AlgemeenUw arts heeft voor u een longscintigrafie (longscan) aangevraagd. Met een longscan kunnen wij de longen op verschillende manieren onderzoeken. Daarom kan het zijn dat niet alle delen van het onderzoek die in deze folder zijn beschreven op u van toepassing zijn.
AfspraakVoor de longscan wordt u .....………………......dag …............./……..…......../……............. om ................. uur verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U kunt in de wachtruimte plaatsnemen zonder zich te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.
Zwangerschap en borstvoedingIn verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u in dat geval vooraf contact met ons op.
De injectieDe medisch nucleair werker dient een licht radioactieve stof toe om uw longen zichtbaar te maken. Dit gebeurt terwijl u ligt, via een injectie in de arm. De stralingsdosis door deze injectie is minder dan de dosis die u ontvangt bij een röntgenonderzoek. Van de toegediende vloeistof merkt u niets.
Het onderzoekDeel 1Meteen na de injectie maakt een grote camera dicht bij uw bovenlichaam foto’s van de longen. Dit deel duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer uw arts informatie wenst over de luchtverdeling in de longen, dan ademt u hierbij ook een paar minuten door een kapje. U krijgt het daar niet benauwd van.
Deel 2De camera draait om u heen om foto’s vanuit verschillende richtingen te kunnen maken. Dan wordt er ook een CT-scan van uw longen gemaakt, waarbij de onderzoekstafel een paar keer heen en weer schuift. Dit deel duurt ongeveer 25 minuten.
Het kan voorkomen dat wij u vragen een kledingstuk uit te doen, omdat er metaal in zit.
Na het onderzoekU mag naar huis. Er is geen bezwaar om zelf auto te rijden of alleen te reizen.
BijwerkingenEr zijn geen bijwerkingen te verwachten.
De uitslag van het onderzoekDe arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en bespreekt deze vervolgens met u.
Bij verhinderingDe radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Neemt u daarom zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde wanneer u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, via (0314) 32 95 13.
VragenHeeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek. Ook kunt u op werkdagen bellen van 9.00 tot 17.00 uur naar: (0314) 32 95 13.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens omZodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.