Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp

Longembolie

Longembolie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent op de Spoedeisende Hulp geweest en er is bij u vastgesteld dat u een longembolie heeft.

Wat is een longembolie
Een longembolie is een afsluiting van één of meerdere longvaten. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel wat ontstaan is vanuit de benen, het bekken of soms vanuit de armvaten. Via de bloedbaan wordt het bloedstolsel meegevoerd naar de longen. Hierdoor kan een deel van de longen geen zuurstof aan het bloed toevoegen.

Risico op een longembolie

Als het bloed in de benen (of elders in het lichaam) te langzaam stroomt, ontstaan daar makkelijk bloedstolsels. Dit gebeurt bijvoorbeeld:
Bij ongeveer de helft van de patiënten met een longembolie is er geen oorzaak aan te wijzen.

Klachten passend bij een longembolie

Behandeling
De behandeling van een longembolie start met bloedverdunners. Hiermee wordt voorkomen dat het bloedstolsel groter wordt en dat er nieuwe stolsels bij komen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

DOAC’s (Direct werkende Orale Anticoagulantia)
De eerste keus voor een bloedverdunner is één van de DOAC’s. De voorkeur gaat uit naar Rivaroxaban of Apixaban.
Voor deze DOAC’s is geen controle van het antistollend effect nodig. Als gekozen wordt voor een langdurige behandeling (langer dan 1 jaar), dan wordt wel jaarlijks uw nierfunctie gecontroleerd. Heeft u een wat slechtere nierfunctie, dan wordt deze controle elk half jaar gedaan.

Heparine en tabletten
Als een DOAC niet mogelijk is, wordt u behandeld met heparine (Fraxiparine of Fraxodi). Heparine wordt via spuitjes onder de huid toegediend. Daarnaast start u dan meestal met tabletten (acenocoumarol of fenprocoumon). De heparine-spuitjes verdunnen uw bloed direct, de tabletten werken langzamer. Als u goed bent ingesteld op de tabletten (meestal na 5 tot 7 dagen), mag u stoppen met de heparine-spuitjes.

De hoeveelheid tabletten die u moet gebruiken is afhankelijk van uw bloedwaarde (INR). De trombosedienst controleert uw bloed regelmatig om het juiste aantal tabletten te kunnen bepalen.

Leefregels en adviezen
Volgt u onderstaande leefregels en adviezen op, dan is dit gunstig voor het verloop van de behandeling. Ook kunt u een herhaling van een longembolie helpen voorkomen.

Deze leefregels en adviezen zijn:
Controle
Bij het verlaten van de Spoedeisende Hulp wordt direct een controle afspraak ingepland bij de polikliniek Longgeneeskunde.

Vragen
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde. De polikliniek is bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 95 63.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: longembolie-mrt-23