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen kan het langer duren voordat een bloedneus stopt.
Een bloedneus is meestal niet gevaarlijk. Ook de behandelingen zijn niet gevaarlijk.
BehandelingEr zijn meerdere manieren om een bloedneus te stoppen. Welke manier wordt gebruikt, is onder andere afhankelijk van waar in de neus de bloeding is ontstaan.
Hieronder is aangekruist welke behandeling bij u is gedaan.
- Snuiten en dichtdrukken
De bloedneus is gestopt door te snuiten en de bloedvaatjes dicht de drukken.
- Neustampon
U heeft een neustampon in uw neus gekregen. Deze moet u laten zitten totdat deze verwijderd wordt door de KNO-arts of huisarts. Dit gebeurt meestal na 3 tot 5 dagen. U kunt het gevoel hebben dat uw neus verstopt zit. Dit gevoel kan vervelend zijn, maar is wel normaal.
Het verband dat u onder uw neus heeft gekregen, kan vochtig worden met vocht en/of bloed. Dat is niet erg als u het verband niet vaker dan elke twee uur hoeft te vervangen. Als u meer vocht of bloed verliest of bloed achter in de keel voelt, neem dan contact op met uw huisarts of de Spoedeisende hulp (zie achterin de folder wat voor u geldt).
- Neusspray
De arts heeft u neusspray (xylometazoline) voorgeschreven. Gebruik dit middel volgens de gebruiksaanwijzingen. De neusspray zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in de neus tijdelijk vernauwen. Dat kan helpen om een nieuwe bloedneus te voorkomen.
- Dichtbranden van een bloedvaatje
Het bloedende vaatje in uw neus is dichtgebrand. Zodra de verdoving is uitgewerkt, kan dit een vervelend gevoel geven. Neem eventueel een paracetamol om het pijnlijke gevoel te verminderen.
Leefregels na de behandeling Houdt u zich de eerste 2 tot 3 dagen na de behandeling aan onderstaande adviezen om een nieuwe bloedneus te voorkomen:
- snuit de neus niet;
- probeer niet aan de neus te zitten;
- rook niet;
- drink geen alcohol;
- drink geen warme of koolzuurhoudende dranken;
- eet geen voedsel dat erg gekruid is;
- vermijd warm douchen, een warm bad of sauna’s (lauw douchen mag);
- vermijd drukverhoging in het hoofd (niet persen, voorover buigen, tillen etc.).
Als u opnieuw een bloedneus krijgtVolg de volgende adviezen op als u na een tijd opnieuw een bloedneus krijgt:
- Raak niet in paniek, blijf rustig.
- Snuit de neus goed (hiermee snuit u eventuele bloedstolsels uit de neus).
- Ga rechtop zitten met uw hoofd iets naar voren gebogen.
- Knijp gedurende 10-15 minuten uw neus stevig dicht net onder het harde gedeelte van het neusbot. Dit is vlak onder de plek waar het bovenste harde deel van de neus overgaat in het zachte gedeelte van de neus.
- Herhaal bovenstaande stappen een tweede keer als de bloedneus niet stopt.
- Neem contact op met uw huisarts als de bloedneus niet stopt ondanks bovengenoemde adviezen.
Problemen of vragen
Hieronder is aangevinkt met wie u contact kunt opnemen bij problemen of vragen:
- Bel uw huisarts of buiten kantoortijden de huisartsenpost.
- Heeft u vragen of problemen binnen 24 uur na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0314) 32 95 37. Heeft u daarna vragen of problemen? Dan belt u uw huisarts of buiten kantoortijden de huisartsenpost.
- Tijdens kantoortijden belt u de polikliniek Keel-, neus-, en oorheelkunde, telefoonnummer (0314) 32 95 65.
Buiten kantoortijden belt u de dienstdoende KNO-arts via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis, (0314) 32 99 11.
Als u vaak een bloedneus heeft kunt u contact opnemen met uw huisarts. De huisarts kan met u de mogelijkheden bespreken om de kans op herhaling te verkleinen.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.
De tekst in deze folder is voor een deel overgenomen van de website www.sehzorg.nl