Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Skeletscintigrafie (botscan)

Skeletscintigrafie (botscan)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft een botscan voor u aangevraagd. Een botscan kan informatie geven over aandoeningen aan het skelet en/of prothesen.

Afspraken

In Mijn Slingeland staan voor dit onderzoek twee of drie afspraken vermeld. Soms krijgt u ook een afsprakenkaart van de polikliniek.

Voor alle afspraken kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Soms zit er veel tijd tussen afspraken. U hoeft dan niet op Nucleaire Geneeskunde te blijven.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op. Dat kan door te bellen naar (0314) 32 95 13.

De injectie

De medisch nucleair werker dient een licht radioactieve stof toe om uw botten zichtbaar te maken. Dit gebeurt via een injectie in een bloedvat in de arm. De stralingsdosis door deze injectie is vergelijkbaar met de dosis die u ontvangt bij een röntgenonderzoek. Van de toegediende vloeistof merkt u niets. Het is mogelijk dat er tijdens de injectie ook foto’s gemaakt worden. Soms komt het voor dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen, omdat er metaal in zit.

De eerste afspraak duurt 5-15 minuten.

De wachttijd

Gedurende 2,5 tot 4 uur moet de vloeistof zich verspreiden naar het skelet. Het is belangrijk dat u in de wachttijd ongeveer 1 liter drinkt, tenzij u dit om medische redenen niet mag. Wat u drinkt maakt niet uit en u kunt gewoon naar het toilet. U hoeft niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde of in het ziekenhuis te blijven.

De botscan

Bij de tweede afspraak wordt de botscan gemaakt. Uw specialist heeft aangegeven van welk gebied van uw lichaam foto's gemaakt moeten worden. Meestal gaat het om het gebied waarin u klachten heeft. Maar regelmatig worden ook andere delen van het skelet in beeld gebracht.

De camera en de onderzoekstafel kunnen bewegen, maar verder merkt u niets van de scan. Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo stil mogelijk ligt.

De tweede afspraak duurt 15 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

U mag naar huis. Er is geen bezwaar om zelf auto te rijden of alleen te reizen.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en bespreekt deze vervolgens met u.

Bij verhindering

De radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd: (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen bellen tussen 9 en 17 uur: (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: feb-24