Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen
Transmurale zorg


Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname?


Algemeen
Mogelijk heeft u extra zorg nodig. De verpleegkundige bespreekt dit met u. De meeste zorg of voorzieningen vraagt u (of uw naaste) zelf aan. Hoe en waar u deze vormen van zorg en voorzieningen kunt aanvragen, leest u in deze folder.

Wilt u meer weten over de zorg die na een ziekenhuisopname vanuit het ziekenhuis in gang kan worden gezet? Lees dan de folder 'Zorg aan huis na een ziekenhuisopname' of de folder 'Opname in een zorginstelling na een ziekenhuisverblijf'.

Huishoudelijke verzorging
Als u niet in staat bent zelfstandig uw huishouden te doen, kunt u huishoudelijke verzorging aanvragen bij uw gemeente. Huishoudelijke verzorging valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente beoordeelt of u hiervoor in aanmerking komt.

Maaltijdvoorziening
Mogelijk bent u niet in staat uw eigen maaltijd te bereiden. Als u gebruik wilt maken van een maaltijdvoorziening (zoals tafeltje-dek-je) kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij hebben informatie en telefoonnummers van deelnemende organisaties in uw gemeente. Ook kunt u gebruikmaken van kant-en-klaarmaaltijden en/of het bezorgen van uw boodschappen aan huis door uw supermarkt.

Eenvoudige hulpmiddelen
Eenvoudige hulpmiddelen (zoals krukken, een rollator en een looprek) kunt u zelf huren of kopen in de thuiszorgwinkel. De kosten van deze eenvoudige hulpmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als u aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat u (een deel van) de kosten vergoed krijgt. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Aanpassingen in uw woning

Wilt u vanwege uw beperkingen uw woning aanpassen? Dan raden wij u aan contact op te nemen met uw gemeente. U kunt met hen overleggen welke mogelijkheden er voor u zijn.

Personenalarmering

In bepaalde situaties kan het verstandig zijn om personenalarmering te regelen, bijvoorbeeld als u alleen woont. U kunt personenalarmering zelf aanvragen. Bijna iedere thuiszorgorganisatie verleent deze dienst. De wijkverpleegkundige van deze organisatie bespreekt in een persoonlijk gesprek uw wensen en vraagt de personenalarmering voor u aan. Na het aanvragen, kan het één à twee weken, duren voordat de personenalarmering daadwerkelijk aangesloten is. Informeert u bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten.

Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of diëtist

Het kan zijn dat u van uw arts een verwijzing heeft gekregen voor een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut of diëtist. U kunt dan zelf een afspraak maken met een zorgverlener van uw voorkeur. Sommige zorgverleners hebben specifieke aandachtsgebieden.

Zorgaanbieders in de regio

Om een keuze te kunnen maken tussen de verschillende zorgaanbieders, kunt u terecht op www.slingeland.nl (Opname & Nazorg > Vertrek & Nazorg). Hier vindt u een overzicht van zorgaanbieders in de regio van het Slingeland Ziekenhuis. Voor folders van zorgaanbieders kunt u terecht bij Bureau Patiëntenvoorlichting in het ziekenhuis.

Meer informatie
Uitgebreide informatie over onder andere het organiseren en regelen van zorg vindt u op de website www.regelhulp.nl (informatie van de Rijksoverheid).

Vragen
Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. De verpleegkundige kan uw vraag beantwoorden of informeert voor u bij de transferverpleegkundigen van het Slingeland Ziekenhuis.


Foldernummer: 2103-jun 19