Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie
Verloskunde

Het gebruik van acetylsalicylzuur (Ascal®) tijdens de zwangerschap

Het gebruik van acetylsalicylzuur (Ascal®) tijdens de zwangerschap

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U heeft van uw verloskundige of gynaecoloog het advies gekregen om acetylsalicylzuur (Ascal®) te gebruiken. In deze folder leest u meer over het gebruik van acetylsalicylzuur tijdens de zwangerschap.

Waarom acetylsalicylzuur gebruiken

Als u zwanger bent, verandert en gebeurt er veel in uw lichaam. Tijdens de zwangerschap kunnen er complicaties optreden, zoals:
Het gebruik van het medicijn acetylsalicylzuur wordt voorgeschreven om het risico op deze complicaties te verkleinen. Acetylsalicylzuur verkleint de kans op bovengenoemde complicaties, maar kan complicaties niet in alle gevallen voorkomen. Het medicijn werkt niet als behandeling van deze complicaties.

Als complicaties toch optreden, kan het nodig zijn de baby eerder geboren te laten worden. Een vroege geboorte kan nadelig zijn voor bijvoorbeeld de rijpheid van de longen van de baby. Heel soms zorgen de genoemde complicaties voor een late miskraam of overlijden van de baby in de buik.

Wat is acetylsalicylzuur

Acetylsalicylzuur wordt ook wel ‘aspirientje’ genoemd en zorgt er kortgezegd voor dat bloedplaatjes minder aan elkaar klonteren. Dat verkleint de kans op bovengenoemde complicaties bij zwangere vrouwen met bepaalde risicofactoren (zie overzicht verderop in deze folder). Het is van belang dat de u vóór 16 weken zwangerschap start met de medicatie, maar het heeft de voorkeur om te beginnen vóór 12 weken zwangerschap.

Verhoogd risico op complicaties

Om te bepalen of u een verhoogd risico heeft op het ontstaan van bovengenoemde complicaties, heeft de gynaecoloog of verloskundige u een aantal vragen gesteld over uw medische voorgeschiedenis. U heeft deze folder gekregen omdat u risicofactoren heeft en u mogelijk acetylsalicylzuur gaat gebruiken tijdens de zwangerschap.

Er zijn twee verschillende risiconiveaus te onderscheiden, namelijk een hoge risicofactor en een matige risicofactor (zie overzicht hieronder). Bij één hoge risicofactor of twee of meer matige risicofactoren, wordt aangeraden om acetylsalicylzuur te gaan gebruiken tijdens de zwangerschap.


RisicoRisicofactoren
HoogVerloskundige voorgeschiedenis:
  • Hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie, HELP) in een eerdere zwangerschap
Algemene voorgeschiedenis:
  • Chronische nierziekte
  • Auto-immuun aandoeningen zoals SLE of antifosfolipiden syndroom (APS)
  • Diabetes mellitus type 1 of 2
  • Hoge bloeddruk
Matig Verloskundige voorgeschiedenis:
  • Eerder kind met laag geboortegewicht (< 10)
  • Onverklaard overlijden rondom de geboorte
  • Overlijden door niet goed werkende placenta
Huidige zwangerschap
  • Eerste zwangerschap
  • Leeftijd van 40 jaar en ouder
  • Tijd tussen zwangerschappen > 10 jaar
  • Meerlingzwangerschap
  • Zwanger na eiceldonatie
  • Overgewicht (BMI > 35)
Algemene voorgeschiedenis:
  • Zwangerschapsvergiftiging bij moeder of zus

Het gebruik van acetylsalicylzuur

U start vanaf week 12 met de inname van acetylsalicylzuur. U neemt één keer per dag 80 milligram acetylsalicylzuur in. Het wordt aangeraden om de medicatie in de avond te gebruiken, omdat uw lichaam het medicijn dan beter opneemt. De medicatie kunt u met of zonder voeding innemen. Als u 36 weken zwanger bent, stopt u met het gebruik van acetylsalicylzuur.

Wanneer acetylsalicylzuur niet gebruiken

U mag acetylsalicylzuur niet gebruiken als u:

Bijwerkingen acetylsalicylzuur

Er is een zeer kleine kans dat er spontane bloedingen optreden, maagklachten ontstaan of dat er een allergische reactie optreedt. Overleg met uw verloskundige of gynaecoloog als u klachten heeft waarvan u denkt dat ze door het gebruik van acetylsalicylzuur kunnen komen.

Acetylsalicylzuur is veilig voor de baby

Acetylsalicylzuur is een veilig geneesmiddel en veroorzaakt op zowel de lange als korte termijn geen afwijkingen bij uw baby. Door het gebruik van acetylsalicylzuur is er geen verhoogde kans op een miskraam, vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap, meer bloedverlies bij de bevalling of het spontaan loslaten van de placenta na de bevalling.

Wat kunt u zelf doen om het risico op complicaties te verkleinen

Een gezonde leefstijl en eetpatroon is van groot belang. Het is belangrijk dat u:

Calcium en vitamine D

Voor elke zwangere vrouw geldt het advies om 1 gram calcium (kalk) per dag binnen te krijgen. Als u per dag 2 tot 3 glazen melk of zuivelproducten drinkt van ongeveer 300 tot 450 milliliter en 40 gram kaas, dan krijgt u voldoende calcium binnen. Als u weinig tot geen zuivelproducten eet of drinkt, wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap meer calcium in te nemen via voeding of calciumtabletten.

Vitamine D zorgt ervoor dat uw lichaam calcium beter opneemt. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om elke dag 10 microgram vitamine D via druppels of vitaminepillen binnen te krijgen. Voldoende inname van zowel calcium als vitamine D tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van uw baby en het verkleint de kans op mogelijke complicaties.

Wilt u weten of u voldoende calcium binnenkrijgt? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl).

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bespreek deze dan met uw verloskundige of gynaecoloog.


Foldernummer: 2317-feb 24