Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Medische Beeldvorming
Nucleaire Geneeskunde

Bijschildklierscintigrafie

Bijschildklierscintigrafie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft voor u een bijschildklierscintigrafie aangevraagd. Met een bijschildklierscintigrafie onderzoeken wij de werking en de locatie van de bijschildklieren.

Afspraak

In Mijn Slingeland staan meerdere afspraken voor u vermeld. Tussen de tweede en de derde afspraak hoef u niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te blijven.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op.

Het onderzoek

Tijdens de eerste afspraak dient de medisch nucleair werker een licht radioactieve stof toe om uw bijschildklieren zichtbaar te maken. Dit gebeurt via een injectie in de arm. Van de toegediende vloeistof merkt u niets.
Het tweede deel van het onderzoek start kort na de injectie. Het komt soms voor dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen omdat er metaal in zit. Er wordt gedurende 10 minuten een foto gemaakt. U ligt op een onderzoekstafel met een grote camera dicht bij uw hals. U merkt niets van het maken van deze foto, maar het is wel belangrijk dat u stil blijft liggen. Daarna moet de injectievloeistof verder inwerken, dit duurt ongeveer een uur. In dat uur hoeft u niet op de afdeling te blijven.
In het derde deel van het onderzoek draait de camera om u heen, zodat we foto’s vanuit verschillende richtingen kunnen maken. De laatste minuten maken we een CT-scan van uw hals en van uw bovenlichaam. De onderzoekstafel schuift dan een paar keer heen en weer. We eindigen het onderzoek met dezelfde foto als in het tweede deel. In totaal duurt het derde deel ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

U mag naar huis. Er is geen bezwaar om zelf auto te rijden of alleen te reizen.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en bespreekt deze vervolgens met u.

Bij verhindering

De radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd: (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen bellen van 9 tot 17 uur: (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: okt 24