Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hygiëne en Infectiepreventie
Verpleegafdelingen


Onderzoek naar resistente (ongevoelige) bacteriën

Bij mensen die langer dan 14 dagen zijn opgenomen


Omdat u langer dan 14 dagen bent opgenomen in ons ziekenhuis, bent u gevraagd om mee te werken aan een onderzoek naar resistente (ongevoelige) bacteriën. Wij willen graag weten of patiënten die lang in het ziekenhuis zijn opgenomen, deze resistente bacteriën bij zich dragen. In deze folder vindt u meer informatie over resistente bacteriën en het onderzoek.

Resistente bacteriën
Iedereen draagt bacteriën bij zich, zowel op de huid als in het lichaam. Ze hebben vaak een nuttige functie, maar soms veroorzaken bacteriën infecties. Deze infecties worden behandeld met antibiotica. Bacteriën kunnen resistent (ongevoelig) worden voor verschillende soorten antibiotica. Dan helpen de gebruikelijke antibiotica niet meer tegen infecties. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Dragerschap
Bij lang niet iedereen leidt een besmetting met een bacterie tot een infectie. U kunt de bacterie bij u dragen zonder dat u dit merkt. Dit noemen we dragerschap. Als drager kunt u de bacterie wel overbrengen op andere mensen.

Reden van het onderzoek
Om te voorkomen dat mensen in het ziekenhuis een resistente bacterie (ongemerkt) aan elkaar overdragen, willen we graag weten of u een resistente bacterie bij u draagt. Wanneer iemand een resistente bacterie bij zich draagt, kunnen we extra voorzorgsmaatregelen nemen.

In ziekenhuizen wordt veel antibiotica gebruikt. Daarom komen resistente bacteriën vaker voor bij mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis. Mensen die langdurig in het ziekenhuis verblijven, hebben een grotere kans op dragerschap van deze bacteriën. Om die reden doen we dit onderzoek bij mensen die langer dan 14 dagen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Het onderzoek
Om te bepalen of u een resistente bacterie bij u draagt, neemt de verpleegkundige met een wattenstaafje uitstrijken van uw neus, keel en rectum (anus). Het afnemen van deze uitstrijken is niet pijnlijk.

Uitslag
Na vijf dagen is bekend of er resistente bacteriën zijn aangetroffen. Uw behandelend arts informeert u als er een resistente bacterie is gevonden (positieve uitslag). Als u geen resistente bacterie bij u draagt (negatieve uitslag), krijgt u bericht van de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie.

Drager van een resistente bacterie
Als u een resistente bacterie bij u draagt, nemen we extra voorzorgsmaatregelen tijdens uw behandeling. In dat geval, krijgt u hierover uitgebreide informatie. Al uw behandelingen gaan door. Tijdens uw opname mag u gewoon bezoek ontvangen.

Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze aan de verpleegkundige.


Foldernummer: juli 2020