Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Radiologie
Cardiologie

MRI-onderzoek van het hart of de aortaboog

MRI Cardiac

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, een MRI-onderzoek aangevraagd. De specialist vult samen met u het aanvraagformulier voor het MRI-onderzoek in. MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto's te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Zwangerschap
U komt voor een onderzoek waarbij het belangrijk is te weten of u zwanger bent. In de eerste weken van de zwangerschap is het raadzaam, indien mogelijk, het onderzoek uit te stellen. U moet er zeker van zijn dat u niet zwanger bent. Neemt u bij twijfel contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer (0314) 32 95 05. De afdeling Radiologie is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur. De afdeling Radiologie neemt vervolgens contact op met de polikliniek Cardiologie.

Claustrofobie
Als u last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend specialist aangeven. Het is mogelijk om van te voren te komen kijken. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de baliemedewerker van de afdeling Radiologie. Ook kunt u uw behandelend specialist vragen om een rustgevend medicijn voor te schrijven dat u voor het onderzoek kunt innemen.

Bij een MRI van het hart of aortaboog ligt u in het ruimere MRI-apparaat.

Voorbereiding


Eten, drinken en medicijnen
Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.

Bodylotion
Voor het onderzoek krijgt u ECG-plakkers op uw borstkas en buik geplakt. U mag daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion op uw borstkas en buik gebruiken. De ECG-plakkers blijven door de bodylotion minder goed plakken en geven het signaal dan slechter door.

Make-up
Ook bepaalde make-up kan van invloed zijn op de kwaliteit van het onderzoek. Wij vragen u daarom voor het onderzoek geen make-up te gebruiken.

Inspanning
Verricht voor het onderzoek geen zware inspanning, zodat uw hartslag rustig blijft. Ga daarom niet sporten en fietsen voor het onderzoek.

Metalen voorwerpen
In verband met het sterk magnetisch veld, moet u ervoor zorgen dat alle metalen voorwerpen buiten de onderzoeksruimte blijven. Voorwerpen als sleutels, munten, gebitsprotheses/plaatjes, haarspelden, gehoorapparaten, creditcards en bankpasjes mogen niet in de buurt van de magneet komen.

Waardevolle spullen
Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten. Overige spullen kunt u in de kleedruimte achterlaten. U kunt ook gebruikmaken van kluisjes.

Magnetische/elektronische hulpmiddelen of prothesen
Patiënten met magnetische of elektronische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een pacemaker, kunnen niet met behulp van een MRI-apparaat onderzocht worden. Ook wanneer u een metalen prothese in uw lichaam heeft, moet u dit voor het onderzoek aangeven. De arts kan bepalen of het onderzoek mogelijk is.

Insulinepomp of glucosesensor.
Heeft u een insulinepomp? Deze moet voor het onderzoek afgekoppeld worden. U kunt de pomp niet meenemen in de MRI ruimte.

Heeft u een glucosesensor? Deze kan op uw arm blijven zitten, maar werkt niet meer na de MRI. Deze moet na het onderzoek vervangen worden. U kunt, indien nodig, uw afspraak verzetten op een dag dat u de sensor (bijna) moet wisselen.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Onderzoek
De laborant roept u voor het onderzoek. U krijgt ECG-plakkers op uw borstkas en buik. Hiermee wordt uw hartslag gemeten. Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek contrastvloeistof krijgt toegediend via een infuus. Met deze vloeistof kunnen onder meer de bloedvaten beter worden afgebeeld. Als u een te onregelmatige of snelle hartslag heeft, krijgt u medicatie voor het onderzoek. Dit bespreekt de cardioloog van te voren met u.

Na controle op metaaldelen komt u in de MRI-ruimte, waar u gaat liggen op de onderzoektafel. De laborant schuift de tafel in een soort tunnel (een open ring) van 125 cm lang, waar de opnames worden gemaakt.

Tijdens het onderzoek moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen. De foto's mislukken als u beweegt. Gedurende het onderzoek hoort u harde kloppende geluiden. Via een microfoon heeft u contact met de laborant(e). Een heel onderzoek bestaat uit meerdere opnamen.

Duur van het onderzoek
De MRI van de aortaboog duurt ongeveer een half uur. De MRI van het hart duurt ongeveer een uur.


Bijwerkingen
Door de contrastvloeistof kunnen overgevoeligheidsverschijnselen optreden. Dit gebeurt echter zelden.

De uitslag van het onderzoek
De uitslag krijgt u tijdens een volgende afspraak van de cardioloog die het onderzoek heeft aangevraagd. Maak hiervoor zelf een afspraak.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Filmpje
Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat u kunt verwachten als u een MRI-scan krijgt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar www.slingeland.nl/mri-scan-3

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 2253-jan 22