Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie

Oefeningen voor functionele krachttraining

Oefeningen voor functionele krachttraining

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
De oefeningen in deze folder zijn bedoeld om thuis te doen, mede om te voldoen aan de beweegrichtlijnen.

Hierbij geldt voor volwassenen:


De oefeningen
Voor alle oefeningen geldt 3 series van 10 herhalingen, waarbij spiervermoeidheid optreedt bij de laatste 2 á 3 herhalingen van de serie.

Het is belangrijk om te kunnen praten tijdens de oefeningen, de ademhaling dus niet vastzetten en gewoon door blijven ademen. Voer de oefeningen twee keer per week uit. Het liefst 7 of 8 oefeningen per training.

Probeer rustig te bewegen, met name de teruggaande beweging in 3 seconden. Wissel de oefeningen voor armen en benen af.

Kuitspieren
Ga op de tenen staan en terug naar de hakken (eventueel met gewicht in de handen om het zwaarder te maken).
Borstspieren (Pectoralis major)
Zet de handen op schouderbreedte tegen de muur en druk uzelf op tegen de muur; de afstand van de voeten tot de muur bepaalt de zwaarte van de oefening.
Bovenbeenspieren (Quadriceps)
Stap met één been op het opstapje of onderste traptrede en zet het andere been ernaast, vervolgens weer afstappen. Herhaal dit eerst een aantal keer met dit ene been en wissel daarna af met het andere been.
Armspieren (Triceps)
Ga op een stoel zitten, plaats uw handen op de leuningen van de stoel en druk uzelf omhoog.
Bovenbeenspieren (Quadriceps)
Ga zitten op een stoel, sta op en ga weer zitten zonder uw handen te gebruiken. Of maak een squat (zelfde beweging maar dan zonder stoel).

40Of zak door de knieën met de rug tegen de muur en kom weer omhoog.


Armspieren (Deltoïdeus)
Strek uw armen zijwaarts tot 90 graden en laat armen langzaam weer zakken (met eventueel een waterflesje of gewichtje om het zwaarder te maken).Bovenbeenspieren (Quadriceps)
Uitvalspas: Stap met één been uit, zak door achterste knie. Stap daarna terug naar beginpositie en wissel van been.Armspieren en rugspieren
Roeibeweging: Ga rechtop in de stoel zitten, trek de handen naar de zijkant van de borst en beweeg weer terug.


Armspieren (Biceps)
Buig uw ellebogen met de binnenkant van de handen naar de schouders, eventueel met een gewichtje.
Beweeglijkheid schouders
Molen zwaaioefeningen: Maak grote cirkels met beide armen voor het lichaam langs, waarbij rustig doorgeademd wordt. Draai links- en rechtsom, eventueel met gewichtje in de handen van 0,5 tot 1 kilo.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 2322-aug 21