Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Cosmetische Dermatologie Slingeland


Weer thuis na het wegspuiten van spataderen (sclerocompressietherapie)


Algemeen
Uw spataderen zijn behandeld door middel van sclerocompressietherapie. Hierbij zijn uw spataderen weggespoten met een vloeistof. In deze folder leest u de adviezen voor thuis om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen.

Na de behandeling
Na de behandeling blijft u nog 15 minuten in de wachtkamer. Het is goed om wat rond te lopen. In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden. Waarschuw een assistente als u zich niet goed voelt.

Als u zich goed voelt, kunt u na 15 minuten naar huis. U mag zelf autorijden.

Adviezen voor thuis
Het is belangrijk dat u thuis de volgende adviezen opvolgt:

Steunkous
De eerste 2 dagen draagt u de steunkous dag en nacht. Na deze 2 dagen verwijdert u de pleisters en/of wattenrolletjes. U hoeft nu de kous alleen overdag te dragen. Hoe lang u de kous overdag moet dragen hangt af van de grootte van de spataderen. De assistente heeft hieronder aangekruist wat voor u van toepassing is.

Na de eerste 2 dagen en nachten draagt u de steunkous:

De steunkous kunt u gewoon wassen. Doet u de steunkous niet in de droger.

Neem de steunkous bij een vervolgbehandeling of controleafspraak mee naar het ziekenhuis. Mogelijk moet u de steunkous na de vervolgbehandeling of controleafspraak weer dragen.

Bewegen
Het is belangrijk dat u na de behandeling in beweging blijft. Ook de dag van de behandeling en de eerste dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten raden we de eerste week na de behandeling af.

Douchen
De eerste 2 dagen kunt u niet douchen. Na 2 dagen mag u weer kort en niet te warm douchen

Bad, zwemmen of sauna
De eerste week mag u niet in bad, zwemmen of naar de sauna.

Zonnen
Ga de eerste 6 weken niet met uw benen in de zon of onder de zonnebank.

Bijwerkingen en complicaties na de behandeling
Het wegspuiten van spataderen kan bijwerkingen en complicaties geven. Deze zijn meestal onschuldig en gaan meestal ook weer over. De meest voorkomende zijn:

Pijn
Door de injectievloeistof kunt u de eerste dagen pijn in het been krijgen. U kunt zo nodig de eerste drie dagen na de behandeling driemaal daags 2 tabletten paracetamol nemen. Eventueel kunt u koelen met een kompres.

Verkleuring
Er kunnen plaatselijk gevoelige zwellingen optreden die soms een paarse of bruine verkleuring van de huid geven. Dit zijn ophopingen van oud bloed in de weggespoten spataderen. Meestal verdwijnt deze verkleuring binnen enkele maanden, afhankelijk van uw huidskleur. Soms blijft de verkleuring bestaan.

Stolsels
In de behandelde ader kan een stolsel ontstaan. Deze stolsels zijn te voelen als (pijnlijke) knobbeltjes. Kleine stolsels lossen vanzelf op. Grotere stolsels kunnen eventueel tijdens een vervolgafspraak middels een prikje worden verwijderd. Indien u last heeft van de grote stolsels, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer (0314) 32 95 91.

Wondjes
De injectievloeistof kan naast het bloedvat terechtkomen. Als dit gebeurt kan de huid stuk gaan. De huid geneest meestal vanzelf. Zo nodig zal de dermatoloog dit behandelen.

Allergische reactie
Minder dan 1 op de 100.000 mensen is allergisch voor de ingespoten vloeistof. Deze allergische reactie treedt altijd zeer snel na het inspuiten op. Daarom blijft u na de behandeling nog even in de wachtruimte.

Trombose
Zeer zelden ontstaat er een stolsel in de hoofdader diep in het been (trombose). Het been wordt dan dik, rood en erg pijnlijk. Soms worden mensen ook kortademig of krijgen koorts. Neem in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis, telefoonnummer (0314) 32 95 37. U kunt de kans op trombose verkleinen door regelmatig matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld wandelen.

Resultaat
Na 6-12 weken zijn de spataders meestal 70% verminderd. Wel kunnen er nog verkleuringen en/of verhardingen aanwezig zijn. Deze verminderen in de loop der maanden. Het effect op eventuele klachten van de spataderen, zoals pijn of een zwaar gevoel, is onzekerder.

Vragen
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie (0314) 32 95 91.


Foldernummer: 2250-jan 20