Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Mohs-chirugie bij huidkanker

Mohs-chirugie bij huidkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Bij u is huidkanker geconstateerd. Met uw dermatoloog heeft u afgesproken dat u wordt behandeld door middel van Mohs-chirurgie. In deze folder leest u meer over de behandeling, de voorbereiding en de nazorg.

De behandeling

Mohs-chirurgie heet voluit Mohs’ micrografische chirurgie. Het is een operatiemethode waarbij huidkanker volledig verwijderd kan worden zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. Tijdens de ingreep kijkt de dermatoloog of er in de snijranden van het weefsel dat is weggesneden geen tumorcellen meer zitten. Als er nog tumorcellen in de randen zitten, volgt er nog een snijronde. Dit gaat zo door tot het gebied helemaal tumorvrij is. Mohs’ micrografische chirurgie is de meest geavanceerde operatiemethode voor huidkanker. Overigens kan niet iedere vorm van huidkanker behandeld worden door middel van Mohs-chirurgie. Dit hangt onder meer af van de soort tumor en de plek waar deze zit.

Voorbereiding


Niet nuchter

U hoeft niet nuchter te komen. U mag gewoon eten en drinken voor de operatie. Eet bij voorkeur juist een goed ontbijt.

Kleding

Draag gemakkelijk zittende kleding. Draag geen kleding die u over uw hoofd uit moet trekken.

Sieraden en make-up

Draag geen sieraden en geen make-up op de dag van de ingreep. Doe sieraden thuis alvast af.

Stoppen met roken

Roken heeft een nadelig effect op de genezing van wonden. Roken zorgt namelijk voor een verminderde doorbloeding. Wij adviseren u in de week voor en na de ingreep niet te roken.

Ontspanning

Neem iets te lezen of luisteren mee.

Begeleiding

Neem iemand mee om u gezelschap te houden tijdens het wachten en die u naar huis kan rijden. U mag na de behandeling waarschijnlijk niet zelf rijden.

Medicijnen

Als u antistollingsmedicijnen gebruikt, neemt u deze gewoon in tenzij de dermatoloog anders met u heeft besproken.

Als u antistollingsmedicijnen gebruikt via de trombosedienst (meestal acenocoumarol), is het wenselijk dat u goed ingesteld bent. De waarde van de INR mag bij de ingreep niet hoger zijn dan 3,5. ls de waarde hoger? Neem dan contact op met uw trombosedienst.

Breng op de dag van de ingreep uw medicatielijst mee.

Waar melden

Het secretariaat vertelt u waar u zich kan melden voor de ingreep.

Verhinderd

Als u verhinderd bent neem dan contact op met het secretariaat van de dermatologen op telefoonnummer (0314) 32 95 91. Bent u op de dag van de ingreep verhinderd? Dan belt u naar (088) 00 55 170.

Het verloop van de operatie

De operatie vindt plaats op de polikliniek en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Voordat de ingreep begint reinigt de assistente het gebied rondom de tumor met een desinfecterend middel. Daarna tekent de arts de aangedane plek af met een huidstift. Vervolgens verdooft de arts het gebied plaatselijk met een injectie. Omdat de ingreep lang kan duren (er zijn vaak meerdere snijronden nodig), krijgt u een langwerkende verdoving. Het operatiegebied wordt afgedekt met steriele doeken.

Als de verdoving is ingewerkt, verwijdert de dermatoloog het weefsel binnen het afgetekende gebied. U merkt dat de arts bezig is, maar u voelt geen pijn. Vooraf en tijdens de operatie worden er foto’s van het operatiegebied gemaakt. Na afloop brengt de assistente een tijdelijk verband aan en gaat u naar de rustruimte. Deze eerste ‘operatieronde’ duurt gemiddeld 30 minuten.

Terwijl u in de rustruimte verblijft wordt het verwijderde weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden. De dermatoloog onderzoekt de plakjes onder de microscoop om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn. Dit microscopisch onderzoek duurt 1,5 tot 2 uur. Terwijl u wacht op de uitslag kunt u een kop koffie of thee drinken en krijgt u een lunch. U mag iemand meenemen die bij u blijft.

De uitslag

Wanneer het microscopisch onderzoek afgerond is krijgt u de uitslag. Er zijn dan 2 mogelijkheden:

Als het nodig is wordt de wond gesloten met een kleine huidtransplantatie of door gezonde huid in de wond op te schuiven. Soms krijgt u dan wat extra plaatselijke verdoving. Nadat de wond is gehecht brengt de assistente een drukverband aan. Het sluiten van de wond kan 45 tot 60 minuten duren. Soms wordt de wond niet gesloten, maar moet deze vanzelf dichtgroeien. Dan wordt daarmee juist een mooier resultaat bereikt.

Na de operatie

Na de ingreep kunt u dezelfde dag weer naar huis. De eerste dagen na de ingreep kan de huid rondom het operatiegebied rood of blauw worden. Ook kunt u een zwelling krijgen, vooral rond de ogen. Dit is een soort blauwe plek en is normaal. Vaak valt de pijn mee. Als u pijn heeft, kunt u 2 stuks paracetamol innemen. Dat mag maximaal drie keer per dag. Wij raden u aan alleen paracetamol te gebruiken. Andere pijnstillers hebben vaak een bloed verdunnend effect. Dat kan een nabloeding veroorzaken.

Let op: de wond mag niet nat worden tot het verband eraf gaat.

Controle

In de eerste of tweede week na de ingreep komt u terug op de polikliniek Dermatologie van het Slingeland ziekenhuis voor wondcontrole en/of om de hechtingen te verwijderen.

Omdat u huidkanker heeft gehad komt u de eerste jaren na de ingreep op controle. Tijdens de controle kijkt de dermatoloog het litteken en de huid goed na. Als het litteken niet naar wens is kan een laserbehandeling soms verbetering geven.

Risico’s en mogelijke complicaties

Na deze ingreep kunnen de volgende complicaties optreden.

Blauwe plek

U kunt op de plaats van de ingreep een blauwe plek krijgen, deze verdwijnt enkele dagen tot een week na de operatie.

Infectie

Soms kan een operatiewond na enkele dagen gaan infecteren. De wond wordt dan rood, dik en pijnlijk. U voelt zich dan ineens niet lekker en kunt koorts krijgen. Er kan zelfs wat pus uit de wond komen. Neem in dat geval contact met ons op.

Gevoelsstoornis

Soms krijgen patiënten gevoelsstoornissen, zoals een doof gevoel in en rond het operatiegebied. Meestal verdwijnt dit weer.

Verandering van de wond

In zeldzame gevallen kunnen de wondranden open gaan staan, kan het litteken dikker worden of kunnen er kleurverschillen ontstaan. Als dat het geval is overlegt de dermatoloog met u of het wenselijk is hiervoor een behandeling te starten.

Nabloeding

Er is een kleine kans op een nabloeding. Als u een nabloeding krijgt, druk dan een schone theedoek 20 minuten stevig tegen de wond. Stopt de bloeding niet? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Dermatologie van het Slingeland Ziekenhuis.
Buiten kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, bel dan gerust met de polikliniek Dermatologie. Daar beantwoorden ze uw vragen graag. De polikliniek is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 bereikbaar op nummer (0314) 32 95 91.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: jan 24