Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie
Verpleegafdeling N1

Muziektherapie na een beroerte (CVA)

Muziektherapie na een beroerte (CVA)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U bent opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis omdat u een beroerte (CVA) heeft gehad. Eén van de mogelijkheden om te revalideren van een beroerte is muziektherapie. In deze folder leest u hier meer over.

Wat is een beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte gaat er iets mis met de bloedvaten in de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt hierdoor enige tijd geen zuurstof waardoor uitvalsverschijnselen optreden.

Muziektherapie

Direct na uw beroerte bent u behandeld. U heeft nu tijd nodig om verder te herstellen. Muziektherapie kan hierbij helpen. Muziektherapie houdt in dat u gedurende twee maanden dagelijks minimaal een uur naar uw favoriete muziek luistert.

Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie kan helpen om beter te herstellen van een beroerte. Door te luisteren naar muziek worden verschillende hersengebieden gestimuleerd. Dit heeft een positief effect op zowel lichamelijke als psychische problemen, zoals:
Daarnaast kan muziektherapie helpen bij de verwerking van de gevolgen van een beroerte.

Start muziektherapie

U kunt al tijdens uw opname starten met muziektherapie. Het ziekenhuis heeft hiervoor een CD/USB-muziekspeler met koptelefoon beschikbaar die u tijdens uw opname kunt gebruiken.

Het is de bedoeling dat uw naasten deze muziekspeler voorzien van uw favoriete muziek. Hiervoor kunnen zij cd's uit uw eigen collectie gebruiken of muziek van uw voorkeur op een USB-stick zetten.

Uiteraard is het ook mogelijk om uw eigen apparatuur te gebruiken om muziek te luisteren.

Tijdens uw opname heeft u een koptelefoon op, zodat andere patiënten hier geen hinder van ondervinden.

Na uw opname

Na uw opname kunt u thuis, in het revalidatiecentrum of in het verpleeghuis de muziektherapie voortzetten. Hiervoor kunt u uw eigen apparatuur gebruiken of de apparatuur die in de betreffende locatie beschikbaar is.

Muziektherapie geeft het beste resultaat als u de therapie na de beroerte twee maanden dagelijks minimaal een uur doet.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige van de afdeling waar u opgenomen bent geweest.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2236-dec 23