Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Maagontledigingsonderzoek

Maagontledigingsonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft voor u een maagontledigingsonderzoek aangevraagd. Met dit onderzoek wordt de tijd gemeten die uw maag nodig heeft om voedsel te verwerken. U komt ontbijten op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daarna worden door middel van foto’s de metingen verricht.

Afspraak

Uw afspraak staat in Mijn Slingeland vermeld. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraak op staat.

U kunt plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Slingeland Ziekenhuis (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Het onderzoek duurt minimaal 2 uur en kan uitlopen tot 5 uur.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op.

Voorbereiding

Een aantal medicijnen is van invloed op de uitwerking van het onderzoek. Uw arts heeft met u besproken of u voor het onderzoek met bepaalde medicijnen moet stoppen. Houdt u zich nauwkeurig aan deze instructie.

In de 24 uur vóór het onderzoek mag u niet roken en geen alcohol of cafeïne gebruiken.

Vóór het onderzoek moet u minimaal 8 uur nuchter zijn. U mag af en toe een slokje water drinken.

Diabetes patiënten

Omdat u nuchter moet zijn, is het mogelijk dat u uw medicatie aan moet passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts wanneer u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige: (0314) 32 96 69.

Meet voordat u van huis vertrekt uw glucosewaarde. Bij een waarde hoger dan 10 kan het onderzoek niet doorgaan. Neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde: (0314) 32 95 13.

Het ontbijt

U krijgt een pannenkoek met boter en jam als ontbijt. In deze pannenkoek zit een licht radioactieve vloeistof om de werking van de maag zichtbaar te kunnen maken, hier proeft u niets van. De stralingsdosis die u ontvangt is minder dan bij een röntgenonderzoek.

Het is belangrijk om de pannenkoek binnen 10 minuten op te eten.

Het onderzoek

Meteen nadat u de pannenkoek heeft opgegeten, maakt een medisch nucleair werker de eerste foto van uw maag. Deze foto duurt 2 minuten. U ligt dan op een onderzoekstafel met boven de maag een grote camera. U merkt niets van het maken van deze foto, maar het is wel belangrijk dat u stil blijft liggen. Het komt soms voor dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen omdat er metaal in zit.

Op deze manier worden er 7 foto’s van 2 minuten gemaakt. Tussen alle foto’s zit 10 tot 15 minuten. Tijdens deze pauzes verblijft u in de wachtkamer en als het mogelijk is wandelt u een stukje. Tussendoor mag u niet eten en drinken.

Na anderhalf uur bekijken wij de beelden. Het kan zijn dat er na één of enkele uren nog meer foto’s gemaakt moeten worden. Wij overleggen dan met u of u op de afdeling moet blijven of dat u in de tussentijd de afdeling even mag verlaten.

Na het onderzoek

U mag naar huis. Er is geen bezwaar om zelf auto te rijden of alleen te reizen. U mag weer eten en drinken. Ook mag u eventuele medicijnen weer gebruiken.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en bespreekt deze vervolgens met u.

Bij verhindering

De radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd: (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen bellen van 9 tot 17 uur: (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan 24