Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie
Verpleegafdeling N2

Mitomycine®- blaasspoelingen na een operatie

Mitomycine®- blaasspoelingen na een operatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U bent geopereerd omdat u blaastumoren had. Bij meer dan de helft van de patiënten komen de tumoren terug. Daarom is het verwijderen van de blaastumoren vaak niet genoeg. U krijgt daarom een blaasspoeling met Mitomycine. Een blaasspoeling is een lokale behandeling met chemotherapie, die direct in de blaas terecht komt. Een blaasspoeling remt de celgroei en verkleint de kans op terugkeer van de tumoren.

De uroloog bepaalt tijdens de operatie of u in aanmerking komt voor een blaaspoeling. Het streven is deze blaasspoeling binnen 24 uur na de operatie te geven, maar dit kan alleen als de operatiewond in de blaas klein genoeg is en de urine helder genoeg is.

Wij proberen zo goed mogelijk aan te geven wat u kunt verwachten aan eventuele ongemakken zoals blaaskrampen en pijn. Toch beleeft iedereen dat anders en op zijn eigen manier. Vertel de (oncologie)verpleegkundige als u ergens tegenop ziet of ongerust bent, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Voorbereiding

Na de operatie vertelt de verpleegkundige wanneer u de blaasspoeling krijgt. Dit hangt onder andere af van de kleur van de urine. Het is belangrijk dat u 2 tot 4 uur voor de spoeling, maar ook tijdens de spoeling zo weinig mogelijk drinkt. Zo vult de blaas zich niet teveel met urine en kan de spoeling goed inwerken. Als u plasmedicatie gebruikt, neem deze dan in na de blaasspoeling. Twijfelt u hierover? Overleg dan met de verpleegkundige.
Tijdens de behandeling worden uw bed en toilet gemarkeerd. Zo weten medewerkers dat u chemotherapie krijgt en kunnen zij de juiste voorzorgsmaatregelen treffen.

De blaasspoeling

De blaasspoeling wordt toegediend door de oncologieverpleegkundige van de afdeling Urologie. De verpleegkundige legt een matje onder een katheter om eventuele lekkage op te vangen. Dan brengt de verpleegkundige de blaasspoeling via de katheter in uw blaas. Zodra de spoeling is ingelopen, wordt de katheterzak boven uw bed gehangen. De katheterzak wordt opgehangen om eventuele blaaskrampen te voorkomen. Probeer de blaasvloeistof 2 uur lang in uw blaas te houden. Meestal laat de verpleegkundige na 2 uur de katheterzak naar beneden hangen, zodat de urine weer af kan lopen. Als u aandrang krijgt tot plassen of blaaskrampen krijgt, laat de verpleegkundige de katheter eerder aflopen.

Blaasspoeling wegspoelen

Leefregels voor thuis

Eenmaal thuis is het verstandig om na de blaasspoeling de eerste 2 weken 1,5 tot 2 liter per 24 uur te drinken. Hierdoor verkleint de kans op infectie.

Toilet

U dient de urine tot 48 uur na de blaasspoeling als ‘besmet’ te behandelen. Plas tijdens deze 28 uur zittend en spoel het toilet 2 keer achter elkaar door met gesloten deksel. Maak het toilet iedere dag schoon met pH-neutrale zeep. Als u meerdere toiletten in huis heeft, gebruik dan 1 toilet voor uzelf gedurende 48 uur. Laat huisgenoten of bezoek het andere toilet gebruiken.

Urine morsen

Als u urine op kleding of ondergoed morst, dan kan dit gewoon in de was. Zet dan eerst het spoelprogramma aan op de wasmachine.

Verder hoeft u geen extra hygiëne maatregelen te nemen. Wel is het belangrijk na het toiletbezoek uw handen goed te wassen en de normale dagelijkse hygiëne toe te passen.

Vrijen

Vermijd geslachtsgemeenschap de eerste twee dagen, of gebruik een condoom.

Bijwerkingen

De meeste patiënten hebben geen problemen na een blaasspoeling. Als u toch last krijgt van bijwerkingen, beperken deze zich meestal tot klachten van de blaas. Voorbeelden hiervan zijn:
Deze klachten verdwijnen meestal binnen 24 tot 36 uur. Verdwijnen deze klachten niet, dan kan uw uroloog medicijnen voorschrijven.
Door voldoende te drinken, heeft u mogelijk minder last van een pijnlijke of branderig gevoel bij het plassen.

Soms kunt u van een blaasspoeling ook algemene ziekteverschijnselen krijgen zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en een grieperig gevoel. Neem uw temperatuur op voordat u contact opneemt.

Als u onderstaande klachten krijgt na de spoeling, neem dan contact op met uw huisarts of de huisartsenpost na kantoortijd:
Als u last krijgt van uw huid, met name jeuk aan handen en voeten, neem dan contact op met de polikliniek Urologie. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0314) 32 95 72. Het kan zijn dat u allergisch bent voor een van de bestanddelen van de blaasspoelvloeistof. In dat geval zal de uroloog uw behandeling aanpassen.

Controle

Tijdens de operatie is er weefsel afgenomen, wat door de patholoog wordt onderzocht. Wanneer u terugkomt bij de uroloog voor de uitslag van dit onderzoek (PA-uitslag), zal de uroloog met u het verdere beleid en/of behandeling bespreken.

Vragen

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur via telefoonnummer (0314) 32 95 72. U kunt uw vragen ook stellen bij uw volgende bezoek aan het ziekenhuis.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2312-jul-24