Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Sentinel node scintigrafie bij melanoom

Sentinel node scintigrafie bij melanoom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft voor u een sentinel node scintigrafie aangevraagd. Dit is een onderzoek naar de schildwachtklier (sentinel node). De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste in contact staat met het melanoom. De foto’s die gemaakt worden tijdens dit onderzoek, worden door de chirurg gebruikt voor uw operatie.

Afspraak

In Mijn Slingeland staan meerdere afspraken voor u vermeld. Het komt ook voor dat u een afsprakenkaart mee krijgt.

Voor alle afspraken kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Tussen de eerste en de tweede afspraak zit veel tijd. U hoeft dan niet op Nucleaire Geneeskunde te blijven.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op.

De injecties

De medisch nucleair werker dient met een heel dun naaldje een licht radioactieve stof toe om de schildwachtklier zichtbaar te maken. Hiervoor worden vier tot zes injecties rondom het (verwijderde) melanoom gegeven. De stralingsdosis door deze injecties is minder dan bij een röntgenonderzoek.

Het onderzoek

Het eerste deel van het onderzoek start meteen na de injecties. Het komt vaak voor dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen, zodat wij de injecties kunnen geven of omdat er metaal in uw kleding zit. Er worden gedurende 30 minuten foto’s gemaakt. U ligt op een onderzoekstafel met een grote camera dicht bij uw lichaam. U merkt niets van het maken van deze foto's, maar het is wel belangrijk dat u stil blijft liggen. Daarna moet de injectievloeistof verder inwerken, dit duurt ongeveer anderhalf uur. In die tijd hoeft u niet op de afdeling of in het ziekenhuis te blijven.

In het tweede deel van het onderzoek worden er met een watervaste stift markeringen op uw huid gemaakt waar de schildwachtklier zich bevindt. Ook worden er weer foto’s gemaakt. Soms laten we een camera langzaam om u heen draaien en wordt er een CT-scan gemaakt. In totaal duurt het tweede deel ongeveer 20 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Het is belangrijk dat de markeringen op uw huid nog zichtbaar zijn tijdens de operatie. Wij raden u daarom aan om, tussen het onderzoek en de operatie, op deze plekken geen verzorgingsproducten zoals deodorant, shampoo, douchegel of bodylotion te gebruiken.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag vóórdat de operatie begint.

Bij verhindering

De radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd: (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen naar (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: feb-24