Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voeding en zwangerschapsdiabetes

Voeding en zwangerschapsdiabetes

Adviezen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In de brochure ‘Zwangerschapsdiabetes’ heeft u kunnen lezen dat de insulinewerking verstoord is als u zwangerschapsdiabetes heeft. Dit kan leiden tot te hoge bloedsuikerwaarden (=bloedglucosewaarden). Om de kans op nadelige gevolgen van zwangerschapsdiabetes voor u en uw kind te verkleinen, is het belangrijk om te zorgen voor normale bloedglucosewaarden in uw bloed.

Vaak zijn enkele aanpassingen in uw eetgewoonten voldoende om tot de juiste bloedglucosewaarden te komen. De behandeling van zwangerschapsdiabetes begint dan ook met een voedingsadvies. Hier leest u algemene voedingsadviezen.

Koolhydraten
Bij de aanpassing in uw voeding kijken we vooral naar de koolhydraten. Koolhydraten worden in het maagdarmkanaal verteerd en omgezet in glucose waarna glucose in het bloed wordt opgenomen.

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor:
Producten die géén koolhydraten bevatten zijn alle pure (onbewerkte) soorten vlees, vis, kip of ander gevogelte, kaas en eieren. Ook margarine, halvarine, olie en vloeibaar vet bevatten geen koolhydraten.

Producten met zeer weinig koolhydraten zijn bijvoorbeeld groenten, licht gebonden jus en soep, pindakaas, een handje noten, sandwichspread en ei- of vissalade.


Voedingsadviezen

Hieronder vindt u algemene voedingsadviezen om uw bloedglucosewaarden tijdens uw zwangerschap zo goed mogelijk te houden.
Houd op deze manieren rekening met de koolhydraten en bepaal voor uzelf in hoeverre u bepaalde producten kunt gebruiken en hoeveel u daarvan neemt.


Dieetproducten en zoetstoffen

Gebruik geen speciale producten zoals ‘diabetes-’ of ‘koolhydraatarme’ producten. Ook ‘suikervrije’ koekjes, taart, chocolade en ijs bevatten nog steeds koolhydraten en vaak zoetstof in de vorm van polyolen. Deze zoetstoffen kunnen een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.

Let op als u light producten gebruikt. Light wil zeggen dat er minimaal 30% minder suiker of vet dan gebruikelijk in het product zit: het is dus niet altijd koolhydraatvrij. In bijvoorbeeld light vruchtensap zitten nog wel koolhydraten. In light chips zit minder vet, maar het bevat juist meer koolhydraten. Vrijwel alle light frisdranken bevatten geen suiker en zeer weinig koolhydraten. Deze producten bevatten vaak andere zoetstoffen, zoals sacharine, cyclamaat en stevia. Een normaal gebruik hiervan is veilig.

Uw bloedglucosewaarde
Tijdens de zwangerschap wordt gestreefd naar de juiste bloedglucosewaarden: nuchter en na de maaltijd.

Bloedglucosewaarde nuchter tussen 4 en 5,3 mml/L
Uw bloedglucosewaarde is goed als deze nuchter (na het opstaan en voor het ontbijt) tussen de 4 en 5,3 mml/L is. De nuchtere bloedglucosewaarde is niet door voeding te beïnvloeden.

Bloedglucosewaarde na de maaltijd tussen 4 en 7,8 mmol/L
Als uw bloedglucosewaarde 1½ uur na de maaltijd tussen de 4 en 7,8 mmol/L is, is de balans tussen de hoeveelheid koolhydraten in die maaltijd en de hoeveelheid insuline die uw lichaam aanmaakt, goed. Anders gezegd: als de bloedglucosewaarde na de maaltijd tussen de 4 en 7,8 mmol/L is, hoeft u uw voeding niet aan te passen.

Bloedglucosewaarde na de maaltijd hoger dan 7,8 mmol/L
Als uw bloedglucosewaarde 1½ uur na de maaltijd hoger is dan 7,8 mmol/L, kan het helpen de koolhydraten meer te spreiden of iets te beperken.

Neem telefonisch contact op met de diabetesverpleegkundige als uw bloedglucosewaarde te hoog is.


Meer kans op diabetes in de toekomst

Omdat u meer kans heeft om in de toekomst diabetes te krijgen, is het belangrijk om een gezonde eet- en leefgewoonte aan te houden of aan te leren. Daarmee kunt u de diabetes mogelijk uitstellen.

Meer informatie
Algemene informatie over voeding in de zwangerschap kunt u lezen in de folder ‘zwangerschap’ van het voedingscentrum. Ook kunt u terecht op de website van het voedingscentrum www.voedingscentrum.nl.

Raadpleeg de website www.zoetstoffen.nl voor meer informatie over zoetstoffen. U kunt er ook terecht voor een persoonlijk advies over het gebruik van zoetstoffen.

Wilt u zien wat het voor uw voeding betekent om niet te veel koolhydraten tegelijkertijd te gebruiken? Bekijk dan het filmpje 'Voeding bij zwangerschapsdiabetes'. Dit filmpje is te vinden op het YouTube-kanaal van het Slingeland Ziekenhuis (gebruik de zoekterm ‘zwangerschapsdiabetes’): https://www.youtu.be/watch?v=fm9zwRFMscE

Vragen
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met een diëtist van het Slingeland Ziekenhuis. De diëtisten houden van maandag t/m vrijdag een telefonisch spreekuur van 08.00 - 09.00 uur en van 16.00 - 16.30 uur. Het telefoonnummer is (0314) 32 99 60.



Foldernummer: 2026-jun 22