Algemeen
De uroloog heeft met u besproken dat u de behandeling met PTNS gaat krijgen. In deze folder leest u de informatie over deze behandeling.
Wanneer komt u in aanmerking voor PTNS?
- Bij aandrangsincontinentie (ongewenst verlies van urine samen met aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen)
- Bij een overactieve blaas: vaker plassen dan 10 keer per dag
- Bij bekkenbodempijn
- Bij moeilijk uitplassen
Wanneer komt u niet in aanmerking voor PTNS?
U komt niet in aanmerking voor PTNS als u zwanger bent of een pacemaker heeft.
Wat is PTNS?
Een groep van zenuwen onderaan de ruggengraat (de sacrale zenuwen) regelen de werking van en de controle over de blaas. De activiteit van de blaas kan veranderen door deze zenuwen te stimuleren met zachte elektrische pulsen (neurostimulatie). Het is een relatief eenvoudige poliklinische behandeling van een overactieve blaas, waarbij geen medische ingreep plaatsvindt.
Percutane Tibiale Neuro Stimulatie (PTNS) is een manier om met zachte elektrische pulsen de zenuwen te stimuleren. De tibiale zenuw loopt van de bovenkant van de enkel door het been naar de groep zenuwen onderaan de ruggengraat. Door de tibiale zenuw te stimuleren, is het mogelijk om de zenuwen te beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de controle van de blaas.
De behandeling
De eerste behandeling wordt gedaan door de verpleegkundig consulent. Hij/zij zal met u de informatie over de behandeling doornemen en de eerste behandeling geven.
De volgende behandelingen worden gegeven in een andere ruimte, op route 74 (tweede verdieping).
Een kleine dunne naald wordt ingebracht vlakbij de tibiale zenuw boven de enkel. Deze naald-elektrode wordt dan aangesloten op een stimulator die op batterijen werkt (zie afbeelding).
De impulsen van de stimulator verplaatsen zich langs de zenuwbanen en helpen bij het trainen van de blaas, waardoor uw klachten minder worden.
Elke behandeling duurt 30 minuten. U krijgt eerst 1 behandeling per week gedurende 12 weken. Na de eerste 12 behandelingen bespreekt de arts of verpleegkundig consulent de resultaten met u en bepaalt hij/zij of de behandeling voortgezet wordt.
Als de behandeling voortgezet wordt, dan krijgt u de behandelingen maximaal 1 keer per twee weken (soms 1 keer per 4 weken). | |
Om een blijvend effect van deze behandeling te hebben, kunt u niet stoppen met de behandeling. De behandeling is niet genezend, maar helpt uw klachten te verminderen.
Omdat PTNS langzaam de signalen wijzigt die leiden tot controle over de blaas, zijn waarschijnlijk minstens 6 behandelingen nodig voordat u een verandering in symptomen merkt. Veel patiënten die PTNS gebruiken, ervaren een aanzienlijke verbetering in de controle over hun blaas.
Bijwerkingen
De kans op bijwerkingen is minimaal. Een mogelijke bijwerking is wel dat u milde pijnklachten ervaart op de plaats waar de naald wordt ingestoken.
Nazorg
Na 12 behandelingen heeft u een gesprek met de arts of verpleegkundig consulent over het vervolg van de behandeling.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de arts of verpleegkundig consulent ze graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht, telefoonnummer polikliniek Urologie: (0314) 32 95 72.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.