Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

MRI-onderzoek van de dunne darm

MRI-onderzoek van de dunne darm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, een MRI-onderzoek aangevraagd. De specialist vult samen met u het aanvraagformulier voor het MRI-onderzoek in. MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto's te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Zwangerschap

U komt voor een onderzoek waarbij het belangrijk is te weten of u zwanger bent. In de eerste weken van de zwangerschap is het raadzaam, indien mogelijk, het onderzoek uit te stellen. U moet er zeker van zijn dat u niet zwanger bent. Wilt u bij twijfel contact met ons opnemen? Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur, telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Voorbereiding


Insulinepomp of glucosesensor

Heeft u een insulinepomp? Deze moet voor het onderzoek afgekoppeld worden. U kunt de pomp niet meenemen in de MRI ruimte.

Heeft u een glucosesensor? Deze kan op uw arm blijven zitten, maar werkt mogelijk niet goed of helemaal niet meer na de MRI. Lees daarom voor het onderzoek de sensor uit. Controleer in de 2 dagen na het onderzoek de waardes met behulp van de sensor en de vingerprik. Komen de waardes niet overeen of werkt de sensor niet meer? Dan moet u de sensor vervangen. U kunt eventueel uw afspraak verzetten naar een dag dat u de sensor (bijna) moet wisselen.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Onderzoek

De laborant roept u voor het onderzoek. Na controle op metaaldelen komt u in de MRI-ruimte, waar u gaat liggen op de onderzoektafel. De laborant schuift de tafel in een soort tunnel, waar de opnames worden gemaakt. Het onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Tijdens het onderzoek moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen. De foto's mislukken als u beweegt. Gedurende het onderzoek hoort u harde kloppende geluiden. Tijdens het onderzoek krijgt u meerdere ademcommando's.

Gedurende het onderzoek heeft u via een microfoon contact met de laborant(e). Een heel onderzoek bestaat uit meerdere opnamen. De kortste opname duurt 1 minuut, de langste kan 20 minuten duren. Tijdens het onderzoek krijgt u een contrastmiddel toegediend. Met deze vloeistof kunnen onder meer de bloedvaten in het gebied beter worden afgebeeld.

Bijwerkingen

Door de contrastvloeistof die u ingespoten krijgt kunnen overgevoeligheidsverschijnselen optreden. Dit gebeurt echter zelden. De contrastvloeistof die u van te voren moet drinken, kan laxerend werken. Het is mogelijk dat u na het onderzoek last krijgt van diarree.

Door de toediening van het medicijn Buscopan kunt u waziger gaan zien en duizelig worden. Wanneer u deze klachten krijgt raden wij u af om zelf aan het verkeer deel te nemen. Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis die u weer naar huis kan begeleiden.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag krijgt u tijdens een volgende afspraak van de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Maak hiervoor zelf een afspraak.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Filmpje

Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat u kunt verwachten als u een MRI-scan krijgt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar www.slingeland.nl/mri-scan-3

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1784-jan 24