Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voedingsadvies bij een vernauwing of dreigende obstructie darm

Voedingsadvies bij een vernauwing of dreigende obstructie darm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U heeft een vernauwing of dreigende obstructie in de darm. Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontlasting soepel blijft zodat deze goed langs de vernauwing kan. In deze folder leest u welke vezels u het beste kan eten om uw ontlasting soepel te houden.

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels worden in het menselijk lichaam niet verteerd of opgenomen. Ze komen - samen met de andere niet verteerde resten van het voedsel - in de dikke darm terecht. In onze voeding zitten verschillende soorten vezels. Deze hebben allemaal verschillende effecten op het lichaam. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Algemeen advies voor een goede stoelgang



Af te raden: grove vezels Aanbevolen: fijne vezels
Brood- en graanproducten
Grof volkorenbrood; notenbrood; donker roggenbrood; brood met rozijnen; noten, zaden en/of pitten; muesli;cruesli; granola; zilvervliesrijst; volkorenpasta.

Brood- en graanproducten
Bruin- en fijn volkorenbrood zonder noten, zaden en/of pitten; Bambix; Brinta; fijne havermout; griesmeel; fijne tarwevezels; witte rijst; witte mie; witte pasta.
Fruit
Asperges; aubergine; bleekselderij; zuurkool; rabarber; snijbonen; draderige sperziebonen; tuinbonen; grove doperwten; peulvruchten zoals bruine bonen, witte bonen en erwten; taugé; maïs; champignons; nerven van sla en andijvie; grofgesneden rauwkost; venkel.

Fruit
Zacht, geschild en ontpit rijp fruit met uitzondering van de onder ‘Af te raden’ genoemde soorten; (gezeefd) vruchtensap; vruchtenmoes.
Groenten
Asperges; aubergine; bleekselderij; zuurkool; rabarber; snijbonen; draderige sperziebonen; tuinbonen; grove doperwten; peulvruchten zoals bruine bonen, witte bonen en erwten; taugé; maïs; champignons; nerven van sla en andijvie; grofgesneden rauwkost; venkel.


Groenten
Fijngesneden en goed gaargekookte groenten zoals wortelen, bloemkool, broccoli, andijvie, gehakte spinazie, bietjes, avocado, courgette; zeer fijn gesneden rauwkost; ontvelde tomaat; gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Vlees, vis en vegetarische vervangers
Draderig en taai vlees zoals runderlap, biefstuk, rosbief, rookvlees en fricandeau; vis met graten; tempé; vegetarische vervanger met vaste stukjes grove vezels.

Vlees, vis en vegetarische vervangers
Gehakt; zacht gebraden vlees; goed fijngesneden en/of gemalen vlees; vis zonder graten; ei; seitan; tofu; vegetarische vervanger zonder vaste stukjes en grove vezels.
Overige
Gortepap; grove havermoutpap; koek, gebak of cake met stukken fruit, noten, pitten of rozijnen; noten; pinda´s; pitten en zaden; olijven; popcorn; amandelspijs; drop en toffees.
Overige
Koek, gebak, cake of chocolade zonder stukken fruit, noten of rozijnen; biscuits (met fijne vezels).


Vragen

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan aan de diëtisten van het Slingeland Ziekenhuis. Zij zijn bereikbaar tijdens het telefonisch spreekuur op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 09.00 uur en van 16.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0314 - 32 99 60.



Foldernummer: okt 24