Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

MRI-onderzoek (algemeen)

MRI-onderzoek (algemeen)

Magnetic Resonance Imaging

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, een MRI-onderzoek aangevraagd. De specialist vult samen met u het aanvraagformulier voor het MRI-onderzoek in. MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto's te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Zwangerschap

U komt voor een onderzoek waarbij het belangrijk is te weten of u zwanger bent. In de eerste weken van de zwangerschap is het raadzaam, indien mogelijk, het onderzoek uit te stellen. U moet er zeker van zijn dat u niet zwanger bent. Wilt u bij twijfel contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 t/m 17.00 uur, telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Claustrofobie

Als u last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend specialist aangeven. Wij kunnen voor u dan het ruimere MRI-apparaat reserveren. Het is mogelijk om van te voren te komen kijken, u kunt hiervoor een afspraak maken bij de baliemedewerker van de afdeling Radiologie. Ook kunt u uw behandelend specialist vragen om een rustgevend medicijn voor te schrijven die u voor het onderzoek kunt innemen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen. In verband met het sterk magnetisch veld, moet u er wel voor zorgen dat alle metalen voorwerpen buiten de onderzoeksruimte blijven. Voorwerpen als sleutels, munten, gebitten/plaatjes, haarspelden, gehoorapparaten en bankpasjes mogen niet in de buurt van de magneet komen.

Ook bepaalde make-up kan van invloed zijn op de kwaliteit van het onderzoek, wij vragen u daarom voor het onderzoek geen make-up te gebruiken. Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten. Overige dingen kunt u in de kleedruimte achterlaten.

Patiënten met magnetische of elektronische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een pacemaker, kunnen niet altijd met behulp van een MRI-apparaat onderzocht worden. Ook wanneer u een metalen prothese in uw lichaam hebt, moet u dit voor het onderzoek zeggen. De arts kan bepalen of het onderzoek mogelijk is.

Indien u een klikgebit met magneetjes heeft, moet deze uit voor de MRI. Door het magneetveld kunnen de magneetjes na de scan niet meer werken.

Insulinepomp of glucosesensor

Heeft u een insulinepomp? Deze moet voor het onderzoek afgekoppeld worden. U kunt de pomp niet meenemen in de MRI-ruimte.

Heeft u een glucosesensor? Deze kan op uw arm blijven zitten, maar werkt mogelijk niet goed of helemaal niet meer na de MRI. Lees daarom voor het onderzoek de sensor uit. Controleer in de 2 dagen na het onderzoek de waardes met behulp van de sensor en de vingerprik. Komen de waardes niet overeen of werkt de sensor niet meer? Dan moet u de sensor vervangen. U kunt eventueel uw afspraak verzetten naar een dag dat u de sensor (bijna) moet wisselen.

Belangrijk

Het is mogelijk dat de radioloog het noodzakelijk vindt om naast het MRI-onderzoek ook röntgenfoto's te laten maken. De medewerkers van de röntgenafdeling brengen u op de hoogte of er röntgenfoto's gemaakt dienen te worden.

Waar meldt u zich

Meldt u zich een kwartier voor het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Indien u een afspraak heeft na 17:00 uur kunt u plaats nemen in de wachtkamer van route 66. U kunt zich aanmelden door op de bel te drukken die zich in de wachtkamer bevindt. U wordt dan zo snel mogelijk opgehaald.

Onderzoek

De laborant roept u voor het onderzoek. Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een contrastvloeistof krijgt toegediend via een infuus. Met deze vloeistof kunnen onder meer de bloedvaten beter worden afgebeeld.

Na controle op metaaldelen komt u in de MRI-ruimte. Daar gaat u op de onderzoektafel liggen. De laborant schuift de tafel in een soort tunnel (een open ring) van 125 of 147 cm lang met een doorsnede van 60 of 70 cm. Vervolgens worden de opnames gemaakt.

Afhankelijk van welk deel van uw lichaam wordt onderzocht, schuift u eerst met de voeten of eerst met het hoofd door de tunnel van de MRI-scanner (zie de afbeeldingen).

Op deze afbeelding gaat de patiënt eerst met de benen in de MRI
Eerst met de benen door de tunnel van de MRI

Op deze afbeelding gaat de patiënt eerst met het hoofd in de MRI
Eerst met het hoofd door de tunnel van de MRI

Tijdens het onderzoek moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen. De foto's mislukken als u beweegt. Gedurende het onderzoek hoort u harde kloppende geluiden. Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren. U kunt hiervoor ook zelf een cd meenemen.

Gedurende het onderzoek heeft u via een microfoon contact met de laborant(e). Een heel onderzoek bestaat uit meerdere opnamen. De kortste opname duurt 1 minuut, de langste kan 20 minuten duren.

Het onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Bijwerkingen

Door de contrastvloeistof kunnen overgevoeligheidsverschijnselen optreden. Dit gebeurt echter zelden.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag krijgt u tijdens een volgende afspraak van de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Maak hiervoor zelf een afspraak.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Filmpje

Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat u kunt verwachten als u een MRI-scan krijgt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar www.slingeland.nl/mri-scan-3

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan 24