Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen
Transmurale zorg

Wat regelt u zelf als u zorg of ondersteuning nodig heeft?

Wat regelt u zelf als u zorg of ondersteuning nodig heeft?

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Mogelijk heeft u extra zorg of ondersteuning nodig. De meeste zorg, ondersteuning en voorzieningen vraagt u (of uw naaste) zelf aan. Hoe en waar u deze vormen van zorg, ondersteuning en voorzieningen kunt aanvragen, leest u in deze folder.

Huishoudelijke verzorging
Als u niet in staat bent zelfstandig uw huishouden te doen, kunt u huishoudelijke verzorging aanvragen bij uw gemeente. Huishoudelijke verzorging valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Uw gemeente beoordeelt of u hiervoor in aanmerking komt.

Maaltijdvoorziening
Mogelijk bent u niet in staat uw eigen maaltijd te bereiden. Als u gebruik wilt maken van een maaltijdvoorziening (zoals tafeltje-dek-je) kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij hebben informatie en telefoonnummers van deelnemende organisaties in uw gemeente.

Ook kunt u gebruikmaken van kant-en-klaarmaaltijden en/of het bezorgen van uw boodschappen aan huis door uw supermarkt.

Eenvoudige hulpmiddelen
Eenvoudige hulpmiddelen (zoals krukken, een rollator, een rolstoel en een looprek) kunt u zelf huren of kopen in de thuiszorgwinkel. De kosten van deze eenvoudige hulpmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Als u aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat u (een deel van) de kosten vergoed krijgt. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Aanpassingen in uw woning
Wilt u vanwege uw beperkingen uw woning aanpassen? Dan raden wij u aan contact op te nemen met uw gemeente. U kunt met hen overleggen welke mogelijkheden er voor u zijn.

Personenalarmering
In bepaalde situaties kan het verstandig zijn om personenalarmering te regelen, bijvoorbeeld als u alleen woont. U kunt personenalarmering zelf aanvragen. Bijna iedere thuiszorgorganisatie verleent deze dienst. De wijkverpleegkundige van deze organisatie bespreekt in een persoonlijk gesprek uw wensen en vraagt de personenalarmering voor u aan. Na het aanvragen, kan het één à twee weken, duren voordat de personenalarmering daadwerkelijk aangesloten is. Informeert u bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten.

Zorghotel
Het kan zijn dat u (tijdelijk) niet thuis wilt wonen, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of om uw familie of mantelzorger tijdelijk te ontlasten. Als u geen indicatie heeft gekregen voor een (kortdurend) verblijf in een zorginstelling, kunt u overwegen om gebruik te maken van een zorghotel. U ontvangt dan wijkverpleging in het zorghotel. Indien u hiervoor kiest, neemt u zelf contact op met de zorginstelling van uw voorkeur over de beschikbaarheid en de kosten voor verblijf. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor een vergoeding van de verblijfkosten in aanmerking komt.

Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of diëtist

Het kan zijn dat u van uw arts een verwijzing heeft gekregen voor een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut of diëtist. U kunt dan zelf een afspraak maken met een zorgverlener van uw voorkeur. Sommige zorgverleners hebben specifieke aandachtsgebieden. Zij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen. Daar kunt u op letten bij het maken van uw keuze.

Meer informatie
Om een keuze te kunnen maken tussen verschillende zorgaanbieders, kunt u terecht op www.kiesbeter.nl of www.zorgkaartnederland.nl.

Uitgebreide informatie over onder andere het organiseren en regelen van zorg vindt u op de website www.regelhulp.nl.

Vragen
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van uw behandelend arts of de verpleegkundige van de verpleegafdeling.


Foldernummer: 2103-feb 23