Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Longfunctie-onderzoek: fietstest

Longfunctie-onderzoek: fietstest

Inspanningstest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De longarts heeft met u besproken dat uw longfunctie wordt onderzocht met een inspanningstest. Een inspanningstest geeft de longarts meer duidelijkheid over de mogelijke oorzaak en de ernst van uw klachten. Er zijn twee soorten inspanningstesten: fietstest en looptest.
In deze folder vindt u meer informatie over de fietstest.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de inspanningstest. Voor beide onderzoeken gelden de volgende instructies:

Eten en drinken

Voor de inspanningstest hoeft u niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u voorafgaand aan het onderzoek mag eten en drinken. Wij raden u aan om de 2 uur vóór de inspanningstest geen zware maaltijd te eten.

Drink de 8 uur voor het onderzoek ook geen cola of koffie. Cafeïnerijke dranken kunnen het onderzoek nadelig beïnvloeden.

Inspanning

Verricht u de 30 minuten vóór het onderzoek geen zware inspanning.

Roken

Roken beïnvloedt de meting nadelig. Rookt u daarom de dag van het onderzoek niet.

Nagellak

Draagt u op de dag van de test geen nagellak, kunstnagels of gelnagels. U krijgt een vingersensor op waarmee het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Nagellak, kunstnagels of gelnagels kunnen de meting hinderen.

Medicijnen

De medicijnen voor uw longen dient u gewoon te gebruiken zoals u gewend bent, tenzij uw arts anders aangeeft.

Meenemen

Gebruikt u thuis inhalatiemedicijnen voor uw longen? Neem de inhalatiemedicijnen met bijbehorende apparaatjes dan mee naar elke afspraak op de polikliniek Longziekten (met uitzondering van de elektrische vernevelaar). Indien nodig nemen we het gebruik van de inhalatiemedicijnen en de apparaatjes met u door.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Longziekten (eerste etage, route 54).

Verhinderd

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk naar de polikliniek Longziekten. De afdeling is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 63.

De fietstest

Hieronder leest u wat u van de inspanningstest kunt verwachten en hoe u zich verder kunt voorbereiden. Lees deze informatie goed door.

Voorbereiding

Draagt u op de dag van de fietstest makkelijke en niet-knellende kleding en schoenen (bijvoorbeeld sportkleding). Bij voorkeur een los hemdje of shirt. De plakkers die nodig zijn voor het hartfilmpje kunnen dan makkelijk op uw borst geplakt worden.

Gebruikt u op de dag van de fietstest geen bodylotion. Hierdoor kunnen de plakkers minder goed vastplakken.

Verloop van het onderzoek

Met een fietstest meten we de functie van uw longen tijdens inspanning. U zit bij deze test op een hometrainer. U krijgt tijdens de test een masker op. Via dit masker ademt u normale kamerlucht in. Het masker is aangesloten op meetapparatuur. Tijdens uw inspanning registreren wij uw hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in uw bloed.
Voor, tijdens en na de fietstest kan er bloed uit uw pols worden afgenomen. Uw bloed wordt onderzocht op de hoeveelheid zuurstof.

Mogelijk wordt er voor en na het onderzoek ook een longfunctie-onderzoek gedaan. Met dit onderzoek wordt gemeten hoeveel en hoe snel u lucht kunt in- en uitademen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de longarts of verpleegkundig specialist met u tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Vragen

Als u voor of na het onderzoek nog vragen heeft, kunt u bellen met de functieafdeling Longziekten via telefoonnummer: (0314) 32 95 64 of (0314) 32 95 63.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan-24