Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Ejectiefractiebepaling van het hart

Ejectiefractiebepaling van het hart

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft voor u een ejectiefractiebepaling van het hart aangevraagd. Met een ejectiefractiebepaling onderzoeken wij de pompkracht van uw hart.

Afspraak

Uw afspraak staat in Mijn Slingeland vermeld. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraak op staat.

U kunt plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op.

De injectie

De medisch nucleair werker dient een licht radioactieve stof toe om uw hart zichtbaar te maken. Dit gebeurt via een injectie in een bloedvat, meestal in de arm. De stralingsdosis door deze injectie is vergelijkbaar met de dosis die u ontvangt bij een röntgenonderzoek. Van de toegediende vloeistof merkt u niets

Het onderzoek

Vóór de injectie wordt u met drie elektrodeplakkers verbonden met een ECG-apparaat dat een hartfilmpje maakt. Meteen na de injectie maakt de medisch nucleair werker gedurende 20-30 minuten foto’s van uw hart. Het komt soms voor dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen, omdat er metaal in zit. Tijdens het maken van de foto’s ligt u op een onderzoekstafel met een camera die eerst enkele minuten om u heen draait, en daarna boven uw borstkas tot stilstand komt. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt, totdat de medisch nucleair werker aangeeft dat de foto’s klaar zijn. Dan worden de elektrodeplakkers verwijderd.

Na het onderzoek

U mag naar huis. Er is geen bezwaar om zelf auto te rijden of alleen te reizen.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en bespreekt deze vervolgens met u.

Bij verhindering

De radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd: (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen bellen van 9 tot 17 uur: (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan 24