Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Cardiologie

MRI-onderzoek van het hart of de aortaboog

MRI-onderzoek van het hart of de aortaboog

MRI Cardiac

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, een MRI-onderzoek aangevraagd. De specialist vult samen met u het aanvraagformulier voor het MRI-onderzoek in. MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto's te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Zwangerschap

U komt voor een onderzoek waarbij het belangrijk is te weten of u zwanger bent. In de eerste weken van de zwangerschap is het raadzaam, indien mogelijk, het onderzoek uit te stellen. U moet er zeker van zijn dat u niet zwanger bent. Neemt u bij twijfel contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer (0314) 32 95 05. De afdeling Radiologie is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur. De afdeling Radiologie neemt vervolgens contact op met de polikliniek Cardiologie.

Claustrofobie
Als u last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend specialist aangeven. Het is mogelijk om van te voren te komen kijken. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de baliemedewerker van de afdeling Radiologie. Ook kunt u uw behandelend specialist vragen om een rustgevend medicijn voor te schrijven dat u voor het onderzoek kunt innemen.

Bij een MRI van het hart of aortaboog ligt u in het ruimere MRI-apparaat.

Voorbereiding


Eten, drinken en medicijnen

Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.

Bodylotion

Voor het onderzoek krijgt u ECG-plakkers op uw borstkas en buik geplakt. U mag daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion op uw borstkas en buik gebruiken. De ECG-plakkers blijven door de bodylotion minder goed plakken en geven het signaal dan slechter door.

Make-up

Ook bepaalde make-up kan van invloed zijn op de kwaliteit van het onderzoek. Wij vragen u daarom voor het onderzoek geen make-up te gebruiken.

Inspanning

Verricht voor het onderzoek geen zware inspanning, zodat uw hartslag rustig blijft. Ga daarom niet sporten en fietsen voor het onderzoek.

Metalen voorwerpen

In verband met het sterk magnetisch veld, moet u ervoor zorgen dat alle metalen voorwerpen buiten de onderzoeksruimte blijven. Voorwerpen als sleutels, munten, gebitsprotheses/plaatjes, haarspelden, gehoorapparaten, creditcards en bankpasjes mogen niet in de buurt van de magneet komen.

Waardevolle spullen

Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten. Overige spullen kunt u in de kleedruimte achterlaten.

Magnetische/elektronische hulpmiddelen of prothesen

Patiënten met magnetische of elektronische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een pacemaker, kunnen niet met behulp van een MRI-apparaat onderzocht worden. Ook wanneer u een metalen prothese in uw lichaam heeft, moet u dit voor het onderzoek aangeven. De arts kan bepalen of het onderzoek mogelijk is. Indien u een klikgebit met magneetjes heeft, moet deze uit voor de MRI. Door het magneetveld kunnen de magneetjes na de scan niet meer werken.

Insulinepomp of glucosesensor

Heeft u een insulinepomp? Deze moet voor het onderzoek afgekoppeld worden. U kunt de pomp niet meenemen in de MRI ruimte.

Heeft u een glucosesensor? Deze kan op uw arm blijven zitten, maar werkt mogelijk niet goed of helemaal niet meer na de MRI. Lees daarom voor het onderzoek de sensor uit. Controleer in de 2 dagen na het onderzoek de waardes met behulp van de sensor en de vingerprik. Komen de waardes niet overeen of werkt de sensor niet meer? Dan moet u de sensor vervangen. U kunt eventueel uw afspraak verzetten naar een dag dat u de sensor (bijna) moet wisselen.

Waar meldt u zich

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Onderzoek

De laborant roept u voor het onderzoek. U krijgt ECG-plakkers op uw borstkas en buik. Hiermee wordt uw hartslag gemeten. Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek contrastvloeistof krijgt toegediend via een infuus. Met deze vloeistof kunnen onder meer de bloedvaten beter worden afgebeeld. Als u een te onregelmatige of snelle hartslag heeft, krijgt u medicatie voor het onderzoek. Dit bespreekt de cardioloog van te voren met u.

Na controle op metaaldelen komt u in de MRI-ruimte, waar u gaat liggen op de onderzoektafel. De laborant schuift de tafel in een soort tunnel (een open ring) van 125 cm lang, waar de opnames worden gemaakt.

Tijdens het onderzoek moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen. De foto's mislukken als u beweegt. Gedurende het onderzoek hoort u harde kloppende geluiden. Via een microfoon heeft u contact met de laborant(e). Een heel onderzoek bestaat uit meerdere opnamen.

Duur van het onderzoek

De MRI van de aortaboog duurt ongeveer een half uur. De MRI van het hart duurt ongeveer een uur.

Bijwerkingen

Door de contrastvloeistof kunnen overgevoeligheidsverschijnselen optreden. Dit gebeurt echter zelden.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag krijgt u tijdens een volgende afspraak van de cardioloog die het onderzoek heeft aangevraagd. Maak hiervoor zelf een afspraak.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Filmpje

Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat u kunt verwachten als u een MRI-scan krijgt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar www.slingeland.nl/mri-scan-3

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 2253-mrt 24