Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek
Geriatrie

Postprandiale hypotensie

Postprandiale hypotensie

Lage bloeddruk na het eten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Postprandiale hypotensie betekent een lage bloeddruk na het eten. Als de bloeddruk binnen 2 uur na het begin van de maaltijd sterk daalt, spreken we van postprandiale hypotensie. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt met name bij oudere mensen voor.

Klachten
De klachten die kunnen optreden zijn:
Oudere mensen hebben door deze klachten meer kans om te vallen. Vooral mensen met een hoge bloeddruk, de ziekte van Parkinson of ziekten van het autonome zenuwstelsel kunnen flauwvallen door het dalen van de bloeddruk.

Postprandiale hypotensie veroorzaakt niet altijd klachten. Soms zijn er onduidelijke klachten die niet als zodanig worden herkend.

Oorzaken
Verschillende factoren kunnen meespelen bij het ontstaan van postprandiale hypotensie. Na het eten is er een toename van bloed naar de bloedvaten in de buik. Dit kan de bloeddruk verlagen. Het samentrekken van andere bloedvaten zorgt ervoor dat uw bloeddruk op peil blijft. Bij postprandiale hypotensie trekken niet alle bloedvaten in het lichaam goed samen op het juiste moment. Mogelijk zijn de snelheid waarmee uw maag het voedsel in de darm afvoert en de opname van voedingsstoffen in de dunne darm van invloed op uw bloeddruk. Algemene factoren die de bloeddruk verlagen, hebben ook invloed.

Behandeling
Behandeling van postprandiale hypotensie moet overwogen worden als u klachten of valneiging hebt door de bloeddrukdaling, vooral als u een vernauwing van de halsslagader heeft. Daling van de bloeddruk kan dan namelijk leiden tot onvoldoende doorbloeding van de hersenen.

Een aantal maatregelen kan invloed hebben op het dalen van uw bloeddruk:

Medicatie
Soms leidt het stoppen met plastabletten of andere medicijnen tot verbetering.
Let op: stop nooit met het innemen van uw medicijnen zonder uw arts te raadplegen.

Voeding
Veel producten waar koolhydraten in zitten, bevatten ook belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Koolhydraten zijn dus iedere dag nodig.

Probeer niet meer dan 50-60 gram koolhydraten per keer binnen te krijgen. Kijk in onderstaande tabel. Hierin staan veel gebruikte producten met daarachter het aantal koolhydraten in grammen. Ga voor u zelf na hoeveel koolhydraten u gebruikt. Als u meer dan 60 gram koolhydraten telt, verdeel dan de maaltijd over twee momenten. Of kies producten met minder koolhydraten.


ProductKoolhydraten in grammen
1 snee brood (volkoren bruin, wit) 16
1 bolletje brood (bruin, rozijnen-, muesli) 20-30
1 beschuit, 1 knäckebröd 7
halvarine, margarine, boter 0
1 eetlepel zoet beleg (jam, honing, appelstroop) 10
kaas, vleeswaren, ei, pindakaas 0
1 bord pap zonder suiker 20-30
1 beker melk, karnemelk, yoghurt zonder suiker 9-12
thee, koffie zonder suiker, (mineraal)water 0
1 klontje of dessertlepel suiker 5


ProductKoolhydraten in grammen
1 kleine aardappel of halve opscheplepel rijst/pasta8
1 opscheplepel groenten2
vlees/vis/kip (ongepaneerd)0
vlees/vis/kip (gepaneerd)10
niet gebonden/licht gebonden jus0 - 2
dik gebonden jus of saus5 - 10
1 schaaltje vruchtencompote of -moes (bijv. appelmoes)20 - 30
1 schaaltje yoghurt of vla zonder toegevoegde suiker8 - 14
1 schaaltje vruchtenyoghurt/vla/kwark/pudding met toegevoegde suiker20 - 30



ProductKoolhydraten in grammen
1 portie fruit (bijv. appel)8 - 20
1 biscuit/koekje8
1 plak koek/cake/stroopwafel15
1 gevulde koek, taartpunt of gebak30 - 50
1 portie ijs10 - 25
1 saucijzenbroodje23
kaas, worst0
1 handje noten, pinda's, chips5


ProductKoolhydraten in grammen
1 klein glas frisdrank of vruchtensap15 - 20
suikervrije limonade (bijv. cola light of seven-up light)0
1 klein glas gezoete melkdrank (bijv. chocolademelk of fruitmelkdrank)22
1 kop ongebonden soep0
1 kop gebonden soep6
1 kop maaltijdsoep15
1 glaasje wijn, niet zoet tot zoet1 - 9
1 glas bier7 - 13

Voorbeelden

Stel: u wilt 2 sneeën witbrood met halvarine en zoet beleg eten, met daarbij 1 glas vruchtensap. Totaal is dit ongeveer 76 gram koolhydraten. Deze maaltijd bevat weinig vezels. Om onder de 60 koolhydraten te blijven en meer vezels binnen te krijgen, zou u kunnen nemen:
Stel: u wilt stamppot van 4 kleine aardappelen met groenten en vlees eten, met een 1 flinke portie pudding als toetje. Totaal is dit 68 gram koolhydraten. Om onder de 60 koolhydraten te blijven, zou u kunnen nemen:
Stel: op een feestje wilt u 1 gebakje met 2 glazen vruchtensap gebruiken. Dit komt samen op 70 gram koolhydraten. Om onder de 60 koolhydraten te blijven, zou u kunnen nemen:

Natuurlijk is het belangrijk dat u verder gezond eet; raadpleeg hiervoor de 'Schijf van Vijf' van het voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl).

Vragen
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Geriatrie. De polikliniek Geriatrie is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 94 04.

Indien u opgenomen bent (geweest) op een verpleegafdeling, kunt u bellen met het algemene nummer van het Slingeland Ziekenhuis: (0314) 32 99 11. Zij kunnen u doorverbinden met de afdeling waar u opgenomen bent (geweest).

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.



Foldernummer: 735-feb 23