Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Tremorregistratie

Tremorregistratie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Binnenkort komt u voor een tremorregistratie naar de functieafdeling Neurologie in het Slingeland Ziekenhuis. In deze folder leest u wat u van een tremorregistratie kunt verwachten

Tremor
Een tremor is een ritmische beweging (beven/trillen) van lichaamsdelen, meestal in de armen of benen. Deze bewegingen zijn niet of nauwelijks tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten tremoren. Meestal kan de neuroloog op basis van lichamelijk onderzoek vaststellen om welke tremor het gaat. Soms is het nodig om ook nauwkeurig te meten onder welke omstandigheden de tremor optreedt. Dit gebeurt met een tremorregistratie.

Tremorregistratie
Met een tremorregistratie worden de onwillekeurige bewegingen gemeten. Tijdens dit onderzoek wordt de snelheid van de tremor bepaald. Ook worden de omstandigheden waarin een tremor optreedt vastgelegd. Bijvoorbeeld of de tremor in een ontspannen houding optreedt of juist bij het aanspannen van de arm en/of hand.

Een tremorregistratie doet geen pijn.

Voorbereiding

Kleding
Bij een tremorregistratie worden uw armen en/of benen onderzocht. Draagt u bij een onderzoek aan de armen bij voorkeur een hemd of T-shirt met korte mouwen. Bij een onderzoek aan de benen kunt u het beste een korte broek of rok aantrekken. Een panty dient u voor het onderzoek uit te trekken. U kunt ook een korte broek of T-shirt meenemen. U kunt zich dan voor het onderzoek omkleden.

Crème
U krijgt tijdens het onderzoek elektroden op uw armen en/of benen geplakt met pleisters. Gebruikt u daarom voor het onderzoek geen badolie, bodylotion of andere crèmes. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat de pleisters niet goed vastplakken.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).

Het onderzoek
Voor het onderzoek worden met pleisters elektroden op uw armen en benen geplakt. Eventueel wordt uw huid eerst schoongemaakt met (scrub)crème zodat de elektroden goed contact maken met de huid. De elektroden op uw huid meten de bewegingen van de tremor.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij vraagt u om tijdens het onderzoek verschillende houdingen aan te nemen en bepaalde bewegingen en opdrachten uit te voeren, zoals:
  • liggen;
  • zitten;
  • staan'
  • armen strekken;
  • een kopje water pakken en overgieten in een ander kopje;
  • woordjes schrijven;
  • een tekening maken;
  • een positie aannemen waarbij de tremor duidelijk aanwezig is.

Vaak wordt het onderzoek opgenomen op video. Op de video kunnen de laborant en neuroloog achteraf terugzien of de tremor optreedt bij het maken van bepaalde bewegingen of handelingen.

Na het onderzoek worden de elektroden verwijderd. U mag direct na het onderzoek naar huis. U mag gewoon autorijden. Een tremorregistratie heeft voor zover bekend geen bijwerkingen.

Duur onderzoek
Het onderzoek duurt tussen de 30 en 60 minuten.

De uitslag
De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de medewerkers van functieafdeling Neurologie. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 38.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: jan 22