Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde
Kindergeneeskunde
Neonatologie

Knippen van de tongriem bij baby's

Knippen van de tongriem bij baby's

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort gaat de KNO-arts de tongriem van uw kind knippen. De arts heeft u uitgelegd waarom en op welke manier deze ingreep gaat plaatsvinden. In deze folder staat aanvullende informatie over het knippen van de tongriem.

Problemen bij een te korte tongriem

Soms is de tongriem zo kort dat tongbewegingen beperkt zijn. Uw baby is dan niet in staat om de tong goed uit te steken. Een korte tongriem kan een oorzaak zijn voor problemen, bijvoorbeeld bij het geven van borstvoeding. Of het kan op latere leeftijd lastig zijn bij het goed uitspreken van woorden, voor de mondhygiëne of bij het bespelen van een blaasinstrument.

Het knippen van de tongriem

In het eerste levensjaar is er geen verdoving nodig voor de ingreep. Wel krijgt uw baby een paar druppels sucrose in de mond. Dit is een pijnstillend middel. Meer pijnstilling is niet nodig. Het is belangrijk dat uw baby heel stil ligt. Daarom wordt het hoofdje vastgehouden. De arts houdt de tong van de baby wat omhoog en knipt de tongriem. De ingreep duurt ongeveer een minuut.

Na de ingreep

Houd na de ingreep rekening met het volgende:

Complicaties

Een zeldzame complicatie bij het knippen is een nabloeding. Deze moet behandeld worden door een arts. Heeft uw baby koorts? Raadpleeg dan een verloskundige of uw huisarts.

Oprekken tong

Het knippen laat een wondje achter dat gaat helen. Om te voorkomen dat de wondranden te snel naar elkaar toegroeien, adviseren wij u de tong van uw baby op te rekken. Doe dit twee keer per dag tot het wondje volledig genezen is. Nieuw weefsel hoort er roze uit te zien.

Gebruik een schone wijsvinger met korte nagel. Houd de vinger op de bodem van de mond en maak een ‘scheppende’ beweging onder de tong die daardoor naar boven wordt geduwd. Houd de tong 3 seconden naar boven en naar achteren met enige druk, zodat er flink rek staat op het wondje.

Tongoefeningen

Het is niet vanzelfsprekend dat uw baby meteen weet hoe hij/zij de tong moet gebruiken. Hiervoor is verandering in gewoontes nodig. Een dag na de ingreep kunt u starten met onderstaande tongoefeningen. De oefeningen zijn niet nodig wanneer er na de ingreep direct verbetering wordt gezien bij het drinken aan de borst.

‘Touwtrekken’ spelen met uw duim

Laat uw baby op zijn/haar zij liggen met de rug hol gestrekt en het hoofd wat naar achteren. Laat uw baby op uw duim zuigen (nagel op de tong) en terwijl uw baby zuigt, laat u uw duim wat dieper in het mondje komen tot deze ongeveer 4 centimeter in het mond zit. Trek, wanneer uw baby krachtig zuigt, zachtjes de duim enkele millimeters terug. Zo moedigt u uw baby aan om krachtig te blijven vasthouden met zijn/haar tong.

Tongbewegingen

Raak met uw vinger (eventueel met wat melk) de onder- of bovenlip en/of het tandvlees aan om de tong naar buiten te ‘lokken’. Beweeg uw vinger heen en weer over het tandvlees om de tong te prikkelen tot zijdelings bewegen.

Tongspiegelen

Houd uw baby op een afstand van 20-30 centimeter voor uw gezicht. Maak oogcontact, steek uw tong uit en maak er geluid bij. De bedoeling is dat uw baby u gaat nadoen en ook zijn/haar tong gaat gebruiken.

Tongwandelen

Laat uw baby op een vinger zuigen (nagel op tong). Draai uw vinger om met de nagel richting gehemelte en ‘wandel’ met druk op de tong uw vinger naar buiten. De tong wordt hierdoor geprikkeld tot bewegen en cuppen.

Nacontrole

Nacontrole hoeft alleen als de KNO-arts dat nodig vindt.

Vragen

Heef u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan aan de lactatiekundigen.
Deze folder is voor een deel overgenomen van de folder ‘tong- en lipriemproblematiek (2019)’ van de Nederlandse Vereniging Lactatiekundigen (NVL).




Foldernummer: 2297- jan 24