Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Vochtbeperking

Vochtbeperking

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Waarom een vochtbeperking?

U weet vast dat voldoende drinken belangrijk is. Maar er zijn ook redenen om juist minder te drinken (vochtbeperking). Als u dit advies krijgt, is dit meestal het gevolg van een minder goed functionerend orgaan. Bijvoorbeeld bij:
Minder vocht drinken kan helpen om de organen minder te belasten en om klachten te voorkomen.

Het vochtadvies

Het verschilt per persoon hoeveel vocht u maximaal nog mag drinken. Uw arts bepaalt wat uw vochtadvies is.

Uw vochtadvies is maximaal .......................... ml per dag
  • all-in

Wat verstaan we onder 'vocht'?

In bijna alle voedingsmiddelen zit vocht. Maar alleen de volgende voedingsmiddelen worden als vocht gerekend:

Vochtverdeling

Om te voorkomen dat u aan het einde van de dag niks meer kunt drinken, kunt u een planning maken met het aantal vochtmomenten per dag. Hieronder vindt u een uitgewerkt voorbeeld (bij maximaal 1500 ml vocht):
TijdstipProductHoeveelheid vocht
Ontbijt1 kopje thee
1 schaaltje yoghurt
150 ml
150 ml
In de loop van de ochtend1 kopje koffie125 ml
Lunch1 glaasje melk150 ml
In de loop van de middag1 glaasje frisdrank
Tweede stuk fruit
150 ml
100 ml
Warme maaltijd1 glaasje water
1 nagerecht
150 ml
150 ml
In de loop van de avond1 kopje thee
1 glaasje water
150 ml
150 ml

Totaal1475 ml

Praktische tips



Dorstveroorzakers


Suiker en zoetstof

Zout

Zoute gerechten en zoutrijke producten zorgen voor een grote dorstprikkel. Denk hierbij aan:

Dorstlessers

Vragen

Bij vragen kunt u contact opnemen met de diëtisten van het Slingeland Ziekenhuis. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 16.30 uur via (0314) 32 99 60.

Bijlage 1: inhoudsmaten noteren

Meet onderstaande inhoudsmaten af door middel van een maatbeker of een keukenweegschaal.
ProductHoeveel vocht gaat erin?
Koffiekopje............................ ml
Theeglas............................ ml
Waterglas............................ ml
Dessertschaaltje............................ ml
Soepkom............................ ml


Bijlage 2: eigen planning maken (vochtverdeling)

TijdstipHoeveelheid vocht nemen
Ontbijt ............................ ml
In de loop van de ochtend ............................ ml
Lunch ............................ ml
In de loop van de middag ............................ ml
Warme maaltijd ............................ ml
In de loop van de avond ............................ ml
Totaal .......................... ml


Foldernummer: mei-24