Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Pijnbestrijding met samarium-EDTMP

Pijnbestrijding met samarium-EDTMP

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw arts heeft met u een behandeling met samarium-EDTMP afgesproken. Samarium-EDTMP is een radioactieve stof die na een injectie wordt opgenomen in de botten. Deze stof kan pijn wegnemen die wordt veroorzaakt door botuitzaaiingen van kanker. Deze pijnvermindering kan een aantal weken aanhouden.

Samarium-EDTMP heeft geen genezend effect op uw ziekte. Deze behandeling is om pijn te bestrijden. Uw behandelend arts kan besluiten om de behandeling met samarium-EDTMP te herhalen.

Voorbereiding


Bisfosfonaten

U mag de 2 weken voorafgaand aan de behandeling met samarium-EDTMP géén infuus met bisfosfonaten (APD) hebben gehad.

Eten en drinken

Afspraak

Uw afspraak staat in MijnSlingeland vermeld. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraak op staat.

U kunt plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten.

Behandeling

Van de medisch nucleair werker krijgt u een infuus in uw arm. Door dit infuus dient de nucleair geneeskundige (arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde) de vloeistof met de samarium-EDTMP toe. De nucleair geneeskundige zal met u bespreken wat de adviezen voor thuis zijn. U heeft ook alle gelegenheid om vragen te stellen.

Na de toediening kunt u weer naar huis.

Adviezen voor thuis

Tot 24 uur na toediening van samarium-EDTMP is het mogelijk dat een deel van de radioactieve vloeistof het lichaam nog via de urine verlaat. Daarom is het belangrijk dat u in de eerste 24 uur de volgende adviezen opvolgt:

Bijwerkingen

Het is mogelijk dat u de eerste drie dagen na toediening meer pijn heeft. Daarna treedt het effect van de behandeling op.

Na de behandeling met samarium-EDTMP ontstaat regelmatig een verminderde aanmaak van bloedcellen, waardoor de hoeveelheid witte bloedcellen en bloedplaatjes circa 3 tot 5 weken na de behandeling afneemt. U zult hier waarschijnlijk niets van merken. Na 8 weken is dit meestal hersteld. Om de afname van bloedcellen te controleren, maakt uw behandelend arts meestal 4 afspraken voor u om bloed te laten prikken.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan uw behandelend specialist of aan de medewerkers op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De afdeling Nucleaire Geneeskunde is op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1768-jan 24