AlgemeenBinnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder te herstellen. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen.
OntslaggesprekDe verpleegkundige van de afdeling voert een ontslaggesprek met u. In dit gesprek komt aan bod: uw vertrek uit het ziekenhuis, controle en/of nabehandeling, leefregels en adviezen en speciale instructies.
Uw vertrek uit het ziekenhuisNazorgTijdens uw opname in het ziekenhuis is met u besproken of u na uw ontslag uit het ziekenhuis nog zorg nodig heeft. Indien nodig, is er hulp voor thuis geregeld. Eventuele hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
VervoerDe verpleegkundige bespreekt met u hoe u naar huis gaat. Uw familie of een kennis kan u ophalen.
Medicijnen
Een apothekersassistent of verpleegkundige bespreekt met u wat er verandert in uw medicijngebruik: welke medicijnen zijn nieuw en met welke medicijnen kunt u stoppen. Voor nieuwe medicijnen wordt het recept doorgegeven aan uw eigen apotheek of aan apotheek Oude IJssel of het recept wordt aan u meegegeven. Apotheek Oude IJssel bevindt zich in het ziekenhuis (in het TEC-gebouw, boven de huisartsenpost). Een actueel medicatieoverzicht kunt u altijd opvragen bij uw eigen apotheek.
Overdracht aan huisartsUw behandelend arts informeert uw huisarts digitaal. In dit bericht stelt hij uw huisarts op de hoogte van uw behandeling en nazorg.
Controle van de pacemakerDe pacemakertechnicus heeft met u gesproken over de controle van de pacemaker en aangegeven wanneer u weer op controle dient te komen. U krijgt de datum van de controle mee als u naar huis gaat.
Verwijderen van hechtingenEr zijn oplosbare hechtingen gebruikt. Deze lossen vanzelf op. Het knoopje valt er na verloop van tijd af.
Controle bij de arts en/of nabehandelingUw arts heeft met u gesproken over een eventuele controle of nabehandeling. Voor de controle wordt een afspraak gemaakt op de polikliniek. De verpleegkundige bespreekt met u welke afspraken voor u gemaakt zijn. Als er bijvoorbeeld een vervolgonderzoek is afgesproken, geeft de verpleegkundige u daar voorlichting over.
Leefregels en adviezenMedicijnenAls u medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u de voorschriften opvolgt. De werking van medicijnen is doorgaans beter als u zich aan deze voorschriften houdt.
Als u diabetes mellitus heeft, kan het zijn dat uw diabetesregulatie verandert door de ingreep. Vooral als uw activiteiten of voedingsgewoonten (tijdelijk) veranderen. Handel als volgt:
- Bij gebruik van tabletten mag u het gebruik voortzetten zoals is voorgeschreven.
- Bij gebruik van insuline kunt u door middel van zelfcontrole en zelfregulatie uw diabetes regelen.
Heeft u vragen en bent u bij uw huisarts onder controle voor uw diabetes, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Bent u onder controle bij de internist en heeft u vragen, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.
DieetAls een diëtist u tijdens uw ziekenhuisopname een advies heeft gegeven over een dieet, krijgt u dit advies schriftelijk mee bij uw vertrek uit het ziekenhuis.
AutorijdenBij een pacemakerimplantatie mag u tot de eerste controle niet autorijden. Bij een pacemakerwissel mag u na de wissel gewoon autorijden.
WerkhervattingU bepaalt zelf, in overleg met uw werkgever/bedrijfsarts, wanneer u weer kunt gaan werken, tenzij uw specialist u hierover nadrukkelijk heeft geadviseerd.
Stoppen met rokenRoken vergroot de kans op hartklachten. De kans dat u opnieuw hartklachten krijgt, is veel kleiner als u stopt met roken. Als u advies en begeleiding nodig heeft bij het stoppen, dan kunt u terecht bij de polikliniek Stoppen-met-roken. Met een verwijzing van uw huisarts, specialist of coördinator hartrevalidatie, kunt u een afspraak maken via het secretariaat van de polikliniek Longziekten. Deze is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 63. Mailen kan ook:
stoprokenpoli@slingeland.nl.
Algemene instructies- Verschoon de pleister indien deze is doorgebloed.
- De ochtend na de plaatsing of wissel van de pacemaker moet u de wond bekijken en de pleister vervangen.
- U mag weer douchen als de wond is genezen. Droogt u zich voorzichtig af.
- Gebruik een mobiele telefoon bij voorkeur aan het oor tegenovergesteld aan de plaats van de pacemaker. Draagt u de mobiele telefoon niet in een binnenzak boven de pacemaker.
- Antidiefstalpoortjes kunt u normaal passeren. Wij adviseren u wel om niet tussen de poortjes te blijven staan.
- Beveiligingspoorten op vliegvelden: meld vooraf dat u een pacemaker draagt. Als het nodig is, mag u de poortjes snel passeren.
- MRI-scan: meld vooraf dat u een pacemaker draagt.
Speciale instructies na een pacemakerimplantatie- Blijf uw arm aan de zijde van de pacemaker bewegen. Heft u uw arm de eerste zes weken alleen niet hoger dan schouderhoogte en beweegt u uw arm niet verder naar achteren dan 30 cm.
- Tilt u de eerste zes weken geen gewichten die zwaarder zijn dan 5 kg.
- Na zes weken kunt u alle bewegingen met uw arm weer uitvoeren. De pacemaker en de geleidingsdraad zijn dan voldoende vastgegroeid.
Als u alleen een pacemakerwissel heeft gehad, waarbij de elektrodes niet gewisseld zijn, hoeft u zich alleen te houden aan de 'Algemene instructies'.
Complicaties/bijwerkingenAls u weer thuis bent, kunnen onderstaande bijwerkingen en/of complicaties voorkomen.
GevoeligMogelijk is de wond de eerste dagen nog wat gevoelig. Dit gaat vanzelf over.
PijnAls u de eerste dagen na de operatie pijn voelt in uw borst, kunt u gerust een paracetamol nemen. Neemt u bij voorkeur een paracetamol van 500 mg. Gebruikt u deze paracetamol volgens de voorschriften op het doosje.
KoortsDe eerste dagen na de operatie kan uw lichaamstemperatuur verhoogd zijn. Daarna moet de temperatuur weer normaal worden. Als u na een aantal dagen (nog) koorts heeft (lichaamstemperatuur hoger dan 38 °C) neemt u dan contact op met de pacemakertechnicus.
IrritatieAls de wond gaat irriteren, rood wordt of als er vocht uit de wond komt, neemt u dan contact op met de pacemakertechnicus.
Contact/vragenU kunt met al uw vragen en onzekerheden terecht bij de pacemakertechnicus.
U krijgt een pasje met daarop:
- de namen en telefoonnummers van de pacemakertechnici;
- gegevens over het model en het merk van de pacemaker;
- gegevens over de gebruikte electrodes;
Dit pasje krijgt u tijdens de eerste pacemakercontrole of u krijgt deze thuisgestuurd. Heeft u vragen voor de eerste controle, belt u dan naar de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer (0314) 32 95 55. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
Leren omgaan met een pacemakerIn de folder van de Nederlandse Hartstichting vindt u ook informatie over het leren omgaan met een pacemaker.
Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op verpleegafdelingen en poliklinieken. Op de website www.slingeland.nl kunt u een
digitaal suggestieformulier invullen (ga naar Patiënt > Praktische zaken > Klacht of suggestie).
Wanneer u een klacht heeft, kunt u de folder '
Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.