Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Bijschildklierscintigrafie

Bijschildklierscintigrafie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft voor u een bijschildklierscintigrafie aangevraagd. Met een bijschildklierscintigrafie onderzoeken wij de werking en de locatie van de bijschildklieren.

Afspraak

In Mijn Slingeland staan meerdere afspraken voor u vermeld. Bij de eerste afspraak krijgt u een injectie. Bij de andere afspraken worden foto’s gemaakt. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraken op staan.

Voor alle afspraken kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Soms zit er veel tijd tussen afspraken. U hoeft dan niet op Nucleaire Geneeskunde te blijven.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op.

De injectie

De medisch nucleair werker dient een licht radioactieve stof toe om uw bijschildklieren zichtbaar te maken. Dit gebeurt via een injectie in de arm. De stralingsdosis door deze injectie is vergelijkbaar met de dosis die u ontvangt bij een röntgenonderzoek. Van de toegediende vloeistof merkt u niets.

Het onderzoek

Het eerste deel van het onderzoek start kort na de injectie. Het komt soms voor dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen omdat er metaal in zit. Er wordt gedurende 10 minuten een foto gemaakt. U ligt op een onderzoekstafel met een grote camera dicht bij uw hals. U merkt niets van het maken van deze foto, maar het is wel belangrijk dat u stil blijft liggen. Daarna moet de injectievloeistof verder inwerken, dit duurt ongeveer een uur. In dat uur hoeft u niet op de afdeling te blijven.

In het tweede deel van het onderzoek draait de camera om u heen om foto’s vanuit verschillende richtingen te kunnen maken. De laatste minuten wordt een CT van uw hals en bovenlichaam gemaakt, waarbij de onderzoekstafel een paar keer heen en weer schuift. We eindigen het onderzoek met dezelfde foto als in het eerste deel (maar zonder injectie).

In totaal duurt het tweede deel ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

U mag naar huis. Er is geen bezwaar om zelf auto te rijden of alleen te reizen.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en bespreekt deze vervolgens met u.

Bij verhindering

De radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd: (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen bellen van 9 tot 17 uur: (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan 24