Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Buikgriep bij kinderen

Buikgriep bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een buikgriep heeft. Lang niet alle kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis. Opname kan nodig zijn als uw kind is uitgedroogd of wanneer het uitgedroogd dreigt te raken.
In deze folder vindt u informatie over buikgriep en de behandeling ervan in het ziekenhuis.

Oorzaak

Buikgriep is een infectie in de maag en/of darmen. Meestal wordt deze infectie veroorzaakt voor een virus. Soms door een bacterie of een parasiet. Virussen die buikgriep kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld het rotavirus, adeno-virus en norovirus.

Verschijnselen

Wanneer uw kind buikgriep heeft, heeft hij/zij meestal diarree en moet hij/zij overgeven. Mogelijk heeft uw kind ook koorts en geen zin in eten. De klachten duren ongeveer 1 week.

Uitdroging

Door braken en diarree kan uw kind veel water en zout verliezen en uitgedroogd raken. Verschijnselen bij uitdroging zijn:

Onderzoek

De arts kijkt naar de verschijnselen van uitdroging zoals die hierboven zijn beschreven. Hij/zij maakt een inschatting of uw kind is uitgedroogd en in welke mate. Onderzoek naar de oorzaak van de buikgriep (bacterie, virus of parasiet) is over het algemeen niet nodig. Wat de oorzaak ook is, de behandeling is hetzelfde.

In het ziekenhuis

Als uw kind niets meer wil eten of drinken of matig tot ernstig is uitgedroogd, kan de arts besluiten om hem/haar op te nemen in het ziekenhuis. De uitdroging wordt behandeld met ORS (Orale Rehydratie Solutie). Dit is een speciale oplossing met suiker en zouten die ervoor zorgt dat vocht makkelijk door het lichaam wordt opgenomen.

Als uw kind deze oplossing niet wil drinken (dit is vaak het geval), wordt een maagsonde ingebracht. Dit is een slangetje dat via de neus naar de maag gaat. Het tekort aan vocht wordt via de maagsonde aangevuld. Als uw kind moet overgeven of diarree heeft, geven wij extra ORS.

Als het tekort aan vocht is aangevuld kan uw kind in principe weer naar huis om te herstellen. Het kan wel een week duren voordat uw kind helemaal opgeknapt is. Bij een ernstige buikgriep blijft uw kind eventueel wat langer in het ziekenhuis.
Vaak wordt in het ziekenhuis geprobeerd om uw kind weer normaal te laten eten en drinken.

Weer thuis

Als uw kind thuis is, mag hij/zij weer normaal eten en drinken. Probeer eten met veel vet of suiker in het begin te vermijden. Deze voedingsstoffen zijn voor het lichaam wat moeilijker te verteren. Als uw kind nog moet overgeven of diarree heeft, kunt u uw kind ORS geven. ORS is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

Besmetting

De virussen die buikgriep veroorzaken zijn meestal erg besmettelijk. Besmetting is te voorkomen door een goede handhygiëne. Daarom is het verstandig dat uw gezin vaak de handen wast.

Weer naar school of het kinderdagverblijf

Als uw kind zich weer beter voelt, kan hij/zij gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Belangrijk is dat uw kind en mensen die uw kind verzorgen vaak hun handen wassen om besmetting te voorkomen. Overleg altijd even met het kinderdagverblijf of de school.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de kinderverpleegkundige of kinderarts. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer van de kinderafdeling is (0314) 32 92 96.

Hoe gaan wij om met vertrouwelijke gegevens van uw kind
Zodra uw kind in het ziekenhuis komt, leggen wij persoonlijke gegevens over hem/haar digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die uw kind behandelt en de zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn mogen deze gegevens inzien. U mag de gegevens van uw kind inzien als uw kind jonger is dan 12 jaar. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan moet uw kind hiervoor toestemming geven.

Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het 'Privacyreglement Patiënten', vraag ernaar bij uw zorgverlener). De kinderartsen vinden dat ook artsen die werkzaam zijn bij het consultatiebureau alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Deze informatie wordt daarom standaard doorgestuurd aan de arts van het consultatiebureau en zo nodig de schoolarts. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat mondeling én schriftelijk kenbaar maken bij de kinderarts die uw kind behandeld.

Daarnaast kunnen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheker een samenvatting van de medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).




Foldernummer: 2113-dec 23