Algemeen
Mogelijk heeft u extra zorg of ondersteuning nodig. De meeste zorg, ondersteuning en voorzieningen vraagt u (of uw naaste) zelf aan. Hoe en waar u deze vormen van zorg, ondersteuning en voorzieningen kunt aanvragen, leest u in deze folder.
Huishoudelijke verzorging
Als u niet in staat bent zelfstandig uw huishouden te doen, kunt u huishoudelijke verzorging aanvragen bij uw gemeente. Huishoudelijke verzorging valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Uw gemeente beoordeelt of u hiervoor in aanmerking komt.
Maaltijdvoorziening
Mogelijk bent u niet in staat uw eigen maaltijd te bereiden. Als u gebruik wilt maken van een maaltijdvoorziening (zoals tafeltje-dek-je) kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij hebben informatie en telefoonnummers van deelnemende organisaties in uw gemeente.
Ook kunt u gebruikmaken van kant-en-klaarmaaltijden en/of het bezorgen van uw boodschappen aan huis door uw supermarkt.
Eenvoudige hulpmiddelen
Eenvoudige hulpmiddelen (zoals krukken, een rollator, een rolstoel en een looprek) kunt u zelf huren of kopen in de thuiszorgwinkel. De kosten van deze eenvoudige hulpmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als u aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat u (een deel van) de kosten vergoed krijgt. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.
Aanpassingen in uw woning
Wilt u vanwege uw beperkingen uw woning aanpassen? Dan raden wij u aan contact op te nemen met uw gemeente. U kunt met hen overleggen welke mogelijkheden er voor u zijn.
Personenalarmering
In bepaalde situaties kan het verstandig zijn om personenalarmering te regelen, bijvoorbeeld als u alleen woont. U kunt personenalarmering zelf aanvragen. Bijna iedere thuiszorgorganisatie verleent deze dienst. De wijkverpleegkundige van deze organisatie bespreekt in een persoonlijk gesprek uw wensen en vraagt de personenalarmering voor u aan. Na het aanvragen, kan het één à twee weken, duren voordat de personenalarmering daadwerkelijk aangesloten is. Informeert u bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten.
Zorghotel
Het kan zijn dat u (tijdelijk) niet thuis wilt wonen, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of om uw familie of mantelzorger tijdelijk te ontlasten. Als u geen indicatie heeft gekregen voor een (kortdurend) verblijf in een zorginstelling, kunt u overwegen om gebruik te maken van een zorghotel. U ontvangt dan wijkverpleging in het zorghotel. Indien u hiervoor kiest, neemt u zelf contact op met de zorginstelling van uw voorkeur over de beschikbaarheid en de kosten voor verblijf. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor een vergoeding van de verblijfkosten in aanmerking komt.
Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of diëtistHet kan zijn dat u van uw arts een verwijzing heeft gekregen voor een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut of diëtist. U kunt dan zelf een afspraak maken met een zorgverlener van uw voorkeur. Sommige zorgverleners hebben specifieke aandachtsgebieden. Zij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen. Daar kunt u op letten bij het maken van uw keuze.
Meer informatieOm een keuze te kunnen maken tussen verschillende zorgaanbieders, kunt u terecht op
www.kiesbeter.nl of
www.zorgkaartnederland.nl.
Uitgebreide informatie over onder andere het organiseren en regelen van zorg vindt u op de website
www.regelhulp.nl.
VragenHeeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van uw behandelend arts of de verpleegkundige van de verpleegafdeling.