U bent op de Spoedeisende Hulp geweest en er is bij u vastgesteld dat u een longembolie heeft.
Wat is een longembolie?
Een longembolie is een afsluiting van één of meerdere longvaten. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel wat ontstaan is vanuit de benen, het bekken of soms vanuit de armvaten. Via de bloedbaan wordt het bloedstolsel meegevoerd naar de longen. Hierdoor kan een deel van de longen geen zuurstof aan het bloed toevoegen.
Risico op een longembolie
Als het bloed in de benen (of elders in het lichaam) te langzaam stroomt, ontstaan daar makkelijk bloedstolsels. Dit gebeurt bijvoorbeeld:
- na langdurige bedrust;
- na een operatie;
- na een botbreuk;
- bij een lange vliegreis;
- omdat het bloed zelf een verhoogde stollingsneiging heeft.
Bij ongeveer de helft van de patiënten met een longembolie is er geen oorzaak aan te wijzen.
Klachten die passen bij een longembolie
- Benauwdheid
- Pijn op de borst tijdens het ademhalen
- Hoesten (soms ook kleine beetjes bloed ophoesten)
- Snelle en oppervlakkige ademhaling
- Snelle hartslag
- Koorts
Behandeling
De behandeling van een longembolie start met bloedverdunners. Hiermee wordt voorkomen dat het bloedstolsel groter wordt en dat er nieuwe stolsels bij komen. Er zijn verschillende mogelijkheden.
DOAC’s (Direct werkende Orale Anticoagulantia)
De eerste keus voor een bloedverdunner is één van de DOAC’s. De voorkeur gaat uit naar Rivaroxaban of Apixaban.
- Rivaroxaban=Xarelto® (met voedsel innemen)
Dag 1 tot en met 21: 2x 15mg per dag
Vanaf dag 22: 1x 20mg per dag
- Apixaban=Eliquis (mag met of zonder voedsel worden ingenomen)
Dag 1 tot en met 7: 2x 10mg per dag
Vanaf dag 8: 2x 5mg per dag
Vanaf 6 maanden: 2x 2,5mg per dag
Voor deze DOAC’s is geen controle van het antistollend effect nodig. Als gekozen wordt voor een langdurige behandeling (langer dan 1 jaar), dan wordt wel jaarlijks uw nierfunctie gecontroleerd. Heeft u een wat slechtere nierfunctie, dan wordt deze controle elk half jaar gedaan.
Heparine en tabletten
Als een DOAC niet mogelijk is, wordt u behandeld met heparine (Fraxiparine of Fraxodi). Heparine wordt via spuitjes onder de huid toegediend. Daarnaast start u dan meestal met tabletten (acenocoumarol of fenprocoumon). De heparine-spuitjes verdunnen uw bloed direct, de tabletten werken langzamer. Als u goed bent ingesteld op de tabletten (meestal na 5 tot 7 dagen), mag u stoppen met de heparine-spuitjes.
De hoeveelheid tabletten die u moet gebruiken is afhankelijk van uw bloedwaarde (INR). De trombosedienst controleert uw bloed regelmatig om het juiste aantal tabletten te kunnen bepalen.
Leefregels en adviezen
Volgt u onderstaande leefregels en adviezen op, dan is dit gunstig voor het verloop van de behandeling. Ook kunt u een herhaling van een longembolie helpen voorkomen.
Deze leefregels en adviezen zijn:
- Door het gebruik van de antistollingstabletten heeft u sneller blauwe plekken, blijven wondjes langer bloeden en kunt u last krijgen van bloedneuzen. Ziet uw urine felrood of uw ontlasting gitzwart? Neem dan direct contact op met uw huisarts.
- Moet er bij u een tand of kies getrokken worden of moet u een operatie ondergaan? Vertel uw tandarts of arts dat u behandeld wordt met bloedverdunners.
- Gebruikt u orale anticonceptie (de ‘pil’), dan heeft u een verhoogde kans om opnieuw een trombose te krijgen. Overleg met uw huisarts hoe deze te vervangen. Hormoondragende spiraaltje zijn wel veilig, omdat deze geen verhoogde kans geven op herhaling van een longembolie.
- Het gebruik van antistollingsmiddelen tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding kan schadelijk zijn voor de baby. Raakt u toch zwanger? Neem dan contact op met uw behandelend arts voor verdere adviezen.
- Als u de antistollingsmedicijnen gedurende een lange periode gebruikt en zwanger wilt worden, overleg dan met uw huisarts, verloskundige of specialist.
- Sport u graag? Vermijd blessuregevoelige sporten en contactsporten om de kans op bloedingen te beperken. Uw specialist kan u adviseren als u vragen heeft.
- Vermijd langdurig zitten of stilstaan. Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
- Rookt u? Stop dan met roken. Roken zorgt ervoor dat het bloed sneller stolt. Roken zorgt er ook voor dat de binnenkant van de slagaders beschadigen, waardoor slagaderverkalking kan ontstaan. Dit kan een bloedvat gedeeltelijk of helemaal afsluiten.
- Leef zo gezond mogelijk, zorg voor een gezond gewicht, gezonde voeding en voldoende beweging.
Controle
Bij het verlaten van de Spoedeisende Hulp wordt direct een controle afspraak ingepland bij de polikliniek Longziekten.
Vragen
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longziekten. De polikliniek is bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 95 63.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.