Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Longfunctie-onderzoek: looptest

Longfunctie-onderzoek: looptest

Inspanningstest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De longarts heeft met u besproken dat uw longfunctie wordt onderzocht met een inspanningstest. Een inspanningstest geeft de longarts meer duidelijkheid over de mogelijke oorzaak en de ernst van uw klachten. Er zijn twee soorten inspanningstesten: fietstest en looptest. In deze folder vindt u meer informatie over de looptest.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de inspanningstest. Voor de looptest gelden de volgende instructies:

Eten en drinken

Voor de inspanningstest hoeft u niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u voorafgaand aan het onderzoek mag eten en drinken. Wij raden u aan om de 2 uur vóór de inspanningstest geen zware maaltijd te eten.

Drink de 8 uur voor het onderzoek ook geen cola of koffie. Cafeïnerijke dranken kunnen het onderzoek nadelig beïnvloeden.

Inspanning

Verricht u de 30 minuten vóór het onderzoek geen zware inspanning.

Roken

Roken beïnvloedt de meting nadelig. Rookt u daarom de dag van het onderzoek niet.

Nagellak

Draagt u op de dag van de test geen nagellak, kunstnagels of gelnagels. U krijgt een vingersensor op waarmee het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Nagellak, kunstnagels of gelnagels kunnen de meting hinderen.

Medicijnen

De medicijnen voor uw longen dient u gewoon te gebruiken zoals u gewend bent, tenzij uw arts anders aangeeft.

Meenemen

Gebruikt u thuis inhalatiemedicijnen voor uw longen? Neem de inhalatiemedicijnen met bijbehorende apparaatjes dan mee naar elke afspraak op de polikliniek Longziekten (met uitzondering van de elektrische vernevelaar). Indien nodig nemen we het gebruik van de inhalatiemedicijnen en de apparaatjes met u door.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Longziekten (eerste etage, route 54).

Verhinderd

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk naar de polikliniek Longziekten. De afdeling is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 63.

De looptest

Hieronder leest u wat u van de inspanningstest kunt verwachten en hoe u zich verder kunt voorbereiden. Lees deze informatie goed door.

Voorbereiding

Draagt u tijdens de looptest makkelijk zittende kleding en schoenen. Als u thuis gewend bent om met een hulpmiddel te lopen (kruk, wandelstok, rollator of zuurstoftank) dient u uw eigen hulpmiddel mee te nemen naar de polikliniek, zodat u kunt lopen zoals u doet in uw thuissituatie.

Verloop van het onderzoek

Met een looptest meten we hoe ver u in 6 minuten kunt lopen. Bij deze test krijgt u een sensor op uw vinger, waarmee het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag wordt gemeten. De test wordt uitgevoerd in een lange gang van 30 meter. In deze gang loopt u zo snel mogelijk heen en weer.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de longarts of verpleegkundig specialist met u tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Vragen

Als u voor of na het onderzoek nog vragen heeft, kunt u bellen met de functieafdeling Longziekten via telefoonnummer: (0314) 32 95 64 of (0314) 32 95 63.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: jan-24